ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ για Ι.Χ., κύρια και εξοχική κατοικία, σκάφη αναψυχής, πιστωτικές κάρτες και μια σειρά άλλες δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων (δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.ά.) έρχονται από το φθινόπωρο. Την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων προαναγγέλλει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης αμοιβών που λαμβάνουν αθλητές, γιατροί, εφοριακοί, αεροσυνοδοί και φορολογόγησής τους με βάση την κλίμακα. Πρόκειται για παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα που ανάλογα με το εύρος και τον τρόπο που θα εφαρμοστούν θα επιφέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια φορολογουμένους.

Τα νέα φορολογικά μέτρα, στα οποία προχωρά η κυβέρνηση υπό το βάρος της μαύρης τρύπας- ρεκόρ του προϋπολογισμού, θα περιληφθούν στο επόμενο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο με τον προϋπολογισμό του 2010.

Το βασικό σενάριο

Όσον αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο προβλέπει την άθροιση μια σειράς «αντικειμενικών» και πραγματικών δαπανών που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι και, στην περίπτωση που το εισόδημα που δηλώνουν είναι χαμηλότερο από το άθροισμα αυτών των δαπανών, θα φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Όπως λένε στελέχη του υπουργείου, τα νέα τεκμήρια θα βάλουν στο στόχαστρο κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους.

Στα νέα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζεται να περιληφθούν αντικειμενικές δαπάνες για κατοχή και χρήση ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ενώ υποψήφιες ως νέα τεκμήρια είναι και μια σειρά πραγματικών δαπανών των φορολογουμένων, όπως είναι οι δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ασφάλιστρα και εξυπηρέτηση πιστωτικών καρτών. Όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών δαπανών, θα ορίζεται με βάση τον κυβισμό του οχήματος, την επιφάνεια των κατοικιών και το μήκος των σκαφών αναψυχής. Υπάρχουν σκέψεις να θεωρείται τεκμήριο η κύρια κατοικία του φορολογουμένου επιφάνειας πάνω από 120 τ.μ., ενώ σήμερα αυτό ισχύει για κάτω από 200 τ.μ. (οι δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες εξετάζεται να θεωρούνται τεκμήριο από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας).

Επίσης μελετάται να είναι τεκμήριο το πρώτο αυτοκίνητο της οικογένειας πάνω από 1.900

κυβικά εκατοστά και τα σκάφη αναψυχής μήκους πάνω από 10 μέτρα. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που εκτός από την κύρια κατοικία του έχει στην κατοχή του και μια εξοχική 100 τ.μ., δεύτερο Ι.Χ., σκάφος αναψυχής, καταβάλλει ετήσια δίδακτρα για το ιδιωτικό σχολείο των τέκνων και πληρώνει ασφάλιστρα ζωής σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να δηλώνει εισόδημα τουλάχιστον ίσο με το άθροισμα των παραπάνω αντικειμενικών (για εξοχικό, Ι.Χ. και σκάφος αναψυχής) ή πραγματικών (για δίδακτρα, ασφάλιστρα) δαπανών του. Στην περίπτωση που δηλώνει λιγότερα, θα φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημά του.

«Κλιμακωτές» επιβαρύνσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν επίσης την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων. Πρόκειται για φορολόγηση με ειδικό συντελεστή (μειωμένο σε σχέση με τη φορολογική κλίμακα) διαφόρων αμοιβών που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών. Για παράδειγμα, οι αμοιβές των αθλητών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, δικαστικών, καθώς και μέρος ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι εφοριακοί, τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το ιπτάμενο προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή με έναν συντελεστή (συνήθως 15% ή 20%).

Εφόσον οι αμοιβές αυτές φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα, θα φορολογηθούν ουσιαστικά με συντελεστή που θα φθάνει ακόμη και το 40%, και όλες οι παραπάνω επαγγελματικές κατηγορίες θα δουν τις πραγματικές τους αποδοχές να μειώνονται αισθητά. Για παράδειγμα, ένας εφοριακός με 25ετή υπηρεσία θα χάσει λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων του έως και 100 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να εμφανιστεί ως μόνιμο μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα.