Κ υκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Κοσμείται από αντιπροσωπευτικά έργα του Παναγιώτη Τέτση, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Περικλή Βυζάντιου και του Νίκου Νικολάου. Συμμετέχουν με κείμενά τους, τα οποία ειδολογικά ανήκουν στον τομέα της αναλυτικής, υποψιασμένης μαρτυρίας, διακεκριμένοι συγγραφείς, Έλληνες και αλλοδαποί. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος, ευρύτατα γνωστός τόσο για την παραγωγική του ευαισθησία όσο και για την επαγγελματική του συνέπεια στον χώρο της τυπωμένης καλλιτεχνικής βούλησης. Ως σύνολο έκφρασης, ο καλοτυπωμένος αυτός τόμος συνιστά ασφαλώς πρόσκληση για ταξίδι, για προσκύνημα, για επιστροφή στις ρίζες του στοχαστικού Εαυτού. Η διαχρονική, η «πραγματική» και βεβαίως η μυθική Ύδρα αποδίδεται ευεργετικά σε διακόσιες εύχυμες σελίδες.

Αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, ότι το νησί του κουρσάρου- Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και τόσων άλλων είναι όντως ένας από τους περιλάλητους τόπους του οικουμενικού. Κάλλος απόλυτο, μυστηριακό και ταυτόχρονα εύληπτο στην κάθε λεπτομέρειά του. Η περιδιάβαση στα ενδότερα του νησιού νουθετεί: η καθολική μέθεξη με την ομορφιά είναι εν τέλει υπόθεση απλή και ταυτοχρόνως μοναδική σε ένταση. Η διαρκής επαναμάγευση της υδραίικης φαντασμαγορίας εξηγείται εμμέσως πλην σαφώς. Το συγκεκριμένο μάλιστα οικολογικό δίδαγμαμήνυμα του βιβλίου, έτσι όπως συνοψίζεται στο τελευταίο κεφάλαιο, με τίτλο «Πολυδαίδαλη και πυκνή», συνιστά συν τοις άλλοις μιαν εμπνευσμένη, επαρκέστατα δομημένη ετυμηγορία του Αγαθού.

Τι άλλο άραγε να περιμένει κανείς στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης συρρίκνωσης; Στην εποχή της συχνά βίαιης εξάλειψης των παντοειδών ταυτοτήτων και συνειδητής υπονόμευσης των «ενοχλητικών» ετεροτήτων;

Ο Γιώργος Βέης είναι ποιητής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από