Το πρώτο «εξατομικευμένο» φάρμακο που αποδεικνύεται αποτελεσματικό απέναντι στο προχωρημένο μελάνωμα, μιας από τις κακοήθεις μορφές καρκίνου του δέρματος, δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες.


Αυτή την εβδομάδα πολλαπλασιάστηκαν, λόγω του ηλιόλουστου καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι προειδοποιήσεις για την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τους κινδύνους της. Το μελάνωμα που αρχίζει ως κηλίδα ή με αλλαγή μιας ελιάς στο δέρμα είναι ιάσιμο στα πρώτα του στάδια, από τη στιγμή όμως που θα κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα όπως σε πνεύμονες και συκώτι, δίνει λίγες πιθανότητες επιβίωσης στον ασθενή.

Στο πρώτο πείραμα που έγινε σε ανθρώπους με το νέο φάρμακο, γνωστό μόνο με την κωδική ονομασία του ΡLΧ4032, όσοι το έλαβαν έζησαν κατά μέσο όρο έξι μήνες χωρίς να επιδεινωθεί η κατάστασή τους. Το φάρμακο αυτό είναι η πρώτη από έξι ουσίες που δοκιμάζονται για την αντιμετώπιση προχωρημένων μελανωμάτων και περιέχουν μια συγκεκριμένη γενετική δομή που ονομάζεται μετάλλαξη ΒRΑF. Αποτελούν τον προάγγελο μιας επανάστασης στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των φαρμάκων που δημιουργούνται βάσει του γενετικού προφίλ κάθε είδους καρκίνου, ώστε η θεραπεία να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και να μην αποφασίζεται βάσει της θέσης ή του σταδίου της ασθένειας.

Επιτίθεται στα μεταλλαγμένα κύτταρα

Το ΒRΑF είναι μια μετάλλαξη που προκαλεί καρκίνο και εμπλέκεται στο 60% των μελανωμάτων και στο 8% άλλων τύπων καρκίνου. Το νέο φάρμακο λειτουργεί καταστρέφοντας επιλεκτικά καρκινικά κύτταρα που έχουν το γονίδιο ΒRΑF, αλλά δεν επηρεάζει μελανώματα χωρίς αυτή τη μετάλλαξη. Η χρήση του δοκιμάζεται και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως εκείνος του εντέρου. Όπως δήλωσε ο Κιθ Φλάχερτι, καθηγητής στο Κέντρο Καρκίνου Άμπραμσον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, «επτά χρόνια αφού εντοπίσαμε τη μετάλλαξη ΒRΑF, πιστοποιήσαμε ότι ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου και την στοχοποιήσαμε. Είμαστε χαρούμενοι όχι μόνο για την πρόοδο των ερευνών μας όσο και για τους ασθενείς μας, οι οποίοι δεν είχαν ελπίδες».