«… Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ταπεινώς φρονούμε ότι υπαγορεύεται “εκ του πονηρού” (…). Παρατηρούμε ότι τα μικρά παιδιά που διδάσκονται στημένα από τους γονείς τους ή από ειδικούς τα περί του σεξ αποκτούν ένα άγχος».


Με αυτόν τον τρόπο μία ομάδα ιερέων «αφορίζει» το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που πρόκειται να μπει στα δημοτικά σχολεία. Σε επιστολή που έστειλαν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, οι ιερείς υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «είναι κατορθωτή η εγκράτεια και η καθαρότητα μέχρι του γάμου και ή διά βίου παρθενική ζωή», πως τα παιδιά του δημοτικού δεν έχουν υπευθυνότητα για να προφυλαχθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το ΑΙDS. Και ζητούν από τη σύνοδο να μεταφέρει τις διαφωνίες τους στο υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο δημοτικό από την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, ο υπουργός κ. Α. Σπηλιωτόπουλος είχε δηλώσει ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να προωθηθεί. Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του κ. Θ. Ασκητή- που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» και «Ψυχική Υγεία και Διαπροσωπικές Σχέσεις» για παιδιά 6-8 και 9-12 ετών- αναφέρεται ότι το μάθημα θα ενταχθεί στη λεγόμενη «ευέλικτη ζώνη» μαθημάτων από τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο κ. Ασκητής είπε πως η «ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο είναι ότι τα βιβλία του δασκάλου έχουν φτάσει στις Νομαρχιακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν φτάσει τα τετράδια των μαθητών». Αναφερόμενος στο περιεχόμενο, ο κ. Ασκητής λέει ότι καταπιάνονται με θέματα που αφορούν την υγεία του παιδιού, την ανθρώπινη αξία, τη χαρά της σχέσης. Και τονίζει ότι όλα αυτά θα μεταδίδονται στα παιδιά με τη βοήθεια σκίτσων του Σπύρου Ορνεράκη.

«Αναγκαίο το μάθημα»

«Είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζουν τα παιδιά σ΄ αυτή την ηλικία τι συμβαίνει στη σεξουαλική τους ζωή.

Πολλά απ΄ αυτά γνωρίζουν. Αλλά τα μαθαίνουν από εδώ κι από εκεί. Είναι κακώς πληροφορημένα. Συνεπώς πρέπει να μάθουν υπεύθυνα πώς να προφυλάσσονται», σημειώνει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» κ. Μάριος Λαζανάς.

Και προσθέτει ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση των παιδιών σ΄ αυτή την ηλικία διότι «η σεξουαλική ζωή τους σήμερα αρχίζει πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι παλαιότερα».

Στο κανονικό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου θα πρέπει να ενταχθεί το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τονίζει από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός κ. Σωτήρης Σκαρτσίλας. «Θα μπορούσε να ενταχθεί στις πρώτες τάξεις στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος και στις μεγαλύτερες στη Φυσική. Είναι απαραίτητο προκειμένου τα παιδιά να ενημερώνονται σωστά.

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Δημήτρης Μπράτης αναφέρει από την πλευρά του ότι είναι θετικό να ενταχθεί το μάθημα σ΄ αυτές τις ηλικίες και πως ο δάσκαλος είναι ο καταλληλότερος για να το μεταδώσει στα παιδιά με τον δικό του παιδαγωγικό τρόπο. «Χωρίς συζήτηση είναι αναγκαία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο δημοτικό», τονίζει με νόημα ο κ. Δημήτρης Κοντός, αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο δημοτικό από την επόμενη χρονιά

«Αυξάνει το άγχος και την αγωνία»


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ έχει την υπογραφή του αρχιμανδρίτη π. Σαράντη Σαράντου και δημοσιεύεται σε αρκετά sites και blogs θρησκευτικού περιεχομένου (www.

alopsis.gr), αλλά και στο blog του υπουργείου Παιδείας (www.

meafora.gr). Οι ιερείς υποστηρίζουν ότι «σύμφωνα με τη μακρά θεανθρώπινη παράδοση του ελληνικού έθνους μας δεν χρειάστηκε ποτέ τέτοιο μάθημα να εισαχθεί στα σχολεία μας». Αποτέλεσμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, όπως αναφέρουν, είναι «το δημιουργούμενο άγχος από την πρώιμη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να μεταλλαχθεί σε δυνατή περιέργεια. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις μικρών αγοριών που επίμονα και φυσικά άκαιρα δοκιμάζουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις με τις μικρές συμμαθήτριες ή και μεγαλύτερές τους. Με αποτέλεσμα να αυξάνει το άγχος ή την αγωνία λόγω της απειρίας και των επικειμένων αποτυχιών ή παρενεργειών στο σεξ».

«Το παιδί μαθαίνει τη διαφορετικότητα»


ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ επιστημονική τεκμηρίωση δεν έχει το επιχείρημα των ιερέων ότι η πληροφόρηση για θέματα σεξουαλικής αγωγής σε μικρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει άγχος στα παιδιά, τονίζει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, νευρολόγος κ. Λίζα Βάρβογλη. Όπως συμπληρώνει, «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αρχίζει από πολύ νωρίς- πάντα βέβαια με τον κατάλληλο τρόπο και το κατάλληλο λεξιλόγιο- από τον προσχολική κιόλας ηλικία. Όχι μόνο δεν δημιουργείται άγχος, αλλά το παιδί μαθαίνει τη διαφορετικότητα των δύο φύλων και έτσι δεν έχει την περιέργεια, δεν του δημιουργούνται ταμπού».