Η ιδέα να δημιουργήσω ένα ρομαντικό γεύμα στην κουζίνα μου ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, αντί να σπαταλάω χρήματα για να φάμε έξω, είναι περισσότερο ελκυστική
Ύστερα από 25 χρόνια γάμου, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν έχει πια για εμένα τη σημασία που είχε! Πολλά ζευγάρια γιορτάζουν τα… βέλη του έρωτα βγαίνοντας για φαγητό. Η ειρωνεία είναι ότι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι σχεδόν η μόνη του έτους που τρέμουν τα εστιατόρια στην Αθήνα, γιατί σημαίνει ότι πρέπει να μετατρέψουν τα τραπέζια που συνήθως τα έκλειναν παρέες των τεσσάρων ή και παραπάνω ατόμων σε τραπέζια για ζευγάρια – για δύο άτομα- που αποφέρουν συνολικά λιγότερα χρήματα.

Ποιος ξέρει; Ίσως ένα δείπνο σε εστιατόριο να μην αποτελέσει επιλογή αυτή την δύσκολη οικονομικά χρονιά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο έρωτας δεν θα περάσει από το στομάχι… Το φαγητό και ο έρωτας πάντα πήγαιναν μαζί.

Αν θέλετε να ικανοποιήσετε και το στομάχι και τη λίμπιντό σας, τότε ίσως πρέπει να ετοιμάσετε ένα σπιτικό δείπνο με απαλές γεύσεις και υλικά που είναι γνωστό ότι θα σας προδιαθέσουν ανάλογα.

Το φαγητό μπορεί να είναι πολύ αισθησιακή εμπειρία και στο σπίτι ακόμα περισσότερο, γιατί η μαγειρική είναι μια εμπειρία την οποία μπορεί να μοιραστεί κανείς. Τα τάπας και τα finger foods αποτελούν ωραίες ρομαντικές μπουκιές: από κεκάκια πολέντας (μπορείτε να τα ψήσετε σε φορμάκια με σχήμα καρδιάς) μέχρι δαμάσκηνα ή σύκα τυλιγμένα σε προσούτο αλλά και ατομικά σουφλέ με σοκολάτα.

Ορισμένα υλικά είναι απαραίτητα για το μενού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η σοκολάτα είναι σίγουρα ένα από αυτά και αποδεδειγμένα έχει ιδιότητες που ανεβάζουν τη διάθεση. Πολλοί μάγειρες μπορεί να θεωρούν ότι η παρασκευή ενός σουφλέ σοκολάτας επιτυγχάνεται αποκλειστικά στην κουζίνα ενός εστιατορίου, αλλά η αλήθεια είναι πως γίνεται πολύ εύκολα. Για μένα, το αφροδισιακό φαγητό είναι δυνατό και καυτό. Αν προσθέσετε πιπεριές τσίλι ή άλλα ζεστά μπαχαρικά σε ένα πιάτο θα ανάψει φωτιές και όχι μόνο στον ουρανίσκο σας, ενώ από τα αγαπημένα μου ζεστά μπαχαρικά είναι η καπνιστή πάπρικα.

Σε ένα γεύμα που έχει σκοπό να προκαλέσει την επιθυμία, η υφή και η παρουσίαση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Δοκιμάστε να γεμίσετε γλυκούς χουρμάδες με μαλακό κατσικίσιο τυρί. Είναι τόσο βελούδινοι όσο και νόστιμοι.

Διάφορες λαϊκές δοξασίες ανά τους αιώνες αναφέρονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων τα οποία- βάσει του σχήματος ή των χαρακτηριστικών τους όπως τα σπαράγγια και τα ωμά σύκα- θεωρήθηκαν αφροδισιακά. Πράγματι, κάποια από αυτά λόγω της σύστασής τους βοηθούν στην ερωτική διάθεση ή στην αύξηση της λίμπιντο!

Επίσης οι μπανάνες είναι τέτοιου είδους τρόφιμο! Περιέχουν βρωμελίνη που θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργούν σαν φυσικό βιάγκρα! Δοκιμάστε να φτιάξετε ψωμί ή πουτίγκα μπανάνας και χαρείτε το πρωινό στο κρεβάτι! Τα μανιτάρια και οι τρούφες είναι επίσης ανάμεσα στα τρόφιμα που θεωρήθηκαν αφροδισιακά. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η ευωδιαστή μυρωδιά της τρούφας ερέθιζε και ευαισθητοποιούσε το δέρμα. Άλλωστε τα μυρωδάτα μανιτάρια με τη δυνατή γεύση, όπως τα πορτσίνι, ταιριάζουν πολύ σε κάθε είδους κυρίως πιάτα, από μοσχάρι ραγού μέχρι και ριζότο.

Αφροδισιακό τρόφιμο είναι και το ραπανάκι, που το έτρωγαν οι Φαραώ. Βάλτε λίγα ραπανάκια σε μια πλούσια σαλάτα από σπανάκι και προσθέστε λίγο τρουφέλαιο!

Τελικά, για ένα ρομαντικό γεύμα στο σπίτι, το σημαντικότερο είναι να ετοιμάσουμε πιάτα που αρέσουν και στους δύο. Πιείτε και ένα- δύο ποτήρια αφρώδες κρασί, δεν χρειάζεται να είναι γαλλική σαμπάνια. Με τα ελληνικά αφρώδη κρασιά μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικά κοκτέιλ και απεριτίφ, ενώ το αλκοόλ προδιαθέτει κατάλληλα. Αν υπάρχει ένα πιάτο με τρούφα και ένα σοκολατένιο επιδόρπιο, ασφαλώς ο Άγιος Βαλεντίνος θα γιορταστεί όλη τη νύχτα…

Το αφροδισιακό φαγητό είναι δυνατό και καυτό. Εάν προσθέσετε πιπεριές τσίλι ή άλλα ζεστά μπαχαρικά σε ένα πιάτο, θα ανάψει φωτιές και όχι μόνο στον ουρανίσκο σας

Μικρά καφέ ηφαίστεια


Για τη σος

● 3 μεγάλους κρόκους ● 1/4 φλιτζ. ζάχαρη ● 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος ● 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη ● 1 1/2 κ.γ. χοντροαλεσμένους κόκκους καφέ εσπρέσο Για τα σοκολατένια ηφαίστεια

● 175 γραμμ. κουβερτούρα, κομμένη ● 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ● 1 πρέζα αλάτι ● 4 μεγάλους κρόκους ● 4 κ.σ. ζάχαρη ● 2 μεγάλα ασπράδια ● 1 φλιτζ. σαντιγί 1. Για τη σάλτσα: με ένα μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε μέτριο μπολ, για 2 λεπτά. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια βαριά κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Χτυπάμε αργά τη ζεστή κρέμα μέσα στο μείγμα των κρόκων. Ξαναβάζουμε το μείγμα στην ίδια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σος, για 3 λεπτά (δεν την βράζουμε).

2. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη σκόνη καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε και τους κόκκους καφέ. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει (για 1 ώρα).

3. Για τα ηφαίστεια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C. Βουτυρώνουμε τέσσερα φορμάκια των 300ml. Τα αλευρώνουμε λίγο και τινάζουμε την περίσσεια. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και το αλάτι σε μπεν μαρί μέσα σε νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η σοκολάτα. Βγάζουμε από τη φωτιά και κρυώνουμε για 10 λεπτά.

4. Χτυπάμε τους κρόκους και 3 κουταλιές ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι το μείγμα να σφίξει (για 2 λεπτά). Διπλώνουμε μέσα στο μείγμα το μείγμα σοκολάτας. Χτυπάμε τα ασπράδια και 1 κουταλιά ζάχαρη σε ένα μέτριο μπολ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Διπλώνουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα σοκολάτας και το βάζουμε στα έτοιμα φορμάκια.

5. Βάζουμε τα φορμάκια σε ένα ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν (για 11 λεπτά). Τα αφήνουμε για 1 λεπτό να κρυώσουν.

6. Με ένα μικρό μαχαίρι ξεκολλάμε τις άκρες, βάζουμε πιατάκια από πάνω τους και τα αναποδογυρίζουμε. Τα σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα, αφού τα περιχύσουμε με τη σος και τα γαρνίρουμε με μία κουταλιά σαντιγί.

Λεξικό της Αφροδίτης


Μάραθο: οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν τη λίμπιντο.

Μοσχοκάρυδο: οι Κινέζες στην αρχαιότητα το θεωρούσαν αφροδισιακό. Σε μεγάλες ποσότητες λειτουργεί ως παραισθησιογόνο.

Στρείδια: Είχε καταγραφεί ως αφροδισιακό φαγητό από τους Ρωμαίους, τον 2ο αιώνα. Δοκιμάστε τα ωμά ή στη σχάρα, με λίγο ξίδι σαμπάνιας.

Σοκολάτα: οι Αζτέκοι αναφέρονταν στη σοκολάτα ως «τροφή των θεών». Η σοκολάτα περιέχει χημικές ουσίες που θεωρούνται ότι επηρεάζουν τους νευρομεταβιβαστές στον εγκέφαλο.

Δοκιμάστε σκούρα σοκολάτα με πορτ. Μπανάνες: οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και βιταμίνη Β, που είναι απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών.

Μέλι: Πολλά γιατροσόφια στην αρχαία Αίγυπτο βασίζονταν στο μέλι, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για στειρότητα και ανικανότητα. Στον Μεσαίωνα ξελόγιαζαν μπουκώνοντας τους συντρόφους τους με υδρόμελι, ένα ρόφημα που φτιαχνόταν από μέλι (ίσως γι΄ αυτό λέμε και «μήνας του μέλιτος»;). Τρούφες: οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έλεγαν ότι η ευωδιαστή μυρωδιά της τρούφας ερέθιζε και έκανε πιο ευαίσθητο το δέρμα στο άγγιγμα.

Πιπεράτο φιλέτο με βινεγκρέτ


Για τη βινεγκρέτ

● 60 γραμμ. μαύρες τρούφες ● 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο Σητείας ● 1 κ.σ. τρουφέλαιο ● 1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένα εσαλότ (σκορδοκρέμμυδα) και 1 κρεμμυδάκι στιφάδου ● 1 φλιτζ. κρασί ξινόμαυρο ● 2 κ.σ. ξίδι γλυκάδι ● 1 κ.σ. φυλλαράκια θυμάρι ● Χοντρό αλάτι Για το φιλέτο

● 2 μπον φιλέ 350 γραμμ.

● 2 κ.σ. ελαιόλαδο Σητείας ● 2 κ.γ. χοντρό αλάτι ● 2 κ.σ. χοντροαλεσμένο πιπέρι 1. Για τη βινεγκρέτ: Κόβουμε τις τρούφες σε φέτες και κατόπιν σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα εσαλότ ή το μείγμα σκόρδου-κρεμμυδιού και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την τρούφα και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει άρωμα (για 1 λεπτό). Ρίχνουμε και ανακατεύουμε και το τρουφέλαιο. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ.

2. Βράζουμε το κρασί σε ένα τηγάνι για 10 λεπτά. Το προσθέτουμε στο μείγμα σκορδοκρέμμυδου. Χτυπάμε το ξίδι και το θυμάρι μέσα στο μείγμα. Χτυπάμε σταδιακά και τις υπόλοιπες 7 κουταλιές ελαιόλαδο. Ρίχνουμε όσο αλάτι θέλουμε.

3. Στεγνώνουμε τα φιλέτα. Αλείφουμε και τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο στο καθένα από τα δύο τηγάνια και ψήνουμε τα φιλέτα (περίπου 2 λεπτά). Βάζουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα και τα περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ τρούφας.

Vidcast: Face2Face