Η νέα θεραπευτική μέθοδος με τη χρήση βλαστοκυττάρων θα μπορούσε να είχε βοηθήσει και τον Σούπερμαν Κρίστοφερ Ριβ, αν οι δοκιμές της είχαν επιτραπεί νωρίτερα. Απευθύνεται πάντως σε ασθενείς με πρόσφατα τραύματα στη σπονδυλική στήλη και, αν αποδειχτεί ασφαλής και αποτελεσματική στις δοκιμές που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, είναι πιθανό να εγκριθεί προς χρήση και για άλλους τραυματισμούς ή ασθένειες.
Oι πρώτοι ασθενείς στους οποίους θα δοκιμαστεί η νέα θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακόμη ότι θα τη χρειαστούν. Κι αυτό γιατί έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη, που έγιναν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων- έτσι, οι ασθενείς που θα το χρειαστούν στο μέλλον είναι προς το παρόν υγιείς. Σε αυτούς απευθύνεται κυρίως η θεραπεία βλαστοκυττάρων που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Geron.

Πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξαν πως η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αναποτελεσματική αν εφαρμοστεί σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από τον τραυματισμό.

Αν οι δοκιμές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε επτά κέντρα στις ΗΠΑ το καλοκαίρι αποδειχτούν αποτελεσματικές, η θεραπεία μπορεί στο μέλλον να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί και για τραυματισμούς στην περιοχή του αυχένα, όπως ο τραυματισμός που είχε υποστεί ο Κρίστοφερ Ριβ, ο οποίος έμεινε παράλυτος ύστερα από πτώση από το άλογό του. Ο Ριβ, από την αρχή της περιπέτειας της υγείας του μέχρι τον θάνατό του το 2004, ήταν από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της έρευνας με βλαστοκύτταραμιας διαδικασίας, όμως, που έβρισκε αντίθετη την κυβέρνηση Μπους.

Ανθρώπινα έμβρυα. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Geron που την ανέπτυξε και έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, η θεραπεία στηρίζεται στη χρήση βλαστοκυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία αναπτύσσονται σε έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων, τα γνωστά ως πρόδρομα ολιγοδενδροκύτταρα (ΟΡC). Τα κύτταρα αυτά εγχέονται στη σπονδυλική στήλη του ασθενούς, στο σημείο του τραυματισμού του, 7-14 μέρες ύστερα από την παράλυσή του. Τα ολιγοδενδροκύτταρα παράγουν τη μυελίνη, η οποία προστατεύει με τη σειρά της τα κύτταρα των νεύρων και συμβάλει στην αποστολή των σημάτων από τον εγκέφαλο στο σώμα. Με την έγχυσή τους, ενθαρρύνεται η αναπαραγωγή της μυελίνης και η αποκατάσταση της λειτουργίας των κατεστραμμένων κυττάρων της σπονδυλικής στήλης. «Λειτουργούν σαν νοσοκόμες του νευρικού συστήματος», επισήμανε ο Τόμας Οκάρμα, διευθύνων σύμβουλος της Geron. Στόχος τους είναι η αποκατάσταση της βλάβης των νεύρων, που είναι και η βασική αιτία της παράλυσης, ύστερα από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας επιβεβαιώθηκε σε τρωκτικά το 2005.

«Η νευροχειρουργική κοινότητα είναι ενθουσιασμένη από αυτήν τη νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών τραυμάτων στη σπονδυλική στήλη», επισήμανε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής στη Σχολή Ιατρικής Feinberg στο Νorthwestern University.