Την έναρξη εθνικού διαλόγου για το εξεταστικό, το λύκειο, το πανεπιστημιακό άσυλο, γενικώς για την Παιδεία από μηδενική βάση, δηλαδή χωρίς ατζέντα, χρονοδιάγραμμα και ανάληψη οποιασδήποτε δέσμευσης από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.


Το πρώτο «μάθημα» του νέου υπουργού φαίνεται πως ήταν τα… Λατινικά, καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι ο διάλογος «εξαρχής θα είναι tabula rasa». Την καυστική απάντηση έδωσε η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου ότι «η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι tabula rasa, δεν είναι όμως αυτό που θέλει η χώρα. Η χώρα χρειάζεται απαντήσεις στο quo vadis». Η βουλευτής υπενθύμισε ότι σήμερα ένα παιδί της Γ΄ Λυκείου «χρειάζεται σε φροντιστήρια περί τις δεκατρείς με δεκατέσσερις χιλιάδες ευρώ». Το ΠΑΣΟΚ πέρασε ήδη από χθες στην αντεπίθεση, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση για μεταρρύθμιση στην Τεχνική Εκπαίδευση, καθώς στη Μορφωτική Επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε σχετικό νομοσχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία καθώς «τα πέντε χρόνια της Ν.Δ. έχουμε 30% μείωση των μαθητών στα Τεχνικά Λύκεια, στα ΕΠΑΛ και στα ΕΠΑΣ» και εξήγγειλε πρωτοβουλία του κόμματός της για έναρξη ηλεκτρονικού διαλόγου στο θέμα της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ο διάλογος αυτός, συμπλήρωσε, θα κορυφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου σε ένα ηλεκτρονικό chat με όλους τους μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα κληθούν να πουν απευθείας τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Αντιδράσεις

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλες οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί) εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον επικείμενο «γενικού περιεχομένου» διάλογο που εξήγγειλε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και είναι πιθανό να μην αποδεχθούν την πρόσκληση χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τον εκμεταλλευτεί πολιτικά. Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, με αυτό τον τρόπο η Ν.Δ. επιχειρεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο ώστε να αξιοποιήσει το ζήτημα της Παιδείας στις εκλογές. Για αποπροσανατολισμό από τα αδιέξοδα ενός ταξικού εκπαιδευτικού συστήματος έκανε λόγο το ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να ανακοινώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τον διάλογο.

Το άσυλο

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας ότι «είμαστε ανοικτοί στο να ακούσουμε οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει και να προστατέψει το άσυλο όπως πραγματικά είναι: άσυλο ιδεών, άσυλο απόψεων, άσυλο ελευθερίας μέσα στον χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ασφαλώς δεν νοούνται τακτικές οι οποίες μπορούν να βεβηλώνουν το άσυλο με βία, με έκτροπα, με επεισόδια, με πράγματα τα οποία πολύ απέχουν από την πραγματική σημασία του. Από εκεί και έπειτα, είμαστε πάρα πολύ ανοικτοί σε απόψεις, να ακούσουμε οτιδήποτε μπορεί να προστατέψει το άσυλο των ιδεών».

Φουντώνουν οι καταλήψεις


ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ να φουντώνουν και πάλι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια, με περίπου 30-35 σχολές να τελούν ξανά υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη, παρά τον άμεσο κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου. Μάλιστα στη Νομική συνέβησαν και μικροεπεισόδια μεταξύ φοιτητών της ΔΑΠ και αυτόνομων. Αντίθετα, στα σχολεία το κύμα των καταλήψεων του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται πως πηγαίνει προς επανάληψη. Φοιτητές και μαθητές πάντως αποφάσισαν και νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ φοιτητές της Πανσπουδαστικής (ΚΝΕ) θα προχωρήσουν σε «περικύκλωση» του υπουργείου Παιδείας.

Τεχνολογικό Λύκειο


Τη δημιουργία ενός νέου τύπου λυκείου στον χώρο της Τεχνικής- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το Τεχνολογικό, προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Οι μαθητές θα επιλέγουν «εκπαιδευτικές διαδρομές», που θα εξυπηρετούνται από δύο εκπαιδευτικούς Κύκλους διάρκειας τριών ετών. Επιπλέον όσοι επιθυμούν να προετοιμαστούν για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής προγράμματος Γενικής Παιδείας. Η λειτουργία των ειδικοτήτων στα κατά τόπους Τεχνολογικά Λύκεια θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους παραγωγικούς συντελεστές. Διατηρούνται οι ειδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ για τους πτυχιούχους του Β΄ Κύκλου Τεχνολογικού Λυκείου. Θεσμοθετούνται και μεταδευτεροβάθμια τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εντός του Τεχνολογικού Λυκείου.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Παντελής & Νάσος: Η ζωή ενός gay ζευγαριού με δύο παιδιά