Έντεκα νεκροί, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, είναι ο απολογισμός από το νέο μακελειό σε σχολείο που συγκλονίζει τη Φινλανδία – τη χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά οπλοκατοχής αναλογικά με τον πληθυσμό στον κόσμο. Ο ένοπλος, όπως και στην προηγούμενη φονική επίθεση σε φινλανδικό σχολείο πέρυσι τον Νοέμβριο, είχε ανεβάσει βίντεο στο ΥouΤube, με βίαιο περιεχόμενο.
Τα βίντεο στο ΥouΤube δεν είναι η μοναδική ομοιότητα που συνδέει τις δύο φονικές επιθέσεις. Και οι δύο έγιναν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και μάλιστα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες ήταν μαθητές των σχολείων. Επίσης, και οι δύο δήλωναν «εντυπωσιασμένοι» από τη σφαγή του 1999 στο Λύκειο Κόλουμπαϊν στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Το τέλος των δραστών είναι επίσης κοινό: έστρεψαν το όπλο στον εαυτό τους.

Έτσι, το δεύτερο περιστατικό μοιάζει με συνέχεια του πρώτου, στη Νότια Φινλανδία. Με 1,6 εκατομμύρια όπλα στα χέρια ιδιωτών και συνολικό πληθυσμό 5,3 εκατομμύρια, η χώρα ξεχωρίζει αρνητικά στην Ευρώπη αφού υπολείπεται μόνο των ΗΠΑ και της Υεμένης στο ποσοστό οπλοκατοχής αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ύστερα από την περυσινή επίθεση σε λύκειο- εκτός από τον δράστη που αυτοκτόνησε, 8 άνθρωποι δολοφονήθηκανη φινλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα αυξήσει το όριο της ηλικίας (από τα 15 στα 18 χρόνια) από την οποία θα νομιμοποιείται κάποιος να αγοράζει όπλο. Περισσότερες αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν την οπλοκατοχή δεν κρίθηκαν αναγκαίες. Το ζήτημα συζητήθηκε χθες σε έκακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των ηγετών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Να επιτρέπεται στην αστυνομία να κατάσχει όπλα ατόμων που θεωρεί «απειλή», πρότεινε ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Ρόναλντ Νομπλ.

Ο Μάτι Γιουχάνι Σάαρι, ο δράστης της χθεσινής επίθεσης, ήταν 22 ετών. Φορώντας μάσκα εισέβαλε οπλισμένος λίγο πριν από τις 11 το πρωί σε τάξη της επαγγελματικής σχολής όπου σπούδαζε τουριστικά επαγγέλματα, στην περιοχή Καουχαγιόκι (290 χλμ. βορειοδυτικά του Ελσίνκι) και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τους μαθητές που εκείνη την ώρα έδιναν εξετάσεις. «Είδα μαθήτριες να ουρλιάζουν και μία να γλιτώνει τρέχοντας προς την πίσω πόρτα», δήλωσε ο θυρωρός. «Πυροβόλησε και προς τη δική μου κατεύθυνση, αλλά έτρεξα και γλίτωσα». Στο τέλος ο Σάαρι έστρεψε το όπλο στον εαυτό του.

Μόλις την προηγούμενη μέρα τον είχε ανακρίνει η αστυνομία για τα βίντεο που είχε ανεβάσει στο ΥouΤube, αλλά αποφάνθηκε πως δεν είχε λόγο να του αφαιρεθεί η άδεια οπλοκατοχής, την οποία είχε από τον Αύγουστο. «Η στάση της αστυνομίας θα εξεταστεί λεπτομερώς τώρα» επισήμανε χθες η υπουργός Εσωτερικών Άνε Χόλμλουντ. «Ήταν μια τραγική μέρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν και κήρυξε τη σημερινή, ημέρα πένθους για τη Φινλανδία.

«Είσαι ο επόμενος που θα πεθάνει»

ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Του Μike Ηarvey


ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ώρες ύστερα από το μακελειό στη Δυτική Φινλανδία, αρκετά βίντεο τα οποία είχε ανεβάσει στο ΥouΤube ο χρήστης Wumpscut86 εξαφανίστηκαν- τα είχαν κατεβάσει. Τα βίντεο αυτά έδειχναν έναν άνδρα να πυροβολεί σε στόχο. Στο προφίλ του έγραφε: «Και ξαφνικά έγινε πόλεμος και οι μητέρες κραύγαζαν. Για εκδίκηση και αντίποινα, για έναν άλλο πόλεμο. Πόλεμος είναι ολόκληρη η ζωή και πόνος. Και εσύ θα πολεμήσεις μόνος σου τον προσωπικό σου πόλεμο. Πόλεμος». Σε ένα άλλο βίντεο αδειάζει το όπλο του και λέει «Αντίο». «Είσαι ο επόμενος που θα πεθάνει».

Και, όπως φαίνεται, δεν έρχονταν σε αντίθεση με τους κανονισμούς του δικτύου, σύμφωνα με τους οποίους: «Αν το βίντεό σας δείχνει κάποιον να τραυματίζεται, να δέχεται επίθεση ή να ταπεινώνεται, μην το ανεβάσετε. Η ανοχή είναι μηδενική». Όσοι σήμερα έψαχναν τα βίντεο του δράστη στο χθεσινό περιστατικό, βρήκαν ένα μήνυμα που έλεγε το εξής: «Αυτό το βίντεο αποσύρθηκε λόγω της παραβίασης των κανονισμών».

Φαίνεται ότι το ΥouΤube αποφάσισε ότι βίντεο που δείχνουν τον δολοφόνο δεν θα πρέπει να προβάλλονται. Όμως αυτή είναι μια απόφαση με ηθικό περιεχόμενο, η οποία υιοθετήθηκε στη βάση τού ότι αυτός ο άνδρας και αυτό το όπλο εμπλέκονταν σε πραγματικές δολοφονίες. Και αυτή είναι η αιχμή του προβλήματος για τη ΥouΤube και τους ιδιοκτήτες της, το Google. Δεν προβάλλονται ως κριτές ηθικής του δικτύου και των περιεχομένων του αλλά ως πράκτορες, μέσω των οποίων μπορεί να ανθήσει η δημιουργικότητα.

Οι ευθύνες

Γιατί λοιπόν αυτή η ηθική στάση εδώ; Η ΥouΤube δήλωσε στους «Τimes» πως ετοιμάζει απάντηση όμως η εταιρεία έχει μεγάλο πρόβλημα καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τις ευθύνες της. Υπολογίζεται ότι βίντεο διάρκειας 13 ωρών ανεβαίνουν κάθε λεπτό στο site. Και δεδομένων των ευαισθησιών που δείχνουν, θα αποφασίσουν πότε θα αποσύρουν το βίντεο που παρουσιάζει τον δολοφόνο του περσινού μακελειού σε σχολείο της Φινλανδίας να δοκιμάζει το όπλο του; Έχει παίξει χιλιάδες φορές.

ΤΑ ΝΕΑ on line

Δείτε εδώ το βίντεο του δολοφόνου: