Αν τη δείτε απλώς, δεν θα μπορέσετε να φανταστείτε ότι η νέα Νikon D90 είναι μια φωτογραφική μηχανή που αλλάζει τα δεδομένα στη φωτογραφία. Είναι η πρώτη στον κόσμο μηχανή που μπορεί να μεταμορφώσει τον ερασιτέχνη φωτογράφο σε επαγγελματία κάμεραμαν, διαθέτοντας βίντεο κινηματογραφικού επιπέδου και εντυπωσιακά υψηλή ποιότητα εικόνας.


Η νέα D90 μοιάζει σαν οποιαδήποτε άλλη μέσης κατηγορίας ψηφιακή μονοπτική κάμερα ρεφλέξ (SLR, Single Lens Reflex): πολύ πιο κόμπακτ απ΄ ό,τι ένα επαγγελματικό μοντέλο, αλλά πολύ μεγαλύτερη και πιο βαριά από μια κάμερα τσέπης- προσφέρεται με λουρί για να κρεμιέται από τον ώμο.

Μπορεί λοιπόν όταν τη χρησιμοποιείς να μοιάζεις με τουρίστα, όμως ως αντιστάθμισμα έχεις τη δυνατότητα να τραβήξεις εντυπωσιακές φωτογραφίες. Χάρη σε παράγοντες όπως οι υψηλής ποιότητας φακοί, ένας τεράστιος αισθητήρας φωτός και κυκλώματα υψηλής ταχύτητας που μειώνουν στο μηδέν τον χρόνο αδράνειας του διαφράγματος, οι φωτογραφίες που τραβάει κανείς με μια SLR κάνουν αυτές που λαμβάνονται από κάμερες τσέπης να μοιάζουν πραγματικά πολύ ερασιτεχνικές.

Η νέα D90, η διάθεση της οποίας στην αμερικανική αγορά θα αρχίσει αυτόν το μήνα, είναι μια υπέροχη SLR, στην τιμή των 1.000

δολαρίων (ή 1.300 με έναν νέο φακό 18-105 χιλιοστών ο οποίος σταθεροποιεί την εικόνα). Έχει έναν αισθητήρα εικόνας CΜΟS 12,3 μεγαπίξελ, διαστάσεων 24Χ16 χιλιοστομέτρων, ελάχιστα μικρότερο απ΄ ό,τι στις επαγγελματικές κάμερες. Όταν τίθεται σε λειτουργία (ή κατόπιν εντολής), η D90 τινάζει ελαφρά τον αισθητήρα αυτό ώστε να τον απαλλάξει από σκόνη που μπορεί να έχει μπει στην κάμερα κατά τη διάρκεια αλλαγής του φακού, και έτσι να αποφευχθούν οι σκιές στις φωτογραφίες. Η κάμερα αυτή είναι επίσης ταχύτατη. Η αυτόματη εστίαση είναι σχεδόν ακαριαία, η αδράνεια του διαφράγματος (η καθυστέρηση αφού πατηθεί το κουμπί) είναι μηδενική και μπορείς να τραβάς 4- 5 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο, εφόσον κρατάς το κουμπί πατημένο.

Υπάρχουν επίσης μερικές καινούργιες λειτουργίες: ένα έξυπνο ημερολόγιο που σου επιτρέπει να βρίσκεις φωτογραφίες κατά ημερομηνία κατευθείαν από την κάμερα, μια λειτουργία «fisheye» που προσφέρει οπτικά εφέ παρόμοια μ΄ εκείνα ενός ευρυγώνιου φακού, μια υποδοχή για εξωτερικό δέκτη GΡS για γεωγραφικό χαρακτηρισμό των φωτογραφιών, λειτουργία ευθυγράμμισης που διορθώνει την κλίση της φωτογραφίας, αναγνώριση προσώπων στο κάδρο και αποτύπωση έως πέντε προσώπων με μεγάλη ευκρίνεια και πάει λέγοντας.

Βίντεο στην οθόνη

Ωστόσο, το μεγάλο νέο δεν είναι τίποτε απ΄ όλα αυτά· είναι η λειτουργία Live View της μηχανής, με την οποία μπορείτε να καδράρετε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας την εξαιρετικής ευκρίνειας οθόνη των τριών ιντσών (7,5 εκ.). Έτσι λειτουργούν όλες οι κάμερες κόμπακτ, όμως μέχρι πριν από δύο χρόνια που η Οlympus πρωτοπαρουσίασε το σύστημα στις SLR, με τις κάμερες SLR τραβούσες τη φωτογραφία με το μάτι κολλημένο στο σκόπευτρο, ενώ η οθόνη χρησίμευε μόνο για να βλέπεις τις φωτογραφίες που έχεις ήδη τραβήξει. Τώρα, με τη λειτουργία Live View, έχεις ζωντανό βίντεο στην οθόνη και μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες χωρίς να κοιτάζεις από το σκόπευτρο.

Όμως αυτό που κάνει την D90 πραγματικά μοναδική είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη SLR στον κόσμο που μπορεί να τραβήξει βίντεο υψηλής ευκρίνειας και με θαυμάσια χρώματα. Και μάλιστα αγοράζοντάς την, αποκτάς μια βιντεοκάμερα που αλλάζει φακούς. Πριν από την D90, αν ήθελες βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας με φακούς που να μπορείς να τους αλλάζεις, έπρεπε να πληρώσεις 7.000 δολάρια μόνο για την κάμερα και άλλα 7.000- 20.000 δολάρια για κάθε φακό. Με την D90 δοκίμασα τον ευρυγώνιο φακό Νikon των 500 δολαρίων και κινηματογράφησα μια εικόνα 180 μοιρών χωρίς να χρειαστεί να γυρίσω. Μ΄ έναν φακό macro κινηματογράφησα μια μέλισσα, τεράστια και καθαρή σαν να ήταν από ντοκιμαντέρ του «Νational Geographic». Με έναν τεράστιο τηλεφακό, καθισμένος στην τελευταία κερκίδα ενός τουρνουά τένις, βρέθηκα ξαφνικά να κινηματογραφώ αυτά που οι άλλοι μπορούσαν να συλλάβουν μόνον ως σταθερές εικόνες. (Δείγματα των εικόνων αυτών μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση nytimes. com/personaltech.) Ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές, αποκαλυφθείτε!

Με μια ματιά


● Η ΠΡΩΤΗ ψηφιακή μονοπτική κάμερα ρεφλέξ (D-SLR) Νikon Dn με λειτουργία βίντεο υψηλής απόδοσης θα διατίθεται από αυτόν τον μήνα στην αμερικανική αγορά στην τιμή των 1.000 δολαρίων.

● ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ φωτογραφίες εξαιρετικής λεπτομέρειας, με εκτεταμένες δυνατότητες μεγέθυνσης και εντυπωσιακή διαβάθμιση τόνων (φωτό 1 και 2).

● ΔΙΑΘΕΤΕΙ λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας που διευκολύνουν τη βελτίωση των φωτογραφιών μέσα στη μηχανή.

● ΔΙΑΘΕΤΕΙ λειτουργία ευθυγράμμισης που διορθώνει την κλίση της φωτογραφίας, καθώς και λειτουργία «fisheye» που προσφέρει οπτικά εφέ ευρυγώνιου φακού.

● ΟΤΑΝ Η ΧΡΗΣΗ του σκοπεύτρου δεν εξυπηρετεί, με το κουμπί του live view το κάδρο εμφανίζεται στην οθόνη της μηχανής, όπως στις μηχανές πόκετ.

● ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ η λήψη 850 φωτογραφιών με μία μόνο φόρτιση της μπαταρίας της μηχανής.

● ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ακαριαία αυτόματη εστίαση και τραβάει 4- 5 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο (φωτό 3).