ΕΝΙΩΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ευγνωμοσύνη για τον ελεύθερο επαγγελματία που μου έλυσε ένα πρόβλημα στο σπίτι μου Σάββατο απόγευμα.

Με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ήρθε και έκανε απόφραξη στην αποχέτευση. Χρειάστηκε 15 λεπτά και, προκαταβολικά, δήλωσε ότι «θα κοστίσει 150 ευρώ». Αφού ολοκλήρωσε τη (σωτήρια)

επέμβασή του, του ζητήσαμε να αποφράξει κι έναν σωλήνα ομβρίων που υπάρχει στην αυλή. Χρειάστηκε άλλα 7 λεπτά και μόλις ήρθε η ώρα της πληρωμής είπε αυστηρά:

– 200 ευρώ.

Και πρόσθεσε: – Βιαζόμαστε, έχουμε κι άλλο ραντεβού.

Ο επαγγελματίας αυτός (αποφράξειςαπολυμάνσεις και πολλά άλλα) ήταν ταυτόχρονα σωτήρας και εκβιαστής.

Και απίστευτος φοροφυγάς. Και αν είχε προχθές πραγματοποιήσει 10 ραντεβού, σημαίνει ότι εισέπραξε αφορολόγητα 2.000 ευρώ σε μια μέρα. Τι σημαίνει αυτό; 60.000 ευρώ τον μήνα. Μαύρα.

Αφορολόγητα. (Και λίγα λέω, γιατί η επιχείρηση είχε και παρακλάδια, με άλλα μηχανήματα ή βανάκια, που εξυπηρετούσαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Αττικής.

Πρόκειται για- ονόματα δεν λέμεΤαδόπουλος και υιοί…).

Όσα εισπράττει (διάβαζε: κερδίζει) αυτός την ημέρα τα παίρνει ένας μέσος μισθωτός σε δύο μήνες. Κι όσα κερδίζει αυτός τον μήνα αφορολόγητα, τα παίρνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε έξι μήνες (και φορολογημένα).

Δεν λέω ότι ο «σωτήρας» μου είναι αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος των ελεύθερων επαγγελματιών (δεν είναι).

Δεν λέω επίσης ότι η λύση είναι να τον αναγκάσουν να πληρώνει περισσότερους φόρους τον χρόνο με «αντικειμενικό» σύστημα. Γιατί κάτι τέτοιο θα αδικήσει και άλλους που δεν δουλεύουν έτσι.

Ούτε συζητώ το ενδεχόμενο να γίνει φοροεισπράκτορας αυτός που βρίσκεται σε ανάγκη όταν «καίγεται» από κάποιο πρόβλημα που παρουσιάζεται αιφνιδίως στο σπίτι του. Δηλαδή να ζητήσει τιμολόγιο, για να τον αναγκάσει να πληρώσει και ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Απλώς δεν θα πετύχει τίποτα: ο «σωτήρας» δεν θα έρθει. (Όπως δεν θα έρθει, αν ζητήσεις τιμολόγιο, ούτε ο «εκκενώσεις βόθρων» ούτε αυτός που ενοικιάζει σκαλωσιές…).

Παραμένει- φαίνεται- μεγάλο το μέγεθος της φοροδιαφυγής και απίστευτα τα μαύρα ποσά που εισπράττουν διάφοροι με απασχολήσεις αεριτζήδικες ή βαριές και ανθυγιεινές (όπως ο περί ου ο λόγος).

Οι «κουτόφραγκοι» πώς κατάφεραν και έλυσαν το πρόβλημα;