Ο ΟΤΕ πουλήθηκε στη γερμανική Deutche Τelecom, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο αφελληνισμός του δυναμικότερου ελληνικού οργανισμού ήταν το πρώτο… γερμανικό πλήγμα της πολιτικής μας ζωής.

Στη συνέχεια ήρθε το σκάνδαλο της Siemens. Η γερμανική εταιρεία επί σειρά ετών χρημάτιζε αδιακρίτως κόμματα και πολιτικούς, προκειμένου να εξασφαλίζει «ευνοϊκή» μεταχείριση. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την υπόθεση με τη γνωστή ηθικολογική υποκρισία. Αξιοποιώντας τα μέσα που της παρέχει η κρατική εξουσία, φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη της δικής της ενοχής. Αναδεικνύοντας αντίστοιχα στο έπακρον τις ευθύνες των άλλων. Πρόσφατο δείγμα του κυβερνητικού φαρισαϊσμού, η επίθεση του Πρωθυπουργού από τα καμένα της Πελοποννήσου. Έχοντας μόλις απαλλαγεί από τον βραχνά του ενοχλητικού Ζορμπά, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για τις ευθύνες του παρελθόντος.

Τα μικρότερα κόμματα, παρά τον διακομματικό χαρακτήρα της διαφθοράς, έσπευσαν να αναφερθούν σε κρίση του δικομματισμού. Το ΚΚΕ, μάλιστα, απέδωσε την υπόθεση στην παθολογία του καπιταλισμού. Αρνούμενο όμως το ίδιο να δεχτεί ελέγχους στα κομματικά του ταμεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε κι εδώ την τακτική του: «Μάζευε κι ας είναι και ρώγες». Όσο για το ΠΑΣΟΚ, σαν τον βρεγμένο που δεν φοβάται από βροχή, έδειξε να αντιδρά απαλλαγμένο από τα συμπλέγματα ενοχής. Η ετεροχρονισμένη μεταμέλειά του πάντως δεν φάνηκε να εκτιμάται δεόντως από το εκλογικό σώμα.

Οι… Γερμανοί ξανάρχονται! Και το επόμενο πλήγμα για την κυβέρνηση ήταν γραφτό να έρθει από… Γερμανό. Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΟΤΕ διώκονται για απιστία, με αφορμή την εξαγορά της εταιρείας Γερμανός. Ένα ακόμη σκάνδαλο, το οποίο οι ακούραστοι εξολοθρευτές της διαφθοράς αντιμετώπισαν διά της μεθόδου τού στρίβειν διά του αντιπερισπασμού. Ευτυχώς γι΄ αυτούς, υπάρχει πάντα ο από μηχανής θεός της Παιδείας. Μία ακόμη απόδειξη της υψηλής εκτίμησης που τρέφουν οι δεξιοί για τα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Τα κολέγια έσωσαν την κυβέρνηση από τους… Γερμανούς. Της το χρωστούσαν φαίνεται, σε ανταπόδοση των όσων μέχρι τώρα τους έχει προσφέρει…

Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ