Μέχρι και στα 100 θα μπορούμε να κάνουμε παιδιά, το κόστος της εξωσωματικής δεν θα υπερβαίνει τα 63 ευρώ ενώ η κύηση θα μπορεί να γίνεται και σε τεχνητές μήτρες. Μύθοι; Κάθε άλλο. Η επιστήμη δεσμεύεται για λύσεις στα προβλήματα γονιμότητας μέσα στην επόμενη τριακονταετία.

Τριάντα χρόνια ύστερα από τη γέννηση του πρώτου παιδιού του σωλήνα, της Λουίζ Μπράουν, ακόμη και τα αδύνατα μοιάζουν δυνατά.


Πριν από τριάντα χρόνια, η γέννηση της Λουίζ Μπράουν σηματοδότησε μία από τις σημαντικότερες ιατρικές εξελίξεις. Μέχρι τότε οι θεραπείες γονιμότητας περιορίζονταν σε χειρουργικές επεμβάσεις και ορμονοθεραπείες, προσφέροντας βοήθεια μόνο σε μερικά από τα εκατομμύρια απογοητευμένα

ΤΑ ΝΕΑ on line

Διαβάστε το αφιέρωμα της επιθεώρησης Νature για τη γονιμότητα εδώ

ζευγάρια που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας. Στις 25 Ιουλίου του 1978, όμως, ακόμη κι αυτά τα ζευγάρια, για τα οποία μέχρι τότε δεν υπήρχε λύση, πληροφορήθηκαν ότι ίσως έχουν άλλη μία επιλογή. Οι πρώτες αναστολές για το αν είναι είναι ασφαλής και ηθικά αποδεκτή η νέα διαδικασία εξαλείφθηκαν γρήγοραη πρόοδος, βλέπετε, είχε συντελεστεί και τα πλεονεκτήματα ήταν πολλά. Υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατομ- μύρια παιδιά έχουν γεννηθεί από τότε με εξωσωματική γονιμοποίηση σε όλο τον κόσμο.

Σε ειδικό αφιέρωμα στην επιστημονική επιθεώρηση Νature, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στα επόμενα τριάντα χρόνια θα επιλυθούν τα προβλήματα γονιμότητας με μεθόδους που ακόμη και στις μέρες μας μοιάζουν σαν να έχουν βγει από σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Ακόμη και 100 χρόνων θα κάνουμε παιδιά

«Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης έφτασε στα όριά της», επισημαίνει ο Ντέιβορ Σόλτερ, αναπτυξιακός βιολόγος στο Ινστιτούτο Ιατρικής Βιολογίας στη Σιγκαπούρη. «Αναμένω ότι στο εξής, σπέρμα και ωάρια θα προέρχονται από τα βλαστοκύτταρα που έχουν την ιδιότητα να αναπτύσσονται σε κάθε τύπο κυττάρων του σώματος. Θα μπορούσαμε να τα συνδυάσουμε για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορεί να κάνει παιδιά, από τα νεογέννητα μέχρι άτομα ηλικίας 100 ετών. Αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια».

Τεχνητή μήτρα

Εξωγένεση είναι η δημιουργία ενός οργανισμού σε τεχνητό περιβάλλον. Επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητές μήτρες από τη δεκαετία του 1950. Έπρεπε όμως να περάσουν 40 χρόνια για να καταφέρουν να επιζήσουν σε αυτές έμβρυα για περισσότερο από μερικές ώρες. «Είναι ενδιαφέρον και τρομακτικό ταυτόχρονα», λέει ο Σκοτ Γκέλφαντ, διευθυντής του Κέντρου Ηθικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμας. «Αν θα συμβεί; Η Ντόλι ήταν μια έκπληξη για όλους». Το κόστος της εξωσωματικής στα 63 ευρώ

«Η μέθοδος αυτή ήταν ένα γιγάντιο βήμα. Δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει τότε», επισημαίνει ο Άλαν Τρουνσόν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής Ιατρικής της Καλιφόρνιας. «Πιστεύω λοιπόν ότι θα διαδοθεί ευρέως η μέθοδος της εξωσωματικής, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα διακρίσεων, όταν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας. Αν λοιπόν αντικατασταθεί το “ακριβό” προσωπικό και χρησιμοποιηθούν φάρμακα χαμηλού κόστους (κλομιφένη), αν γίνει λήψη ενός ή δύο ωαρίων και μεταφερθεί μόνο ένα γονιμοποιημένο ωάριο στη μήτρα, η διαδικασία δεν θα κοστίζει περισσότερο από 63 ευρώ».

Οι γονείς θα επιλέγουν το έμβρυο;

«Η φημολογία για τα “κατά παραγγελία” μωρά είναι έντονη αλλά τα στοιχεία που έχουμε δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία», επισημαίνει η Σουζάνα Μπαρούχ, διευθύντρια Αναπαραγωγικής Γενετικής στο Κέντρο Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Ουάσιγκτον. «Κανένα μεμονωμένο γονίδιο δεν προβλέπει το ύψος, για παράδειγμα. Μπορεί να υπάρχουν γενετικοί συντελεστές αλλά υπάρχουν και περιβαλλοντικοί, που δεν μπορεί να αγνοηθούν. Πιο πιθανό είναι σε μια ομάδα εμβρύων να γνωρίζουμε τα πάντα για κάθε γονίδιο, σε κάθε έμβρυο. Για παράδειγμα, σε ένα έμβρυο θα έχουμε τρία γονίδια που θα συνδέονται με το ύψος και αρκετά άλλα για τις ασθένειες. Ανάλογες παρατηρήσεις θα μπορούμε να κάνουμε και στο δεύτερο έμβρυο. Κανείς από εμάς δεν είναι τέλειος και κανένα από τα έμβρυά μας δεν θα είναι. Το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να καταλήγουμε με πολλές πληροφορίες αλλά δεν είναι σαφές ποια θα είναι η αξία τους». Παρελθόν τα προβλήματα γονιμότητας

«Πιστεύω πως η τεχνολογία βαδίζει προς την εξάλειψη των προβλημάτων αυτών», τονίζει ο Ζεβ Ρόζενγουακς, διευθυντής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Νέα Υόρκη. «Με την τροποποίηση των κυττάρων και τη μεταφορά του πυρήνα πιστεύω πως θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε σπέρμα και ωάρια για τον καθένα».

Θα γεννηθεί το πρώτο κλωνοποιημένο μωρό;


«Θα το δούμε τελικά; Θα μπορούσε να συμβεί οποτεδήποτε, εξαιτίας της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου σε ορισμένες χώρες», απαντά ο Μιοντραγκ Στόικοβιτς, βιολόγος στο Κέντρο Έρευνας της Βαλένθια «Πρίγκιπας Φίλιππος». «Επιστήμονες προσπαθούν ήδη να χρησιμοποιήσουν την κλωνοποίηση στην αναπαραγωγή. Το μοναδικό πρόβλημα είναι η διατήρηση αρκετών ζωντανών ανθρώπινων ωαρίων. Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοια ωάρια από βλαστοκύτταρα, ίσως να είναι ευκολότερο. Δεν χρειάζεται όμως να προχωρήσουμε στη μέθοδο, το μέλλον δεν της ανήκει- είναι πολύ επιζήμια τεχνική».