Η λαδόκολλα είναι το απόλυτο εργαλείο κουζίνας, ο βασιλιάς της πολυχρηστικότητας, ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τους σεφ αλλά και τους οικιακούς μάγειρες
Υπάρχει εκπληκτικός μαγειρικός εξοπλισμός- όπως φριτέζα που ισχυρίζεται ότι φτιάχνει τέλειες πατάτες μόνο με μία κουταλιά λάδι, μίξερ που ζεσταίνει και αλέθει σε τρομερή ταχύτητα ώστε οι σούπες μας να είναι βελουδένιες, μύλοι πιπεριών που φτιάχνονται από Γάλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων και πολλά άλλα- που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη τρύπα στην τσέπη μας. Ένα συνηθισμένο εργαλείο στην κουζίνα όμως, τόσο κοινό που οι περισσότεροι δεν το θεωρούν καν εργαλείο, είναι το απόλυτο εξάρτημα από πλευράς πολλαπλότητας χρήσεων, ευκολίας στη χρήση και οικονομίας. Και δεν μιλάω για κανένα πολύπλοκο νέο πολυμίξερ ή κάποιο άλλο εργαλείο-θαύμα που κόβει σε φέτες, σε κυβάκια ή κομματιάζει. Μιλάω για τη λαδόκολλα. Είναι το απόλυτο εργαλείο κουζίνας, ο βασιλιάς της πολυχρηστικότητας, ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τους σεφ αλλά και τους οικιακούς μάγειρες. Από όλα τα επαγγελματικά εξαρτήματα και εργαλεία μαγειρικής, η λαδόκολλα- που έχει ευρεία χρήση στην επαγγελματική κουζίνα- είναι επίσης πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι.
Σκεφτόμουν αυτό το απλό θαύμα τις προάλλες, καθώς έκοβα ένα στρογγυλό κομμάτι στο μέγεθος της κατσαρόλας για να το πιέσω πάνω από τους φρέσκους ντολμάδες, γιατί τους εμποδίζει από το να μαυρίσουν μέσα στην κατσαρόλα. Και βρισκόταν εκεί, σε μια ακρούλα στον πάγκο της κουζίνας, όταν ξαφνικά μου ήρθαν στο μυαλό οι αμέτρητες χρήσεις της. Η λαδόκολλα είναι πολύ απλή και χαμηλής τεχνολογίας, αλλά είναι… ευφυέστατη! Δεν είναι τίποτα παραπάνω από χαρτί που έχει υποστεί επεξεργασία με σιλικόνη. Και δεν υπάρχει ο χώρος για να αναφερθούν οι άπειρες χρήσεις της!
Την βάζω πάνω σε ταψιά όταν φτιάχνω κουλουράκια, σε φόρμες όταν φτιάχνω κέικ (για να μην καούν ή για να μην κολλήσουν). Βοηθάει στο να υπάρχει λιγότερη ποσότητα λιπαρής ουσίας στο ταψί. Τη χρησιμοποιώ σε κάθε είδους πιάτο τύπου «εξοχικό»- από φρέσκο σολομό, μέχρι αρνί ή κύβους κοτόπουλου, αλλά και φρούτα ψημένα με ζάχαρη, γιατί σιροπιάζουν και καραμελώνουν μέσα στη λαδόκολλα, ψήνονται άψογα και αποτελούν ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο. Η λαδόκολλα είναι ένας τέλειος τρόπος να διατηρήσουμε κομμένο τυρί και ένα τέλειο εργαλείο για τους σεφ ζαχαροπλαστικής που την τυλίγουν σε κορνέ, την γεμίζουν με κρέμα και γαρνίρουν ή γεμίζουν αμέτρητα επιδόρπια. Τα ίδια αυτά κορνέ αποτελούν και έναν τέλειο, διασκεδαστικό, διακοσμητικό τρόπο σερβιρίσματος για τις τηγανητές πατάτες ή για ψητά λαχανικά.
Η λαδόκολλα είναι για τους σπουδαστές μαγειρικής ό,τι είναι τα μολύβια για τα παιδάκια της πρώτης τάξης. Χωρίς αυτήν δεν μαθαίνεις ποτέ ούτε τα βασικά.
Μία από τις καλύτερες χρήσεις της απλής αυτής εφεύρεσης είναι να γίνει «καπάκι» για το μαγείρεμα του ρυζιού και για κάθε είδους πιάτα με κρέας, μαγειρεμένα και γλασαρισμένα λαχανικά. Έχει καλύτερα αποτελέσματα από οποιοδήποτε καπάκι κατσαρόλας. Μάλιστα, υπάρχει ένας αντίστοιχος γαλλικός μαγειρικός όρος για το κάλυμμα με λαδόκολλα: cartouche. Πρέπει να κόψουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο της, ώστε να επιτρέπεται η απελευθέρωση της σωστής ποσότητας ατμούπ.χ. από ένα πιλάφι- αλλά διατηρεί παράλληλα αρκετή υγρασία για να είναι το τελικό παρασκεύασμα αφράτο.
Η λαδόκολλα είναι για τους σπουδαστές μαγειρικής ό,τι είναι τα μολύβια για τα παιδάκια της πρώτης τάξης. Χωρίς αυτή δεν μαθαίνεις ποτέ ούτε τα βασικά
Εκτός από την πολυχρηστικότητα και τη χρησιμότητα της λαδόκολλας στην κουζίνα, το καλύτερο είναι ότι ΔΕΝ χρειάζεται καθάρισμα! Όταν απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, το ταψί παραμένει καθαρό. Όταν βάζουμε σαντιγί σε ένα κορνέ λαδόκολλας, πετάμε τη λαδόκολλα και είμαστε έτοιμοι. Το γεγονός ότι προορίζεται για μία χρήση δεν είναι τόσο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά την Κυριακή είναι η Ημέρα της Μητέρας, οπότε εγώ είμαι αυτή που πιθανότατα και θα μαγειρέψει, και θα… καθαρίσει. Λίγη διευκόλυνση πότε πότε δεν κάνει και τόσο κακό.
Σολομός με βότανα και ντομάτες σε λαδόκολλα
1 μερίδα ●2 κ.γ. ελαιόλαδο (ή περισσότερο, κατά προτίμηση)
●4 ντοματίνια ●σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές φετούλες ●3 κ.σ. κομμένο φινόκιο ή μάραθο ●6 φύλλα βασιλικού ή 3 κλαδάκια θυμάρι ●1 φιλέτο σολομού 150 γραμμ. ●1/4 λεμονιού ●1 φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικά), κομμένο σε λεπτές φετούλες ●1 κλαδάκι θυμάρι ●Αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι ●κ.γ. ούζο 1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 245 βαθμούς Κελσίου και έχουμε πρόχειρο ένα ταψί. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας αρκετά μεγάλο για να απλώσουμε τα υλικά, σηκώνουμε τις άκρες και σφραγίζουμε το πακέτο αφήνοντας 3-5 εκ. χώρο πάνω από το ψάρι.
2. Ζεσταίνουμε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρουμε τις ντομάτες για 3 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και κουνάμε το τηγάνι πέρα-δώθε.
3. Βάζουμε το φινόκιο ή το μάραθο και 5 φύλλα βασιλικού (ή 2 κλαδάκια θυμάρι) στο κέντρο κάθε λαδόκολλας και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τον σολομό πάνω από τα βότανα και αλατοπιπερώνουμε (εάν ο σολομός έχει δέρμα, τοποθετούμε την πλευρά με το δέρμα από κάτω, πάνω στα βότανα). Βάζουμε τις ντομάτες από τη μια πλευρά του σολομού και ρίχνουμε λίγο ξύσμα λεμονιού παντού. Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι πάνω από το ψάρι και τις ντομάτες. Στύβουμε λίγο λεμονάκι πάνω στο ψάρι, ρίχνουμε το ούζο και κατόπιν κόβουμε 2 λεπτές φέτες από το λεμόνι και τις βάζουμε πάνω από το ψάρι. Στο τέλος βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα βότανα και ελαιόλαδο.
4. Σφραγίζουμε το πακέτο αεροστεγώς, αλλά αφήνοντας λίγο χώρο από πάνω ανάμεσα στο ψάρι και τη λαδόκολλα. Ψήνουμε το πακέτο σε ένα ταψί για 10-12 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο μεταφέροντας το περιεχόμενο σε ένα πιάτο.
Συμβουλές για τη χρήση της
● Όταν φτιάχνουμε φύλλο και ζύμες για πίτες υπολογίζουμε τα στεγνά υλικά μας σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, το οποίο κατόπιν τυλίγουμε σαν χωνί και τα ρίχνουμε κατ΄ ευθείαν στο μπολ.
● Χρησιμοποιούμε ξανά την ίδια λαδόκολλα για να ανοίξουμε τη ζύμη για πίτα (χρησιμοποιούμε ένα φύλλο από κάτω και, ανάλογα με την πυκνότητα της ζύμης, άλλο ένα από πάνω).
● Βάζουμε λαδόκολλες σε όλες τις φόρμες και τα ταψιά, για να μην κολλήσουν τα κέικ.
● Κόβουμε διάτρητα διακοσμητικά κομμάτια από τη λαδόκολλα και κατόπιν, τοποθετώντας την πάνω στο κέικ, κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη ή κακάο για να το γαρνίρουμε.
● Ψήνουμε λαχανικά πάνω σε λαδόκολλα, για να καραμελώσουν πάνω στο χαρτί και όχι στο ταψί. ● Αφαιρούμε τυχόν λιπαρές ουσίες με ένα κομμένο κομμάτι λαδόκολλας.
● Κόβουμε τα παντζάρια (επειδή λερώνουν) ή ψιλοκόβουμε καυτερές πιπεριές τσίλι στρώνοντας λαδόκολλα πάνω στην επιφάνεια κοπής ή τη χρησιμοποιούμε τοποθετώντας την μέσα στο καλαθάκι ατμού.
Συναγρίδα στη λαδόκολλα
●4 φιλέτα συναγρίδας (200 γραμμ. το καθένα), χωρίς δέρμα ●Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ●4 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε 12 φέτες ●8 ελιές Καλαμών ή άλλες μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια και κομμένες σε λεπτές φετούλες ●κ.γ. μπούκοβο ●2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια ●Ξύσμα από πορτοκάλι σε λωρίδες (κομμένο σε μικρά κομμάτια, σαν σπίρτα) ●4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι 1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C. 2. Κόβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλας 30×40 εκ. Διπλώνουμε κάθε κομμάτι σταυρωτά στη μέση να τσακίσει και κατόπιν ξεδιπλώνουμε.
3. Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και βάζουμε 1 φιλέτο δεξιά από την τσάκιση σε κάθε λαδόκολλα. Βάζουμε πάνω από κάθε φιλέτο 3 φέτες ντομάτας, 1/4 από τις ελιές, 1/8 κ.γ. μπούκοβο, 1/4 από το βούτυρο και από το ξύσμα και 1 κλαδάκι θυμάρι. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φιλέτα.
4. Δουλεύοντας με ένα πακέτο τη φορά, διπλώνουμε την αριστερή μισή πλευρά πάνω από το φιλέτο. Ξεκινώντας από τη μία γωνία της τσάκισης, διπλώνουμε τις άκρες από πάνω σε τρίγωνα περιμετρικά από το φιλέτο (επικαλύπτοντας κάθε φορά το προηγούμενο δίπλωμα) μαζεύοντας τυχόν περίσσεια χαρτιού καθώς συνεχίζουμε το δίπλωμα και διπλώνοντας στο τέλος από κάτω, ώστε να σφραγίσουμε το πακέτο τελείως.
5. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο ταψί στον φούρνο για 5 λεπτά. Βάζουμε τα πακετάκια στο ζεστό ταψί και τα ψήνουμε για 9 λεπτά.
6. Για το σερβίρισμα, μεταφέρουμε τα πακετάκια σε 4 πιάτα. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια τομή στην κορυφή κάθε πακέτου και το σκίζουμε για να φανεί το ψάρι (με προσοχή, γιατί θα βγει ατμός). Αδειάζουμε προσεκτικά το ψάρι και τη σάλτσα μέσα στα πιάτα και πετάμε τη λαδόκολλα.







