Στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας, στο ύψος της εταιρείας «120 εργοστάσια», θα φτάσει έως το 2014 ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, που έλαβε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου επέκτασής του προς τα βόρεια προάστια της Αττικής.

Τις ερχόμενες ημέρες, η διοίκηση των ΗΣΑΠ αναμένεται να προκηρύξει μελέτη για την επέκταση του ηλεκτρικού από τον σταθμό του ΚΑΤ έως το 20ό χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας.

Πρόκειται για την πρώτη φάση επέκτασης του δικτύου του ηλεκτρικού στη Βόρεια Αττική, συνολικού μήκους 6,85 χιλιομέτρων, που θα εξυπηρετεί 80.000

επιβάτες την ημέρα και αναμένεται να κοστίσει περίπου 480 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά έχουν ήδη δεσμευτεί από το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2010, προκειμένου η νέα γραμμή να δοθεί σε εμπορική λειτουργία το 2014.

Η επέκταση του δικτύου του Ηλεκτρικού

Σε 7 χρόνια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επέκταση μέχρι το 20ό χλμ της Εθνικής Οδού

θα αρχίζει από τον σταθμό ΚΑΤ και θα καταλήγει στο 20ό χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται να κατασκευαστούν πέντε νέοι υπόγειοι σταθμοί: στην Κηφισιά (θα υπογειοποιηθεί ο σημερινός σταθμός), στη Λεωφόρο Τατοΐου (στο ύψος του Αθλητικού Ομίλου Κηφισιάς), στη Νέα Ερυθραία (σε τριγωνική νησίδα που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τρικούπη και Θησέως), στο Καστρί (στο ύψος της συμβολής των οδών Αγίων Σαράντα και Ισμήνης) και στο 20ό χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας (120 εργοστάσια). Ο σταθμός της Εθνικής Οδού θα έχει χαρακτήρα σταθμού μετεπιβίβασης, διευκολύνοντας όσους κινούνται προς το κέντρο μετεπιβιβαζόμενοι είτε από Ι.Χ. και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς τοπικής εμβέλειας, είτε ακόμη και από τα υπεραστικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση επέκτασης του δικτύου του Ηλεκτρικού, από την Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας προς τον Άγιο Στέφανο. Η επέκταση αυτή, αρχικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, θα έχει μήκος 4,6 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει δύο νέους υπόγειους σταθμούς, στην Άνοιξη (σε απόσταση 150 μέτρων από τη Λεωφόρο Μαραθώνος) και στον Άγιο Στέφανο (παραπλεύρως του σημερινού σταθμού ΟΣΕ). Η γραμμή αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018 και θα εξυπηρετεί 20.000 επιβάτες την ημέρα.