ΠΑΡΑΘΥΡΟ για την εφαρμογή του «αντιρατσιστικού νόμου», που ισχύει εδώ και 28 χρόνια στη χώρα μας, άνοιξαν χθες οι δικαστές του Εφετείου Αθηνών με την πρώτη καταδίκη που επέβαλαν στον δικηγόρο Κώστα Πλεύρη κρίνοντάς τον ένοχο για το περιεχόμενο του βιβλίου του με τίτλο «Ο Εβραίοι. Όλη η Αλήθεια». Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία (2-1) και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, έπειτα από πολυήμερη διαδικασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επίδικες περικοπές του βιβλίου μπορούσαν να εξωθήσουν σε πράξεις βίας εις βάρος των Εβραίων, ενώ παράλληλα έκρινε ότι ήταν προσβλητικές οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί που αναφέρονται στους Εβραίους. Η τιμωρία για τον κατηγορούμενο δικηγόρο ήταν συνολική ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή.

Αντίθετα, οι δικαστές ομόφωνα – όπως είχε προτείνει και η εισαγγελέας- αθώωσαν τους υπευθύνους της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» που κάθησαν στο εδώλιο για δύο δημοσιεύματα που αφορούσαν το ίδιο θέμα.

Τι είπε η εισαγγελέας

«Σκοπός του συγγραφέα είναι η αντιμετώπιση του θέματος του σιωνισμού. Για τον λόγο αυτό παραθέτει απόψεις και καταλήγει σε συμπεράσματα που ούτε εγώ συμφωνώ», τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας κ. Α. Μασούρα. Στη συνέχεια όμως, η εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης και τη διάδοση των ιδεών πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να ποινικοποιείται η άποψη και η γνώμη». Και στο διά ταύτα της αγόρευσής της εισηγήθηκε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων επισημαίνοντας ότι «η δημοκρατία μπορεί να παλέψει όλες τις απόψεις και όχι μέσα στα δικαστήρια».

Απολογούμενος ο Κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι έγραψε το βιβλίο του από δικαιολογημένο ενδιαφέρον που είχε ως ιστορικός και επιστήμονας. «Πήρα διάφορα στοιχεία που αναφέρονται στον εβραιοσιωνισμό και τα παρουσίασα. Δεν μπόρεσαν να με πολεμήσουν με δημόσιο διάλογο και θέλησαν να με πολεμήσουν με μία δίκη κλείνοντάς μου το στόμα. Είτε με καταδικάσετε είτε όχι, το βιβλίο μου θα κυκλοφορεί. Αν με καταδικάσετε, θα δικαιώσετε την παρασκηνιακή δύναμη των Εβραίων», είχε πει ο κατηγορούμενος απευθυνόμενος προς τους δικαστές πριν από τη διάσκεψη για την έκδοση της απόφασής τους.