Αύξηση του ύψους σε ανθρώπους που πάσχουν από νανισμό έως και κατά 30 εκατοστά, αντιμετώπιση των ανισοσκελιών που έχουν προκληθεί από σοβαρούς τραυματισμούς ή από ασθένειες επιτυγχάνουν πλέον οι επιστήμονες με τη μέθοδο της «διατατικής οστεογένεσης» ή ιστογένεσης.


Χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται πια, ελαχιστοποιούνται οι περισσότερες επιπλοκές που υπήρχαν παλαιότερα και ταυτόχρονα οι επιστήμονες εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες αποθεραπείας στους ασθενείς- και μάλιστα στο σπίτι. Με τη διατατική οστεογένεση είναι πλέον δυνατή όχι μόνον η αύξηση του μήκους των μακρών οστών, αλλά και η κάλυψη ελλειμμάτων των οστών, καθώς και η αντιμετώπιση ανισοσκελιών.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η αύξηση που μπορεί να επιτευχθεί εξαρτάται από τον ασθενή και τη μυϊκή του διάπλαση

Παράλληλα με την αύξηση του μήκους των οστών, είναι δυνατή και η διόρθωση άλλων παραμορφώσεων που τυχόν συνυπάρχουν.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διατατικής Ιστογένεσης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Ιπποκράτης Χατζώκος, με την ευκαιρία του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διατατικής Ιστογένεσης, (6-8 Δεκεμβρίου) η μέθοδος έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση δυσεπίλυτων ορθοπεδικών προβλημάτων. «Με την αύξηση του μήκους και των δύο σκελών ευεργετούνται συνάνθρωποί μας με ιδιαίτερα χαμηλό ανάστημα, όπως οι πάσχοντες από αχονδροπλασία ή νανισμό και πολλές άλλες κατηγορίες βραχύσωμων ατόμων. Με την ίδια μέθοδο είναι δυνατή και η κάλυψη οστικών ελλειμμάτων πολλών εκατοστών, που οφείλονται είτε σε σοβαρούς τραυματισμούς είτε σε αφαίρεση παθολογικού τμήματος οστού για τη θεραπεία όγκων, οστικών λοιμώξεων και χρόνιας οστεομυελίτιδας», ανέφερε ο κ. Χατζώκος. Κατά την επέμβαση, το οστό τέμνεται στα δύο και πολύ αργά απομακρύνονται τα δύο τμήματά του. Στη συνέχεια ο οργανισμός παράγει από μόνος του νέο υγιές οστό, καλύπτοντας ουσιαστικά το ενδιάμεσο κενό που δημιουργείται. Όπως επισήμανε ο κ. Χατζώκος, το μέγιστο έλλειμμα μεταξύ των δύο άκρων που καλύφθηκε έφτανε τα 22 εκατοστά, ενώ η μέγιστη επιμήκυνση οστού έφτασε τα 14 εκατοστά. «Διατατικές επεμβάσεις κάνουμε στην κάτω κνήμη και στο μηριαίο οστούν. Οπότε με διαφορετικές επεμβάσεις η μέγιστη αύξηση ύψους που επιτύχαμε ήταν 30 εκατοστά. Η αύξηση που μπορεί να επιτευχθεί εξαρτάται από τον ασθενή και τη μυϊκή του διάπλαση. Επιμηκύνσεις γίνονται και στα άνω άκρα, καθώς αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν λόγω του μήκους των χεριών τους», τόνισε.

Ο ασθενής αναρρώνει στο σπίτι του


ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ των μεθόδων που στηρίζονται στη διατατική ιστογένεση, αν και θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικές, εντούτοις απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία και εμφανίζουν υψηλή συχνότητα επιπλοκών: η συχνότερη επιπλοκή παλαιότερα ήταν να μην καταφέρνει ο οργανισμός να επαναδημιουργήσει το «κομμένο» οστό. Τώρα πια, χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται, αυτή η επιπλοκή έχει ελαχιστοποιηθεί. Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται από τον οργανισμό του ασθενούς, αλλά και την έκταση της επέμβασης και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ύστερα από την επέμβαση ο ασθενής αναρρώνει στο σπίτι του και φέρει ειδικούς μεταλλικούς νάρθηκες. Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια παρατηρείται μία έντονη ερευνητική δραστηριότητα, με στόχο κυρίως τη λύση ή τουλάχιστον άμβλυνση αυτών των προβλημάτων.

Η πρόοδος αυτών των προσπαθειών είναι και το αντικείμενο των εργασιών αυτού του συνεδρίου, στο οποίο εκτός από τους ασχολούμενους με τη διατατική ιστογένεση Έλληνες ορθοπεδικούς, θα συμμετάσχουν και αναγνωρισμένοι για την προσφορά τους ορθοπεδικοί χειρουργοί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Αρμενία και την Ιαπωνία.