Το πολυτραγουδισμένο «Roxanne», που μιλάει για έναν άνδρα ο οποίος παρακαλεί την πόρνη φιλενάδα του να μην ανάψει το κόκκινο φως (ένδειξη ότι είναι διαθέσιμη), εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο τραγούδι του Στινγκ- κατά κόσμον Γκόρντον Σάμνερ. «Έβγαινα στον κόσμο για πρώτη φορά. Η κατάσταση με τις πόρνες στο Νιούκαστλ ήταν η γνώριμη όπως σε τόσα άλλα μέρη. Αλλά όταν βρέθηκα στο Παρίσι διαπίστωσα πως υπάρχει ρομαντισμός και μια παράδοση γύρω από το θέμα. Με ενδιέφερε πάντα ο υπόκοσμος».

Ο Στινγκ- παρατσούκλι που το κόλλησαν οι φίλοι του όταν ήταν ακόμα πιτσιρικάδες, επειδή του άρεσε να φοράει κιτρινόμαυρες ριγέ πιζάμες – επί αγγλικού εδάφους διηγείται την ιστορία για το πώς εμπνεύστηκε το 1977, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, το επιτυχημένο κομμάτι των Ρolice με αφορμή το γεγονός ότι η «Αστυνομία» της αγγλικής ποπ αναλαμβάνει ξανά δράση. Που πάει να πει πως οι Ρolice ετοιμάζονται για το δεύτερο σκέλος της παγκόσμιας περιοδείας τους, η οποία θα αρχίσει τον ερχόμενο Μάιο από το Βανκούβερ για να «κλείσει» τον Ιούνιο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο ερωτισμός τον απασχολεί αλλά όχι από την ηδονοβλεπτική σκοπιά. «Είναι πολύ σημαντικός, τουλάχιστον εξ ίσου σπουδαίος με τις τέχνες και την πολιτική. Είναι τεράστιο λάθος, που θα το πληρώσουμε ακριβά, αν τον υποτιμήσουμε και τον καταπιέσουμε. Δεν ελέγχεται. Το ασυναίσθητο, το ενστικτώδες, πάντα επικρατεί».

Ο πολύπλευρος μουσικός, εκτός από ακτιβιστής, είναι και νεόκοπος συγγραφέας. Προ ημερών κυκλοφόρησε το βιβλίο «Lyrics by Sting», στο οποίο έχει συμπεριλάβει τους στίχους από όλα τα τραγούδια του. Εξακολουθεί- πάντα – να έχει οικολογικές ανησυχίες. Το Ίδρυμα για τα Παρθένα Δάση, ύστερα από την εκστρατεία για τη διάσωση των δασικών εκτάσεων του Αμαζονίου, έχει τεθεί επικεφαλής εκστρατείας διάσωσης του δεύτερου μεγαλύτερου σε έκταση παρθένου δάσους του πλανήτη, αυτού στο Κονγκό, το οποίο είναι όσο η Ελβετία. Πάντως στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος εκείνος και η συμβία του, Τρούντι, ελάχιστα αναφέρονται. «Είναι κάτι που αφορά όλους και δεν θέλω να παρερμηνευθεί ως προσωπική υπόθεση ή αφορμή για δική μας προβολή».

Συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τα επτά σπίτια που διαθέτει σε κοσμικές περιοχές, σε αντιδιαστολή με τις οικολογικές ανησυχίες που προβάλλει. «Βρίσκομαι στο επίκεντρο σκληρής κριτικής πολύ συχνά, αλλά δεν έχει ουσία.

Έχω σπίτι στο Μαλιμπού, διότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μου με αναγκάζουν να περνώ μεγάλο χρονικό διάστημα στο L.Α.»