Μήνυμα για χαμηλούς τόνους έστειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρεόυ σε σύσκεψη στελεχών που τον στήριξαν. Μάλιστα το μήνυμα απευθυνόταν και προς τους… δικούς του, ορισμένοι εκ των οποίων φέρεται να επιδιώκουν «αποκεφαλισμούς».


Παράλληλα ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τα κριτήρια για τα στελέχη που σκοπεύει να αξιοποιήσεικι αυτά είναι η αξιοκρατία, το δημόσιο ήθος κι η ανεξαρτησία έναντι εκδοτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ από την πλευρά της,στρέφεται και πάλι στα ακίνητα για να γεμίσει τα άδεια ταμεία της.Ο περίφημος φόρος κατοχής ακινήτων, που είχε προαναγγελθεί προεκλογικά και προκάλεσε αναταράξεις μετεκλογικά, τόσο όσον αφορά το ύψος του όσο και για το ποιους ιδιοκτήτες θα αφορά, επανέρχεται στο προσκήνιο.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ το Μαξίμου προχωρά σε πολιτική αντεπίθεση προς το ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας δύο μέτωπα: το ένα είναι το άρθρο 16, όπου θα καλέσει το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τη δική του διατύπωση για την αναθεώρησή του, φιλοδοξώντας να αναζωπυρώσει τις εσωκομματικές διαφωνίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δεύτερο είναι ο εκλογικός νόμος, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του γερμανικού μοντέλου- ένα μοντέλο που συναντά την αντίδραση των βουλευτών όλων των κομμάτων.

ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ έλαβαν εντολή να «φακελώσουν» όλα τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί τη διετία 2005- 2007 με το έντυπο Ε9. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει με τον φόρο ακινήτων περί τα 660 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα από το σύνολο των 6 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008. Η δε πλάστιγγα φαίνεται πως κλίνει ο φόρος να είναι 0,1%- 0,2%. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, πάντως, έχουν εξασφαλίσει τα της… τσέπης τους. Βάσει του νέου προϋπολογισμού, για δύο ημέρες εργασίας αμείβονται όσο ο μέσος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα μηνιαίως- κι ο κάθε Έλληνας πολίτης καταβάλλει ετησίως τέσσερα ευρώ για τη συντήρησή τους. Το μεροκάματο των 300 πατέρων του έθνους ανέρχεται, εν ολίγοις, στα 370 ευρώ!