Μπροστά στον φόβο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η συμφωνία με την RWΕ, κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν χθες να εννοηθεί ότι αμφισβητούν την υλοποίηση του μνημονίου με τους Γερμανούς στην πλήρη μορφή του.


«Το σχέδιο έχει καεί» έλεγαν χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι είναι πιθανό να εγκριθεί ένα μέρος του, αλλά όχι και το σύνολό του, αφού διαφορετικά θα τεθεί θέμα παραχώρησης στην RWΕ προνομιακού ρόλου για την είσοδό της στην ελληνική αγορά, καθώς και γιατί η συμφωνία έγινε εν κρυπτώ.

Ουδεμία απόφαση

«Το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWΕ βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί», περιορίστηκε να επαναλάβει χθες κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τάκης Αθανασόπουλος.

Από την πλευρά της η Citigroup, σε χθεσινή έκθεσή της, κάνει λόγο για αβεβαιότητες γύρω από τις προθέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ όσον αφορά το μέλλον της επιχείρησης (περικοπές κόστους, τιμολόγια κ.ά.), ότι η διοίκηση δεν στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές για το τι θέλει να κάνει και διατυπώνει τον φόβο ότι σε αυτή την περίπτωση η μετοχή της εταιρείας θα ακολουθήσει πτωτική πορεία έως και κατά 48%. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι από τα 26,2 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 14 ευρώ.

Νέο business plan

Πάντως, το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, το πρώτο έπειτα από το τελευταίο θυελλώδες 15νθήμερο για την επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε χωρίς εκπλήξεις. Όπως είχε συμφωνηθεί με τη ΓΕΝΟΠ, η διοίκηση παρουσίασε το νέο business plan αποφεύγοντας τα επίμαχα σημεία, ενώ εγκρίθηκε η παράταση για έξι μήνες του νομικού διαχωρισμού της εταιρείας σε έξι θυγατρικές μέχρι να καταρτιστούν οι σχετικές μελέτες σκοπιμότητας.

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της επιχείρησης με ισάριθμες νέες. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε να ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης να δοθούν άδειες για την κατασκευή πέντε μονάδων, συνολικής ισχύος 3.200-3.300 ΜW, χωρίς να διευκρινιστεί πόσες από αυτές θα είναι καινούργιες και πόσες θα αντικαταστήσουν παλαιότερες.

Ποιες μονάδες

Έτσι, η διοίκηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές να είναι καινούργιες, όπως πίεζε η ΓΕΝΟΠ.

Πρόκειται για μία μονάδα φυσικού αερίου 800 ΜW στη Μεγαλόπολη, μία λιγνιτική ισχύος 450 ΜW στον ΑΗΣ Μελίτης, μία δεύτερη λιγνιτική ισχύος 450 ΜW στην περιοχή Κοζάνης- Πτολεμαΐδας και δύο λιθανθρακικές 700-800 ΜW, στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα. Αποφάσισε επίσης να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη και την κατασκευή δύο μονάδων αερίου που θα αντικαταστήσουν ισάριθμες παλαιές.

● Στο μεταξύ, σύσσωμη η ΓΕΝΟΠ- μαζί με τη ΔΑΚΕ- σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για είσοδο «δυνάμεων κατοχής» στον ηλεκτρισμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων, το κλείσιμο πολλών λιγνιτικών μονάδων, την απώλεια θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανεργίας.