Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβλημά σας, η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!) είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (με ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80, 115 28 Αθήνα

Ιδού το καλό βόλεμα


Κυρία Φοίβη, Σας γράφω με αφορμή ένα άρθρο σχετικά με τους βουλευτές (εγώ θα ΄λεγα «βολευτές»), στο οποίο αναφερόταν ότι ο μισθός των βουλευτών και των δικαστών είναι πολύ χαμηλός και πρέπει ν΄ αυξηθεί. Γιατί ο δικαστής- λέει- πρέπει να έχει χρόνο να ενημερώνεται και να μελετά! Το ίδιο κι ο βουλευτής, που ζει μακριά απ΄ το σπίτι του, ενώ διατηρεί δύο και τρία γραφεία- χώρια τα ατομικά του έξοδα.

Τι κρίμα, αλήθεια… Πώς τα βγάζουν πέρα; (Βοηθάτε στραβοί τον ανοιχτομάτη!). Μα, στ΄ αλήθεια συγκρίνεται ο μισθός ενός οικοδόμου, όπως είμαι εγώ, με τα 550 ευρώ που παίρνω, με αυτόν του βουλευτή με τα 6.000 ευρώ; Χώρια τα προνόμια που έχουν… Όλα γι΄ αυτούς είναι τζάμπα, ενώ εγώ αν δουλέψω ένα μεροκάματο παραπάνω απ΄ αυτό που προβλέπει ο νόμος μετά τη σύνταξή μου, μου την κόβουν, όπως την έπαθε ο Μπαμπούσης ο Λουκάς! Επειδή υπερέβη τα δώδεκα μεροκάματα (όπως λέει ο νόμος) του ΄κοψαν τη σύνταξη! Και πάλευε ο άνθρωπος δύο χρόνια…

Στην πλειονότητά τους οι δικηγόροι είναι και δικαστές. Γιατί όπως έλεγε κι ένας αγωνιστής κλέφτης που τον έκλεισαν στα μπουντρούμια μετά την επικράτηση της Επανάστασης (το 1840) επί Όθωνα: «Βοήθησέ με μάνα να βγω απ΄ τη φυλακή να πάρω “σκλάβους δικαστές και σκλάβους δικηγόρους…”». Κι ήταν τότε που έστησαν την καρμανιόλα στ΄ Ανάπλι κι έκοβαν τα κεφάλια των αγωνιστών του ΄21 οι ντόπιοι κι οι Βαυαροί! Κι η κλεφτουριά τότε ήταν μισοίμισοί με τους χωροφύλακες. Κι όλους αυτούς τους έφαγε η «χάψη»! Και η καρμανιόλα… Κι ύστερα ζητάμε να τους δώσουν κι άλλα προνόμια! Ε! Όχι! Δεν θα ΄ναι αδικία;

Νίκος Κουτρούλης Υπάρχει λύση για να μη μείνει κανείς δυσαρεστημένος, αγαπητέ Νίκο. Να δημεύσουν τα έσοδα από το παράνομο εμπόριο εκ Ζωνιανών (που διόοοοοολου δεν εγνώριζαν οι πολιτικοί μας- και οι βουλευτές) και να τους τα δίνουν για να μην πεινάσουν οι άνθρωποι. Και να πάνε για κακό σκοπό, βρε παιδί μου!

Ζων(τ)ιανοί «θρύλοι»


Αγαπητή Φοίβη, Μέσα στον πανικό περί Ζωνιανών ακούστηκε κάτι στο οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Ακούστηκε ότι παιδιά 12 ετών οδηγούν τρακτέρ και ότι 15χρονοι οδηγούν 4Χ4! Και δυστυχώς αυτό δεν είναι συνήθεια μόνον της περιοχής αυτής.

Επειδή ζω από κοντά την πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τις πηγές πληροφόρησης που έχετε εσείς και οι συνεργάτες σας, θα προσθέσω ότι επίσης πίνουν πολύ, εργάζονται σκληρά, εγκαταλείπουν το σχολείο για λόγους ανωτέρας βίας, καταφεύγουν στα ναρκωτικά, σκοτώνονται στους αυτοκινητόδρομους. Πολλά από αυτά τα δυσάρεστα οφείλονται στην παράδοση την οποία κάποιοι επιμένουν να μεταδίδουν στους επόμενους ως τρόπο ζωής και όχι ως σύμβολο της γενναίας ιστορίας αυτού του τόπου. Όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Μια φορά και έναν καιρό, κάποιος που πίστευε στο διαίρει και βασίλευε εφάρμοσε το σχέδιο «Καποδίστριας» και ομαδοποίησε περιοχές της Ελλάδας σε δήμους. Τους υποστήριξε οικονομικάγια να τους γλυκάνει- σε πρώτη φάση και μετά τους εγκατέλειψε στην τύχη τους.

Ο λαός αυτού του τόπου κρέμεται από τα χείλη των πολιτικών του εκφραστών και έχει παραδώσει σε αυτούς τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο, γι΄ αυτό και εμφανίζει έντονη πολιτική δραστηριότητα. Και σήμερα απλώς σωπαίνει. Και η σιωπή του δεν είναι συνωμοτική. Είναι σιωπή ταπεινότητας, σιωπή υποταγής και καρτερίας, σιωπή ανοχής και υπομονής…

Ευχαριστώ πολύ, Γεώργιος Ριζόγλου, Αγ. Σύλλας Κρήτης Λέτε πως η παράδοση των σκληροτράχηλων Κρητικών, που ζυγόν δεν υποφέρουν, αντικαταστάθηκε, αγαπητέ Γεώργιε, με τα 12χρονα που πιωμένα οδηγούν τρακτέρ και τα κατά τι μεγαλύτερα που καλλιεργούν και εμπορεύονται χασίς και ναρκωτικά (ενίοτε και λευκή- και όχι μόνον- σάρκα) και δεν δέχονται καμία αστυνόμευση; Από τη λεβεντιά στην ψευτομαγκιά του Ελληναρά- και στη λεβεντογέννα; Κι εις ανώτερα!

Το παράλογο βγήκε παγανιά


Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις βγήκαν τα παιδάκια… του Δήμου Αθηναίων. Παγανιά. Στην Ερμού. Μέρα μεσημέρι, την ώρα που κόσμος πολύς πηγαινοέρχεται.

Για να δείξουν ότι κάνουν κάτι κι εκείνα τα κακόμοιρα και ο Δήμος. Ότι βάζουν κάποιον στη θέση του (ας πούμε), με τσαμπουκά (ας πούμε, πάλι).

Παγανιά για ποιον; Μα, για τους μαύρους μικροπωλητές. Γιατί αυτοί τους ενοχλούν (που δεν τους πληρώνουν, πάνω και κάτω από το τραπέζι, άραγε;). Ανενόχλητους όμως αφήνουν θρασύτατους «καταστηματάρχες» στου Ψυρή (αλλά και στην Αδριανού), που έχουν καταλάβει ολόκληρα τα πεζοδρόμια και κάθε κενό χώρο (σαν την ξεφτιλισμένη Πλάκα του ΄70, αλλά σε πιο μαζικό και ευτελισμένο).

Γιατί ο Δήμος κοιτάει μόνον τα φράγκα και το νταηλίκι στους «μη πληρώνοντες». Όχι τους πεζούς και τους τουρίστες που υποφέρουν…

Φοίβη