Πολλές από τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν στο διάστημα των οκτώ εβδομάδων που μεσολάβησαν από τη μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές μετατίθενται στην κομματική κάλπη της 11ης Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα συναντούσε ξανά την κοινωνία, με την οποία αποδείχτηκε ότι οι σχέσεις του έχουν διαταραχθεί. Το ΠΑΣΟΚ, σε τρεις προσωποποιημένες εκδοχές του μέλλοντός του, αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα. Ή μήπως συμπτύχθηκε; Το ραντεβού ήταν με την κοινωνία ή μήπως μόνο με τον εαυτό του (δηλαδή, τον κακό του εαυτό);

Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που γυρεύει απάντηση στην αυριανή διαδικασία: Ποιος ενδιαφέρεται για το ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση συναρτάται απόλυτα με το πλήθος των ενδιαφερομένων.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, αν λίγοι προσέλθουν στην κάλπη οι εκλογές δεν θα είναι ντέρμπι. Στην περίπτωση αυτή, όμως, ο κυριότερος ηττημένος θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει ουσιαστικός νικητής.

Οι εκλογές γίνονται ντέρμπι αν ο αριθμός των ψηφοφόρων πλησιάσει ή ξεπεράσει το μαγικό επταψήφιο του 2004. Στην περίπτωση αυτή, όποιος κι αν νικήσει, θα έχει αποδειχθεί ότι η κοινωνία εξακολουθεί να επενδύει στο ΠΑΣΟΚ. Και θα απομένει πλέον στο ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει την επένδυση.

Συνεπώς, έχουμε λόγους να ευχόμαστε η αυριανή εκλογή να εξελιχθεί σε ντέρμπι. Διότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται και δεν υποθηκεύεται από μια ενδεχόμενη μικρή διαφορά ανάμεσα στον νικητή και τον ηττημένο. Η δημοκρατία δεν στηρίζεται στη συντριπτική αλλά στην απλή πλειοψηφία. Προϋποθέτει όμως τη συμμετοχή. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην αυριανή διαδικασία, από μόνη της θα ενισχύσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, ακριβώς επειδή θα τροφοδοτήσει ξανά τη δυναμική του. Και αυτό, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει.