Παράνομες έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας που επιτρέπουν τη μετατροπή «τυφλών» και άρα μη οικοδομήσιμων οικοπέδων σε οικοδομήσιμα, με τη μέθοδο της δωρεάν παραχώρησης στους δήμους λωρίδων γης για δρόμους.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την απόφασή του βάζει φρένο στο καθεστώς της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων κατά παρέκκλιση του ορθολογικού πολεοδομικού σχεδιασμού και των συνταγματικών επιταγών, κρίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν «ο σχεδιασμός των οικοδομήσιμων και κοινοχρήστων χώρων να ρυμουλκείται από πραγματικές καταστάσεις οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία ιδιωτών προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, όπως είναι η κατάτμηση ακινήτων, με σκοπό τη μεταβίβαση και την οικοδόμησή τους». Στην Αργολίδα. Η υπόθεση που απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας αφορά δωρεάν παραχώρηση από οικοπεδούχο εδαφικής λωρίδας για τη δημιουργία δημοτικού δρόμου στον οικισμό Ιρίων του Δήμου Ασίνης Αργολίδας, η οποία εγκρίθηκε από τον νομάρχη Αργολίδας. Οριστική κρίση επί του θέματος θα έχει η επταμελής σύνθεση του Τμήματος του ΣτΕ, όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος.

Κατά το ΣτΕ, «ο καθορισμός των κοινοχρήστων χώρων πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της πολεοδομικής μελέτης, που πρέπει να καταρτίζεται κατ΄ εκτίμηση των αναγκών της περιοχής, δυνάμει πολεοδομικών κριτηρίων» και όχι με «την παραχώρηση από ιδιώτες εδαφικών λωρίδων και τη θέση τους σε κοινή χρήση, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο και μη δυνάμενα να δομηθούν». Μπόνους. Σημειώνεται ότι στις διατάξεις που κρίθηκαν παράνομες γιατί «παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων, αποσπασματικώς, με πρωτοβουλία ιδιωτών, πριν από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης», περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη παροχής «μπόνους» στον οικοπεδούχο που παραχωρεί δωρεάν έκταση στους δήμους. Του δίνουν δηλαδή τη δυνατότητα να αυξήσει τη δόμηση του ακινήτου που θα κατασκευάσει κατά ποσοστό 30% επί της έκτασης που παραχώρησε δωρεάν στον δήμο.