Έκθεση… καθυστερήσεων


Μετά τις χαρές και τις γιορτές για την αποπεράτωση των εκθεσιακών χώρων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και την έναρξη μεταφοράς των γλυπτών, με τον γερανό, σήμανε η ώρα της αλήθειας για το σύνολο του έργου και η αλήθεια είναι ότι πολλές μελέτες και έργα, μεγάλα και μικρά, σχετικά με τη λειτουργία του Μουσείου έμειναν πίσω, ενώ ανοιχτό μένει και το πώς θα διοικείται το νέο Μουσείο. Πίσω έμειναν οι μελέτες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για τον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, τις φυτεύσεις, την περίφραξη, τη βελτίωση των προσόψεων των πολυκατοικιών περιμετρικά του Μουσείου. Άγνωστο παραμένει και το τι θα γίνει με τα δύο κτίρια που θα μείνουν στη χρήση του Μουσείου προς την οδό Χατζηχρήστου όπως και με τα δύο κατεδαφιστέα- διατηρητέα επί της Δ. Αρεοπαγίτου. Λείπουν οι μελέτες ανάδειξης των ανασκαφών, ασφάλειας του μουσείου, δημιουργίας χώρου στάθμευσης, επισκευών και παρεμβάσεων στο κτίριο Βάιλερ όπου θα στεγάζεται η διοίκηση του νέου Μουσείου και άλλα πολλά που καθιστούν αμφίβολο αυτό που ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης σε σύσκεψη με το Δ.Σ. του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου, δηλαδή «την επιτάχυνση των εργασιών ώστε το Μουσείο να λειτουργήσει ώς τα τέλη του 2008». Ιδίως αφού στα ζητούμενα προστέθηκαν και τα εξής: να ολοκληρωθεί η μουσιολογική μελέτη, να οριστικοποιηθούν οι προθήκες, τα βάθρα και ο φωτισμός, να τοποθετηθεί αναβατήρας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα, πέραν της υπάρχουσας ράμπας, να λειτουργήσει σύστημα αυτόματης ξενάγησης και να οργανωθούν πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, από τον προσεχή Ιανουάριο, εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Ατάκα κι επί τόπου


Σε Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σκέφτεται να μετατρέψει το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, όπως είπε χθες στη Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο υπουργός Πολιτισμού. Οι ίδιοι βουλευτές υποστήριζαν πως το σπίτι του κορυφαίου μακεδονομάχου είναι εγκαταλελειμμένο και καταρρέει. Ο κ. Λιάπης δήλωνε πως «έχουν κινηθεί διαδικασίες για να μελετηθεί η δημιουργία Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς και την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΠΟ». Και όλα ίσως να ήταν καλά αν δεν ακολουθούσε η καταληκτική ατάκα: «Ακούγεται απλό να φτιάξεις ένα μουσείο, αλλά η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει απλοϊκά τα σύνθετα ζητήματα»!

Παράταση στην Μπιενάλε


Κάτι ο προκλητικός της τίτλος, κάτι η περιέργεια για το καινούργιο, κάτι οι αντιφατικές κριτικές, όλα μαζί ήταν αρκετά για να κινητοποιήσουν 38.472 επισκέπτες στην Μπιενάλε της Αθήνας από την ημέρα που σήκωσε αυλαία μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή μέσα σε 90 ημέρες. Αριθμός λογικός- όχι υπερβολικός, χάριν εντυπωσιασμού- για μια χώρα που δεν έχει έφεση στα εικαστικά και κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στη σύγχρονη τέχνη. Και, μια και το πείραμα του «Destroy Αthens»όπως είναι ο τίτλος της Μπιενάλε- φαίνεται να πετυχαίνει, οι πόρτες για το κοινό δεν θα κλείσουν στις 18 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά τα έργα τέχνης θα μείνουν στον ειδικά διαμορφωμένο λαβύρινθο της «Τεχνοπόλεως» έως και τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και οργανωμένες ξεναγήσεις όλα τα Σαββατοκύριακα στις 14.00 και τις 16.30, ώστε ο δυσνόητος για πολλούς κόσμος της σύγχρονης τέχνης να γίνει περισσότερο προσιτός και κατανοητός. Διόλου άσχημα για αρχή.