Ψηφιακός ήχος χωρίς απώλειες

Η ψηφιοποίηση της μουσικής έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πλέον είναι πολύ εύκολο να κουβαλάς παντού τη μουσική σου σε ένα iΡod ή σε κάποιο άλλο ΜΡ3 player και να την ακούς στον δρόμο. Μάλιστα, αν την κατεβάζεις από το Ίντερνετ, προγράμματα όπως το iΤunes δίνουν τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τα τραγούδια όπως θέλεις και να τα αντιγράφεις εύκολα στο μηχάνημα ΜΡ3. Επιπλέον, η διατήρησή της στον σκληρό δίσκο εξοικονομεί χώρο στον σπίτι μας, μια που γλυτώνουμε τα CD.

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, κυρίως στην ποιότητα ήχου. Τις περισσότερες φορές, η μουσική ψηφιοποιείται σε μορφή ΜΡ3 ή ΜΡ4 στα 128kbps (kilobit per second) ή στα 192kbps. Σε γενικές γραμμές, τα ΜΡ4 έχουν καλύτερο ήχο από τα ΜΡ3, αν έχουν ψηφιοποιηθεί στα ίδια kbps. Δηλαδή, ένα ΜΡ3 στα 128 kbps ακούγεται λίγο χειρότερα από ένα ΜΡ4 στα 128 kbps. Ακόμα και έτσι όμως, ο ήχος δεν έχει την ίδια ποιότητα με εκείνη ενός CD. Αν, πάλι, συνδέσετε τον υπολογιστή ή το iΡod με το στερεοφωνικό σας σύστημα, η διαφορά είναι εμφανής. Ο ήχος που βγαίνει από έναν υπολογιστή «κόβει» τις υψηλές και χαμηλές συχνότητες. Επιπλέον, όταν παίζει ένα τραγούδι, αναπαράγεται και ο θόρυβος που κάνει ο επεξεργαστής του κομπιούτερ.

Ψηφιακοί μουσικοί server
Για τον σκοπό αυτό, κατασκευάστηκαν κάποια μηχανήματα που μπαίνουν ανάμεσα στον υπολογιστή και τον ενισχυτή και βελτιώνουν την ποιότητα του ψηφιακού ήχου, κάνοντάς την αποδεκτή ακόμα και στα αυτιά των πλέον απαιτητικών. Ειδικά γι΄ αυτούς, υπάρχουν οι νέοι ψηφιακοί μουσικοί server, όπως ο Υamaha ΜusicCast 1000 (στη φωτογραφία). Ο ψηφιακός μουσικός server λειτουργεί ως τζουκμπόξ για ψηφιακά μουσικά αρχεία, δηλαδή είναι ένας σκληρός δίσκος αποθήκευσης αρχείων και προγραμμάτων που στέλνουν τον ήχο βελτιωμένο στα ηχεία. Το μηχάνημα κοστίζει περίπου 720 ευρώ.

tips

Οι μετατροπείς που αναλαμβάνουν να βελτιώσουν τον ήχο της ψηφιακής μουσικής, κοστίζουν από 140 έως 1.250 ευρώ

Μετατροπείς ψηφιακού σε αναλογικό
Άλλη λύση είναι τα μηχανήματα USΒ-DΑC (μετατροπέας ψηφιακού σε αναλογικό) που συνδέονται με τον υπολογιστή μέσω της θύρας USΒ. Ένας μετατροπέας αναλαμβάνει να βελτιώσει τον ήχο της ψηφιακής μουσικής και τα μοντέλα αυτά κοστίζουν από 140 έως 1.250 ευρώ. Ακόμα και τα φθηνότερα μηχανήματα προσφέρουν ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα ήχου από ό,τι ένα απλό ΡC.

Το μηχάνημα βελτιώνει τον ήχο στα αρχεία που κατεβάζετε από το Ίντερνετ. Οι μετατροπείς μπορούν να συνδεθούν με το στερεοφωνικό σας σύστημα ή με ξεχωριστά ηχεία και ενισχυτή που θα συνδέσετε με τον υπολογιστή σας. Θα χρειαστείτε επίσης έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, μια που η αποθήκευση αρχείων καλύτερης ποιότητας απαιτεί πολύ χώρο. Μπορείτε να αντιγράψετε τα CD σας στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Αpple Lossless Εncoder που διαθέτει το iΤunes. Ένα τραγούδι τεσσάρων λεπτών φτάνει έτσι τα 25ΜΒ, πέντε φορές μεγαλύτερο από ένα απλό ΜΡ3 στα 128 kbps. Καλό είναι να έχετε πάντα δύο εξωτερικούς σκληρούς για να σώζετε τη μουσική σας, για κάθε ενδεχόμενο. Η εγκατάσταση των μετατροπέων είναι εύκολη και γρήγορη ακόμα και για αρχάριους.
Τα μοντέλα

1 Stereo-Link Μodel 1200
Ένα από τα φθηνότερα μοντέλα με πολύ καλή απόδοση στον ήχο. Πωλείται μαζί με τα καλώδια σύνδεσης με τη θύρα USΒ και το στερεοφωνικό. Είναι απλό στη χρήση και ο ήχος του δεν υστερεί από αυτόν ενός συνηθισμένου CD player. Σε εμφάνιση δεν είναι και ό,τι ομορφότερο, αλλά γι΄ αυτό κοστίζει λιγότερο.

2 Benchmark DAC USΒ
Θυμίζει επαγγελματικό μηχάνημα με την αλουμινένια πρόσοψή του, ένα ογκώδες κουμπί για την ένταση του ήχου και διακόπτες. Εκτός από υπολογιστή, συνδέεται και με CD player και εγγραφέα τηλεοπτικών προγραμμάτων με σκληρό δίσκο. Η βελτίωση στον ήχο της μουσικής είναι αξιοσημείωτη, κάτι που θα περίμενε κανείς λόγω της ακριβότερης τιμής του. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι σχεδιασμένο για να ξεφορτώνεται το τρέμουλο στον ήχο ενός CD, ώστε ο ήχος να ακούγεται πεντακάθαρος.

3 Wavel ength Βrick
Το μαύρο αλουμινένιο κουτί είναι από τα ακριβότερα μοντέλα του είδους. Χρησιμοποιεί τεχνολογία παλαιότερης κοπής, κάτι που- σύμφωνα με τους εδικούς- κάνει τον ήχο πιο πλούσιο, πιο ζεστό και τρισδιάστατο, θυμίζοντας μάλλον βινύλιο παρά CD. Επιπλέον, είναι εύκολο στην εγκατάσταση και απλό στη χρήση.


ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Επιτραπέζιος υπολογιστής σε μέγεθος τηλεφωνικού καταλόγου
Αν και επιτραπέζιος, ο νέος υπολογιστής της Lenovo είναι μικρός σε μέγεθος. Το μοντέλο ΤhinkCentre Α61e έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου λειτουργίας και εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας χάρη στις εναλλακτικές επιλογές και ρυθμίσεις. Διαθέτει επεξεργαστές 45 watt, ΑΜd Αthlon64-Χ2 dual core. Ο νέος υπολογιστής έχει το μέγεθος ενός τηλεφωνικού καταλόγου, ενώ χρησιμοποιεί έως και 90% ανακυκλώσιμα υλικά και ανακυκλώσιμη συσκευασία. Επιπλέον, μπορεί να τροφοδοτηθεί από ένα προαιρετικό ηλιακό panel για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Νέα εκδοχή, σε 3 χρώματα
Τη νέα εκδοχή του LG Shine, του επιτυχημένου κινητού τηλεφώνου, λανσάρει η LG. Σε χρώματα μαύρο, κίτρινο και ροζ, διαθέτει όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου μοντέλου. Τα νέα τηλέφωνα είναι μεταλλικά και πολύ λεπτά για να χωρούν στην τσέπη, με high-tech προσανατολισμό, κάμερα 2 megapixel, οθόνη 2,2 ιντσών, mp3 player και Βluetooth. Η πρόσβαση στο μενού γίνεται εύκολα μέσω ενός εύχρηστου και πολυλειτουργικού scroll-key.

Φωτογραφίζουν «χαρούμενα πρόσωπα»
Οι νέες φωτογραφικές μηχανές Cyber-shot Τ200 και Τ70 έχουν αισθητήρες 8,1 megapixel, την καινούργια λειτουργία «Smile Shutter» για «χαρούμενα πρόσωπα» και ευκρινείς μεγάλες οθόνες αφής με αναλογία 16:9. Η Τ200 είναι διαθέσιμη σε ασημί, μαύρο και κόκκινο χρώμα, ενώ η Τ70 βγαίνει σε μαύρο, λευκό και ροζ φινίρισμα. Επίσης, η λειτουργία εντοπισμού προσώπων (face detection) διευκολύνει τη λήψη, ακόμα και για άπειρους χρήστες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από