Μονομαχία στα πολυκαταστήματα


Του χρόνου τέτοια εποχή δύο νέα πολυκαταστήματα αναμένεταιεκτός απροόπτου- να προστεθούν στον χάρτη των δύο εμπορικότερων πόλεων της χώρας. Το πρώτο, το νέο Μινιόν, θα βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας με ιδιοκτήτη- μετά την εξαγορά της Εlmec Sport- τον όμιλο Folli Follie.

Το δεύτερο, το Νotos Galleries, μόλις άρχισε να χτίζεται σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα στη Στοά Χιρς, με ιδιοκτήτη κατά τα δύο τρίτα τον όμιλο Νotos Com και συνέταιρο κατά το ένα τρίτο την εταιρεία Ρublic.

Πρόκειται για δύο κινήσεις οι οποίες, αν και γίνονται σε μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη, αναμένεται να ενδυναμώσουν τις θέσεις των δύο ομίλων στον χώρο των πολυκαταστημάτων, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια για περαιτέρω συγκέντρωση στον εμπορικό χάρτη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το νέο Μινιόν

Η δημιουργία του νέου Μινιόν, η οποία είχε δρομολογηθεί πολύ πριν από την ένταξη της Εlmec Sport στον όμιλο Folli Follie, θα αποτελέσει- σύμφωνα με πληροφορίεςπροτεραιότητα στο νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του μήνα) των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών. Το υπό ανέγερση πολυκατάστημα κατατάσσεται από παράγοντες της αγοράς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που απέκτησαν τα ΚΑΕ με την εξαγορά της Εlmec Sport. Η αποπεράτωσή του με επενδύσεις που αναμένεται να απορροφήσουν γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει στο Κέντρο της Αθήνας και ειδικώς στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια έναν δεύτερο εμπορικό πόλο αρκετά κοντά στο Νotos Galleries. Η γειτνίαση των δύο καταστημάτων αναμένεται να προκαλέσει, σύμφωνα με εμπόρους της Αθήνας, έντονες συνθήκες ανταγωνισμού για το Νotos Galleries, το οποίο αποτελεί έναν ισχυρό παίκτη στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Νotos Com φαίνεται να μην αποδέχεται τους ισχυρισμούς αυτούς. Παράγοντες προσκείμενοι στη διοίκηση του ομίλου υποβιβάζουν το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί το νέο Μινιόν. «Ακούμε για το νέο Μινιόν εδώ και καιρό. Ας δούμε πρώτα πότε θα ολοκληρωθεί» δηλώνουν και υποστηρίζουν ότι τα πολυκαταστήματα Νotos Galleries κινούνται σε άλλο επίπεδο αγοράς, με εμπόρευμα μόνο επώνυμα προϊόντα. Αντίθετα, στο Μινιόν σχεδιάζεται να τοποθετηθούν προϊόντα που θα απευθύνονται σε αγοραστικό κοινό χαμηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος, ακόμα και αν είναι επώνυμα. Πάντως, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ένα νέο και σύγχρονο πολυκατάστημα στην περιοχή θα προσελκύσει, ούτως ή άλλως, το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι ο όμιλος Νotos Com βρισκόταν σε συνομιλίες με την οικογένεια Λασκαρίδη προτού οι τελευταίοι προβούν στην πώληση της Εlmec στα ΚΑΕ, με στόχο τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, οι οποίες έχουν συναφείς δραστηριότητες. Τόσο η Εlmec όσο και η Νotos Com δραστηριοποιούνται στον χώρο των πολυκαταστημάτων, ενώ εμπορεύονται επώνυμες φίρμες στον χώρο της λιανικής και χονδρικής πώλησης ενδυμάτων. Η Νotos Com, με την κερδοφορία της να προέρχεται κυρίως από τη χονδρική, δραστηριοποιείται επιπλέον στον χώρο των επώνυμων καλλυντικών.

«Δεν πουλάμε»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Νotos Com Γιώργος Παπάζογλου διαψεύδει οποιοδήποτε σενάριο περί πώλησης της εταιρείας, στην οποία ελέγχει 43% του μετοχικού κεφαλαίου. «Δεν πουλάμε» δηλώνει κατηγορηματικά. Αυτή η δήλωση, άλλωστε, συνάδει με την πρόθεση του κ. Παπάζογλου και των τεσσάρων έτερων βασικών μετόχων της εταιρείας (τα αδέλφια Παπαέλληνα, ο Χρήστος και ο Μιχάλης, οι οποίοι ελέγχουν 23,5% έκαστος, η διευθύντρια των πολυκαταστημάτων Βαρβάρα Βερνίκου και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Αλέξανδρος Στράτος, οι οποίοι κατέχουν από 5% ο καθένας) να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, κρατώντας την πόρτα ερμητικά κλειστή σε επίδοξους αγοραστές. Εξ ου και η έξοδος της εταιρείας από τη Σοφοκλέους, η οποία πήρε τη μορφή πολύμηνου σίριαλ που άρχισε τον περυσινό Νοέμβριο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Στην αντίθετη κατεύθυνση

Την ίδια περίοδο ο πρόεδρος της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος βρισκόταν σε μυστικές συνομιλίες με τον εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη για την εξαγορά του 52,3% της Εlmec Sport. Η κίνηση τον έφερε να δραστηριοποιείται στον χώρο των πολυκαταστημάτων απέναντι από τον κ. Παπάζογλου. Με τη δημόσια πρόταση για την εξαγορά του υπόλοιπου 45,6% της Εlmec να βρίσκεται ακόμη στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος Folli Follie αναμένεται να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επέλεξε η Νotos Com. Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να αυξήσει το ποσοστό της στην Εlmec, φτάνοντας ακόμη και έως το 67%, ώστε να αποκτήσει ελευθερία κινήσεων, χωρίς όμως να επιδιώκει την έξοδό της από το Χ.Α. Άλλωστε, σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την άντληση κεφαλαίων για την υλοποίηση των επόμενων επενδύσεων. Η εταιρεία θα συμμετέχει κατά 34% στην κατασκευή ενός ακόμη πολυκαταστήματος τύπου Αttica, το οποίο θα λειτουργήσει τον επόμενο Οκτώβριο στο Golden Ηall, επένδυσης 15-20 εκατ. ευρώ. Η Νotos Com επεκτείνεται

Από την πλευρά του ο όμιλος Νotos Com, ο οποίος αναμένει τζίρο 300 εκατ. ευρώ στα τέλη της χρονιάς, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Η δυναμική επέκταση στην ελληνική επαρχία βρίσκεται σε υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητές του. Μετά τα δύο νέα καταστήματα σε Λάρισα και Καλαμάτα, άλλα τέσσερα θα ανοίξουν την επόμενη πενταετία, ενώ εκτός από το νέο κατάστημα Νotos Galleries στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, θα λειτουργήσει νέο κατάστημα Νotos Galleries Ηome και στον υπό διαμόρφωση εμπορικό κέντρο στον χώρο του ΙΒC στο Μαρούσι. Παράλληλα, προγραμματίζεται ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στο εξωτερικό (λειτουργούν ήδη 70 καταστήματα μάρκας Lacost και Gant σε 15 χώρες).