Αν και οι μόδες είναι περαστικές, κάποιοι σχεδιαστές ήρθαν για να μείνουν. Ο Τζον Βαρβάτος, από τις σταθερές αξίες της Νέας Υόρκης, μιλάει στα «ΝΕΑ» για τη μόδα, την ποιότητα και την οικογένεια
Μεγάλωσε στο βιομηχανικό Ντιτρόιτ ακούγοντας ροκ. Η μόδα πάντα ήταν στα σχέδιά του-αλλά όχι με τη λογική του ράβε- ξήλωνε Με σταθερά βήματα πέρασε από αρκετούς γνωστούς οίκους μόδας (Ralph Lauren, Κeaton Chase, Calvin Κlein, Polo Jeans), ωστόσο φαινόταν ότι κάτι του έλειπε.

Το ελληνικό δαιμόνιο ξύπνησε μέσα του- παρ΄ όλο που δεν μιλάει ελληνικά – και δημιούργησε τον δικό του οίκο ανδρικής μόδας στη Νέα Υόρκη, ταράζοντας τα νερά. Ροκ σταρ έρχονται στις επιδείξεις του, μουσικοί κάνουν στα καταστήματά του ζωντανές εμφανίσεις, σταρ επιλέγουν τα ρούχα του. Ο ελληνικής καταγωγής σχεδιαστής ήρθε στην 6η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας στο Ζάππειο και παρουσίασε χθες τη νέα του συλλογή.

«Ο κόσμος της γυναικείας μόδας είναι πιο τρελός» λέει ο σχεδιαστής, που επιμένει ακόμη στην ανδρική μόδα (και στα καλλυντικά)

Ο διάβολος, εκτός από Ρrada, σύμφωνα με την πρόσφατη κινηματογραφική επιτυχία, θα μπορούσε να φοράει και John Varvatos;

Μου αρέσουν τα απλά πράγματα. Εκείνα που θα ταίριαζαν στον καθένα. Οπότε ακόμα και ο διάβολος θα μπορούσε να φοράει John Varvatos.

Από πού είναι η καταγωγή σας;

Οι γονείς μου, που δεν ζούνε πια, μεγάλωσαν στην Αμερική. Οι παππούδες μου ήταν από τη Σπάρτη, το Κολωνάκι και τη Μύκονο. Οπότε καταλαβαίνετε τι κουβαλάω στα κύτταρά μου.

Ήσασταν δεμένη οικογένεια;

Μεγάλωσα στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Ήμασταν πέντε αδέρφια, είχαμε τρία υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο. Όταν μεγαλώνεις έτσι, ο μισός σου εαυτός είναι προσγειωμένος και ο άλλος μισός ονειρεύεται. Κάπως έτσι πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Η ελληνική κουλτούρα και η οικογένεια ήταν οι βασικές αξίες μας.

Στον λαμπερό κόσμο της μόδας μάλλον θα τις ξεχάσατε…

Ποτέ δεν ταυτίστηκα με την υψηλή κοινωνία που συχνάζει στις επιδείξεις μόδας και στα πάρτι με τις διασημότητες. Δεν είναι και τόσο σπουδαία αυτά για μένα. Η οικογένεια μετράει πρώτα από όλα. Η σύζυγος και τα δύο παιδιά μου. Και ένας από τους βασικούς λόγους που ήρθα στην Αθήνα για την επίδειξη μόδας μου είναι γιατί πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο θα χαρούν οι γονείς μου, αν με βλέπουν από ψηλά, και θα είναι περήφανοι.

Στον χώρο σας, πάντως, οι περισσότεροι αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια.

Εγώ έγινα πατέρας στα είκοσι έξι μου. Ο γιος μου, ο Τζον, είναι είκοσι δύο χρόνων σήμερα και η κόρη μου, η Λίντσεϊ, είκοσι ένα. Και οι δύο από τον πρώτο μου γάμο. Πρόπερσι ξαναπαντρεύτηκα, Αμερικανίδα πάλι, και είμαι πλέον με την Τζόις.

Ασχολείται κανείς στην οικογένειά σας με τη μόδα;

Βεβαίως. Ψωνίζουν ακατάπαυστα! Αστειεύομαι. Δόξα τω Θεώ, όχι, δεν ασχολούνται.

Πώς μπήκατε στον χώρο της ανδρικής μόδας;

Κατά έναν περίεργο τρόπο, στο κολέγιο πήρα πτυχίο δασκάλου, αλλά αυτό που με ενδιέφερε ήταν η ανδρική μόδα, στην οποία σιγά σιγά εθίστηκα και ξαναγύρισα στο κολέγιο να τη σπουδάσω. Μέχρι που αποφάσισα πως αυτό ήταν εκείνο που ήθελα να κάνω στη ζωή μου.

Για το καλό ντύσιμο χρειάζονται πάντα χρήματα;

Το να ακολουθήσεις τη μόδα, είναι αλήθεια, κοστίζει. Ωστόσο δεν χρειάζεται να ξοδεύεις αν δεν έχεις. Αρκεί να αγοράζεις τα σωστά ρούχα που έχουν ποιότητα.

Τι είδους ντύσιμο προτιμάτε στην καθημερινή σας ζωή;

Τις περισσότερες ώρες φοράω τζινς και Τ-shirt.

Σας ενδιαφέρει η γυναικεία μόδα;

Πάντοτε με ενδιέφερε και πιθανότατα θα κάνω μια κολεξιόν τα επόμενα δύο χρόνια. Βέβαια, ο κόσμος της γυναικείας μόδας είναι πιο τρελός.

Η Κανακαρίδη, ο Κούπερ και οι σταρ


Είστε φίλος με πολλούς από τον χώρο της σόου μπιζ, που μάλιστα είναι και διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως η Μελίνα Κανακαρίδη και ο Άλις Κούπερ.

Πράγματι. Η Μελίνα είναι από τα πιο ιδιαίτερα και αξιόλογα άτομα που έχω γνωρίσει και είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Την έχω σαν αδερφή μου.

Γνωριζόμαστε εφτά χρόνια αλλά νομίζω ότι την ξέρω μια ζωή. Είναι μια πολύ περήφανη Ελληνίδα και αυτό το μεταφέρει και σε μένα.

Και ο Άλις Κούπερ;

Όταν γνωριστήκαμε πριν από δύο χρόνια, γίναμε αμέσως φίλοι. Μοιραζόμαστε πολλά κοινά αφού μεγαλώσαμε στην ίδια πόλη με την ίδια ποπ κουλτούρα. Αν και είναι ροκ σταρ, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δεμένος είναι και αυτός με την οικογένειά του. Ακόμα και στα σόου μου έρχονται όλοι μαζί. Ντύνετε όμως και άλλους σταρ, όπως τον Μπραντ Πιτ, τον Τομ Κρουζ, τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μελ Γκίμπσον, Χάρισον Φορντ. Πολλές φορές με τους σταρ τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ό,τι νομίζουμε. Ξέρουν τι ζητάνε και από ποιον είτε πρόκειται για την επόμενή τους ταινία είτε για την εμφάνισή τους στα Όσκαρ είτε στην ιδιωτική τους ζωή.