Το βασικό επιχείρημα όσων πιστεύουν ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του είναι ότι η εγκατάσταση μιας συζύγου με μαντίλα στο προεδρικό μέγαρο θα προκαλέσει ένταση με τον στρατό. Ξεχνούν όμως τα οφέλη που θα έχει η παρουσία του Γκιουλ στην προεδρία της χώρας. Εκείνος θα κάνει όλες τις απαραίτητες θυσίες.

Η υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία φαινόταν σίγουρη μέχρι που τα πράγματα άλλαξαν. Οι ίδιες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τον Γκιουλ και, υποτίθεται ότι, αύξησαν το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος, εκφράζονται και πάλι. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι μεταξύ εκείνων που θέλει να αποσύρει ο Γκιουλ την υποψηφιότητά του. Δεν ξέρω κατά πόσον αυτές οι φήμες είναι αληθείς. Σίγουρα ξεκινούν από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν παραμένει σιωπηλός. Λέει «θα κάνουμε ό,τι πει ο Γκιουλ» ενώ προφανώς στέλνει μήνυμα προς εκείνον, «παράτα τα». Το κυβερνών κόμμα είναι διχασμένο.

Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών για την εγκατάσταση ή όχι του Γκιουλ στο προεδρικό μέγαρο Τσανκάγια είναι τα εξής:

1.Η ισλαμική μαντίλα θα μπει στο προεδρικό μέγαρο ΚΑΤΑ: Η μαντίλα της Χαϊρουνίσα Γκιουλ αποτελεί ένα σύμβολο που θα δώσει το μήνυμα ότι είναι ο κανόνας στην Τουρκία. Θα προτρέψει τις γυναίκες να την φορούν και θα υπο δαυλίσει τον φονταμενταλισμό. Είναι άσχημο για την εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο να την εκπροσωπεί μια γυναίκα με καλυμμένο το κεφάλι.

ΥΠΕΡ: Η μαντίλα αποτελεί προσωπική επιλογή αποδεκτή από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Δεν θα αποτελέσει κίνδυνο παρ΄ εκτός εάν γίνει υποχρεωτική. Σήμερα, η σύζυγος του προέδρου μπορεί να καλύπτει το κεφάλι της, ενώ αύριο μια άλλη πρώτη κυρία να μη φορά μαντίλα. 2.Θα δημιουργήσει ένταση με τον στρατό ΚΑΤΑ: Οι στρατιωτικοί δεν θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπου θα παρευρίσκεται η μαντιλοφορούσα Γκιουλ. Και άλλες οργανώσεις που τάσσονται υπέρ του κοσμικού κράτους θα κάνουν το ίδιο. Στο τέλος θα υπάρχει διαρκής ένταση και έλλειψη διαλόγου.

ΥΠΕΡ: Στις πρόσφατες εκλογές, όπου η Χαϊρουνίσα Γκιουλ ήταν βασικό θέμα συζήτησης, το κυβερνών κόμμα πήρε 47% των ψήφων. Αυτό δίνει την έγκριση για την εγκατάσταση του Γκιουλ στο προεδρικό μέγαρο. Εάν η λαϊκή ψήφος είναι η βάση της δημοκρατίας, τότε ο στρατός και όσοι διαφωνούν θα πρέπει να αποδεχθούν την απόφαση των ψηφοφόρων.

3.Ο Γκιουλ είναι ο καλύτερος υποψήφιος ΥΠΕΡ: Μέχρι σήμερα, ο Γκιουλ με τη συμβιβαστική του στάση και την πολιτική να είναι ανοιχτός σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, έχει γίνει αποδεκτός. Ακόμα και οι αντίπαλοί του δεν κρύβουν ότι τον συμπαθούν. Ο Γκιουλ θα λειτουργήσει ως πρόεδρος της χώρας και όχι ως μέλος του ΑΚΡ, και θα ανοίξει τις πόρτες του προεδρικού μεγάρου σε όλους τους αντιτιθέμενους, από τον Ορχάν Παμούκ έως το ΡΚΚ. Ο Γκιουλ θα επαναφέρει την Τουρκία στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα βελτιώσει τις διεθνείς σχέσεις της.

ΚΑΤΑ: Με δεδομένες αυτές τις ικανότητες του Γκιουλ, ακόμα και αυτοί που του αντιτίθενται, θεωρούν ότι δεν υπάρχει καλύτερος υποψήφιος.

Συμπέρασμα ΄Ο,τι κι αν γίνει ο Ερντογάν θα πει την τελευταία λέξη. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα εμποδίσει τον Γκιουλ εάν επιμείνει να διεκδικήσει την προεδρία. Εκτός, αν υπάρξουν άλλες εξελίξεις…

Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ είναι αρθρογράφος της εφημερίδας «Τurkish Daily Νews».