Καθαρές θάλασσες και ακτές. Ακούγεται υπέροχο ως σύνθημα, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, 6,5 εκατομμύρια τόνοι σκουπίδια ρυπαίνουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς της Γης. Ειδικότερα η Μεσόγειος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πυκνότητα: 2.000 πλαστικά αντικείμενα- σακούλες, μπουκάλια κ.ο.κ.- ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Greenpeace για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Έξιτερ στη Βρετανία, φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόβλημα με εν δυνάμει δραματικές συνέπειες για το μέλλον του πλανήτη. «Ας μην ξεχνάμε πως ο μέσος όρος ζωής του πλαστικού, μέχρι να αποσυντεθεί, είναι περίπου 450 χρόνια», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Λοσάδα, εκπρόσωπος της Greenpeace για την εκστρατεία για τους ωκεανούς στην Ισπανία- το πλοίο «Rainbow Warrior» της οργάνωσης πέρασε μέρες στη Μεσόγειο συλλέγοντας στοιχεία, πριν δέσει τελικά στη Βαρκελώνη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαπίστωσε, εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μεσογείου, δηλαδή ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το σήμα κινδύνου ωστόσο αφορά όλη τη Μεσόγειο.

Δεν τις βλέπουμε

Η εντύπωση που έχουμε ότι η Μεσόγειος είναι καθαρή, επισημαίνουν οι ακτιβιστές, είναι εσφαλμένη. «Κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών οι παραλίες καθαρίζονται διαρκώς. Ωστόσο αν κάνει κάποιος μια βόλτα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαΐου, θα δει παντού πλαστικές σακούλες», δήλωσε ο Μάριο Ροντρίγκες, διευθυντής του τομέα εκστρατειών της Greenpeace. Στην πραγματικότητα, μόνο 15% των μη βιοδιασπώμενων σκουπιδιών ξεβράζεται στις ακτές της Νότιας Ευρώπης. «Το μεγαλύτερο μέρος τους δεν το βλέπουμε ποτέ, καθώς το 70% “κάθεται” στον βυθό της θάλασσας και το 15% επιπλέει στο νερό». Βέβαια αν επαληθευτούν οι Ισπανοί επιστήμονες, που προέβλεψαν πρόσφατα ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα φέρουν τροπικούς κυκλώνες στα συνήθως ήρεμα νερά της Μεσογείου, όλα τα πλαστικά σκουπίδια που «κάθονται»

450

χρόνια είναι ο μέσος

όρος ζωής του

πλαστικού μέχρι να

αποσυντεθεί

70% των μη

βιοδιασπώμενων

σκουπιδιών

«κάθεται» στον βυθό

της θάλασσας

στον βυθό θα κάνουν αισθητή στον άνθρωπο την παρουσία τους. Μέχρι τότε, ωστόσο, το μεγαλύτερο τίμημα θα συνεχίσουν να το πληρώνουν τα πλάσματα της θάλασσας: έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα για τις απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες καρέτα- καρέτα ανοιχτά της Ισπανίας, έδειξε πως τρεις στις τέσσερις χελώνες είχαν καταπιεί πλα στικές σακούλες.

Η ευθύνη μόνο στον άνθρωπο


«ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι πνιγόμαστε σε μια θάλασσα πλαστικών σκουπιδιών», δήλωσε ο Ροντρίγκες. «Πρέπει να καταλάβουμε πως η θάλασσα δεν είναι χωματερή. Θα μας επιστρέφει διαρκώς ό,τι ρίχνουμε μέσα της». Η γεωγραφική θέση της Μεσογείου, «στα πόδια» βιομηχανικώς ανεπτυγμένων χωρών, με υψηλά επίπεδα τουρισμού και εμπορικής κίνησης, δεν βοηθά την κατάσταση. Η ευθύνη όμως ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο: ανάμεσα στα σκουπίδια που βρίσκονται στη θάλασσα, υπάρχουν από πλαστικές σακούλες, μαχαιροπίρουνα και οδοντόβουρτσες μέχρι παιδικά παιχνίδια, σύριγγες και προφυλακτικά…