Το χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» αναδεικνύει τη ζοφερή, αλλά πραγματική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα νησιά μας. Σ΄ όλη τη χώρα το ΕΣΥ απαξιώνεται και εγκαταλείπεται συνειδητά από την πολιτική της Ν.Δ.

Όμως στα νησιά, ακόμη και στα πιο τουριστικά, η εγκατάλειψη φθάνει στο «κόκκινο», γίνεται επικίνδυνη ακόμη και για τις ανθρώπινες ζωές, μια και εκεί δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση. Είναι πια θέμα έλλειψης συνείδησης, είναι εικόνα ντροπής, που μπορεί μάλιστα να εκθέσει- εν μέσω τουριστικής περιόδου- τη χώρα διεθνώς.

Και το υπουργείο Υγείας; Δεν είναι τυχαίο ότι κατέστρεψε και την ύστατη λύση που υπήρχε, τον θεσμό των επικουρικών ιατρών. Κι αυτό γιατί προώθησε ρύθμιση για την πρόσληψή τους στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αντί υποχρεωτικά στα μικρά νησιά μόνο όπως προέβλεπε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ. Ρουσφέτι δηλαδή, αντί κίνητρο για προσφορά.

Αυτή είναι η δήθεν «επανίδρυση» του ΕΣΥ, αυτή είναι- μαζί με τις τραγικές αδυναμίες της Πυροσβεστικής, τη διάλυση της Διοίκησης, την αδυναμία διαφύλαξης του κύρους των Πανελλαδικών Εξετάσεων- η εικόνα της «επανίδρυσης» του κράτους που επαγγελλόταν προεκλογικά η Ν.Δ.

Διάλυση, απαξίωση, εγκατάλειψη παντού. Με τραγικές συνέπειες για τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες.