Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των επιπλοκών, δύο εκ των φονικότερων μορφών καρκίνου παγκοσμίως: του καρκίνου του ήπατος και του καρκίνου των πνευμόνων.


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι 31.000 συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο. Ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε η έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του Αμερικανοϊσπανού δρος Τζόσεπ Λόβετ, της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη. Τα μέλη της ομάδας αυτής ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ανακάλυψαν ένα φάρμακο που παρατείνει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του ήπατος, μια ανθεκτική νόσο που πλήττει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο και ετησίως σκοτώνει πολλές δεκάδες χιλιάδες- μονάχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός αυτός ανέρχεται (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2006) περίπου στους 35.000, ενώ στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο καρκίνος του ήπατος είναι από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου.

ΣΟΡΑΦΕΝΙΜΠΗ

Ήδη χρησιμοποιείται στη θεραπεία για προχωρημένο καρκίνο του νεφρού και κυκλοφορεί (και στην Ελλάδα) με την ονομασία Νexavar

Τα αποτελέσματα της πολυεθνικής μελέτης που πραγματοποίησαν σε 602 ασθενείς με καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αλλαγές στις πρακτικές των γιατρών. Από τη μελέτη διαπιστώνεται ότι οι ασθενείς που λάμβαναν δύο φορές την ημέρα το φάρμακο σοραφενίμπη επέζησαν κατά μέσο όρο για 10,7 μήνες, συγκριτικά με 8 μήνες στην ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo). «Είναι η πρώτη συστηματική θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος», σημειώνει η δρ Νάνσι Ντέιβιντσον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά, ώστε η μελέτη τερματίστηκε πρόωρα τον Φεβρουάριο και το χάπι χορηγήθηκε και στους ασθενείς τής ομάδας ελέγχου.

Η σοραφενίμπη έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες για τον καρκίνο του νεφρού σε προχωρημένο στάδιο και κυκλοφορεί (και στην Ελλάδα) με την εμπορική ονομασία Νexavar. Τη μελέτη χρηματοδότησαν οι παρασκευάστριες εταιρείες Βayer Ρharmaceuticals και Οnyx Ρharmaceuticals. Το φάρμακο εμποδίζει την τροφοδοσία των καρκινικών όγκων με αίμα. Στην τελευταία μελέτη, οι όγκοι δεν συρρικνώθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις όμως η ανάπτυξή τους σταμάτησε.

Ο καρκίνος του ήπατος συνήθως δεν αποκρίνεται στις συμβατικές χημειοθεραπείες και συχνά δεν διαγιγνώσκεται αρκετά νωρίς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης. Αρκετοί ασθενείς πεθαίνουν λιγότερο από έναν χρόνο μετά τη διάγνωση.

Σωτήριες προληπτικές ακτινοβολίες


ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ χθες παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι προληπτικές ακτινοβολίες στον εγκέφαλο μειώνουν τον κίνδυνο μετάστασης εκεί του καρκίνου των πνευμόνων. Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα έπασχαν από μικροκυτταρικό τύπο του καρκίνου των πνευμόνων, έναν τύπο που δεν
επιδέχεται χειρουργικής επέμβασης και έχει κακή πρόγνωση. Σε αυτό το είδος του καρκίνου των πνευμόνων, οι μεταστάσεις στον εγκέφαλο είναι συνήθης επιπλοκή. Τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του δρος Μπεν Σλότμαν, καθηγητή και επικεφαλής των ογκολογικών ακτινοβολιών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU, οι ακτινοβολίες που γίνονται στον εγκέφαλο μπορεί και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μεταστάσεων στο εν λόγω σημείο, αλλά και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των ασθενών με μικροκυτταρικό τύπο καρκίνου των πνευμόνων.