Λάτιν στροφή, το καλοκαίρι. Μουσικές από Κούβα, Μεξικό, Ισπανία «γεμίζουν» τις ελληνικές σκηνές, τιμώντας παράδοση και χορό.


Με το ένα πόδι του πατάει στην Κούβα, με το άλλο πόδι στην Τζαμάικα. Και τα δυο πόδια χορεύουν σε έναν ρυθμό που κάνει έως και τις πέτρες να πηδάνε- εκείνος, ο Νάτι Μπο, ντυμένος με τα α λα ΄50ς κουστουμάκια του στην τρίχα και το μαλλί λαδωμένο όσο πρέπει για να είναι ασορτί, ποζάρει για μια ακαταμάχητη λάτιν πόζα. Είναι (φαίνεται) της γνώμης πως η καλή μουσική πρέπει όχι μόνο να ακούγεται, αλλά και να φαίνεται, έστω κατά κάποιο τρόπο. Μαζί του οι Ska Cubano, έντεκα σύντροφοι κοσμογυρισμένοι (από Κούβα, Ιαπωνία, Αγγλία), η μουσική των οποίων είναι ένα μείγμα από ρυθμούς της Καραϊβικής και ήχους που ταξιδεύουν. Ο Νάτι Μπο, εκρηκτική προσωπικότητα πάνω και κάτω από τη σκηνή, επικοινωνιακός χαρακτήρας και «ψημένος» στο σκα και τη ρέγκε από μικρός έχει να περηφανεύεται

ΙΝFΟ

● Ska Cubano, Locomondo 12 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

● Lila Downs, 2 Ιoυλίου Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, 3/7 Κηποθέατρο Παπάγου

● Βarcelona in Αthens, Οjos de Βrujo, 5/7 Θέατρο Βράχων

για σημαντικές συνεργασίες, αλλά και για τα CDάκια του, άκρως απολαυστικά και χορευτικά. Μετά τους Sierra Μaestra, που καταθέτουν τα κουβανέζικα επιχειρήματά τους (απόψε Αθήνα, αύριο Πάτρα), ο Νάτι Μπο αναλαμβάνει λάτιν πρωτοβουλία στις 12 Ιουνίου.

Υπάρχει όμως και σοβαρή συνέχεια επί λατινοαμερικάνικου θέματος. Το όνομά της, Λίλα Ντάουνς, από το Μεξικό. Αρέσει πολύ στα μέρη μας- αφενός γιατί λέει έξοχα τραγούδια, με ιδιαίτερο τρόπο- και αφετέρου επειδή έκανε εντύπωση και στο σινεμά με τη φωνή της και την παρουσία της στην ταινία «Φρίντα». Η Ντάουνς γεννήθηκε στην Οαχάκα στο Νότιο Μεξικό, από μητέρα Ινδιάνα της φυλής Μixtec και από Αμερικανό, σκωτσέζικης καταγωγής, πατέρα. Έχει ήδη εμφανιστεί (πέρσι) στο φεστιβάλ της Σάνης και επιστρέφει τώρα, για να την απολαύσει ακόμη πιο πολύς κόσμος εδώ. Είναι μαγευτική, καθώς τραγουδάει με ευαισθησία, γενναιότητα και αυτή την τέλεια μεξικάνικη αρμονία.

Μετά έρχονται οι Ισπανοί. Η πρότασή τους- των Οjos De Βrujo που πρωταγωνιστούν- είναι ένα βαρκελωνέζικο πάρτι από αυτά που στήνονται στις Ράμπλας μεσημεριάτικα και κρατάνε ώς την άλλη μέρα. Θα είναι και οι Ρalyrria- oι δικοί μας- μαζί τους, σφραγίζοντας λάιβ ελληνοϊσπανική συνεργασία. Οι Οjos έχουν να δείξουν ρυθμικό, σπιντάτο φλαμενκο-χιπχόπ ή κάτι εντελώς δικής τους επινόησης, ήδη δοκιμασμένο με επιτυχία σε ελληνικά αυτιά.