Καταπέλτης για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου είναι η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία χαρακτηρίζεται θεμιτή κριτική το περιεχόμενο δημοσιευμάτων σχετικών με τα περιουσιακά στοιχεία του γιου του.


Σ την Αρχή είχε προσφύγει ο κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου ζητώντας προστασία από την ομοβροντία δημοσιευμάτων για τον πλουτισμό του γιου του Φαίδωνα, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή του παιδιού του. Ωστόσο το αίτημά του να επιβληθούν κυρώσεις για τη δημοσίευση, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Αρχής σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρόεδρο κ. Δ. Γουργουράκη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

προσέβλεπε στην τοποθέτηση της Αρχής προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα αποκαλύψεων για την περιουσία του γιου του

τα επίμαχα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν τα περιουσιακά στοιχεία του Φαίδωνα Κεδίκογλου δεν ξεπερνούν τα όρια της θεμιτής κριτικής και συγχρόνως δεν συνιστούν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του γιου του προέδρου του Αρείου Πάγου. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα δημόσια πρόσωπα είναι εκτεθειμένα στη δημόσια κριτική και, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της Αρχής, «η δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν δημόσια πρόσωπα, όπως είναι αναμφιβόλως οι δικαστές, και ανάγονται στην άσκηση των δημοσίων καθηκόντων τους είναι νόμιμη».

Η κρίση της υπόθεσης

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τον γιο δημοσίου προσώπου και όχι για τον ίδιο τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η Αρχή δεν στάθηκε σ΄ αυτή την παράμετρο, αλλά έκρινε την υπόθεση υπό ένα ευρύτερο πρίσμα. Η τοποθέτηση της Αρχής πάντως, στην οποία προφανώς ο κ. Ρ. Κεδίκογλου προσέβλεπε προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα των αποκαλύψεων για την περιουσία που απέκτησε ο γιος του σε πολύ νεαρή ηλικία, αποτελεί για τον ίδιο μια δυσάρεστη εξέλιξη. Ως γνωστόν, ο ίδιος ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επικαλέστηκε πολλές φορές την περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων νομοθεσία, προκειμένου να μη δώσει στη Βουλή τις δηλώσεις πόθεν έσχες και άλλα φορολογικά έγγραφα που του ζητούν επίμονα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Δεν απαντώ

«Θα μπορούσα να αγνοήσω τα δημοσιεύματα και τις ερωτήσεις των βουλευτών και να απαντήσω μονολεκτικώς ότι τα ζητούμενα συνιστούν προσωπικά δεδομένα και δεν απαντώ. Όμως δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε εγώ ούτε ο γιος μου, γιατί οι οποιεσδήποτε συναλλαγές του είναι νόμιμες και καθαρές», είχε υπογραμμίσει στην απάντηση που διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή, διά του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι στη διάσκεψη της Ολομέλειας της Αρχής δεν συμμετείχε ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Χρ. Παληοκώστας, επίτιμος αρεοπαγίτης, ο οποίος είναι σύζυγος της εξαδέλφης του κ. Κεδίκολγου, καθώς και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Λ. Κοτσαλής, ο οποίος ως πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε ζητήσει εγγράφως τη συμμετοχή του Φαίδωνα Κεδίκογλου, κρίνοντας την παρουσία του στην επιτροπή πολύτιμη.