Ολόκληρο τον πλανήτη έχει κινητοποιήσει η απαγωγή της μικρής Μάντλιν στην Πορτογαλία. Προσωπικότητες και πολυεθνικές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρεθεί το κοριτσάκι, ενώ 90 εκατομμύρια επισκέψεις έχει δεχτεί η ιστοσελίδα που δημιούργησαν οι γονείς του παιδιού στο Ίντερνετ.


Η τραγωδία της Μάντλιν, της μικρής Αγγλίδας που εξαφανίστηκε στην Πορτογαλία, μετέτρεψε ξαφνικά ένα τρομερό γεγονός σε καθρέφτη της εποχής της επικοινωνίας. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. findmadeleine. com, την οποία δημιούργησαν οι γονείς της Μάντλιν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή

ΑΜΟΙΒΗ 14 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ακόμη και η συγγραφέας των βιβλίων του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, προσέφερε χρήματα για κάθε πληροφορία

τους (είχε δεχτεί μέχρι χθες 90 εκατομμύρια επισκέπτες).

Ένα δίλεπτο βίντεο για τη μικρή Μάντλιν, με τη μουσική των Simple Μinds «Don΄t Υou Forget Αbout Μe», προβλήθηκε στις γιγαντοοθόνες του Γουέμπλεϊ, λίγο πριν από την έναρξη του τελικού του αγγλικού Κυπέλλου ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ, ματς που παρακολούθησαν 500 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 160 χώρες του κόσμου.

Σε όλη την Ευρώπη

Την ίδια ώρα, οι αναζητήσεις εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Η «Νational Εxpress», η μεγαλύτερη εταιρεία αυτοκινήτων στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι θα αναρτήσει αφίσες με πορτρέτα της Μάντλιν στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους 27 χωρών του δικτύου Εurolines, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 1.000 ευρωπαϊκές πόλεις. Το ποσό της αμοιβής σε όποιον παράσχει χρήσιμες πληροφορίες για την ανεύρεση του παιδι ού ξεπέρασε τα 14 εκατ. ευρώ, μετά τη συμβολή ενός εκατομμυριούχου και της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέα των βιβλίων του Χάρι Πότερ. Τηλεοπτικές εκκλήσεις έχουν απευθύνει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλοι διάσημοι ποδοσφαιριστές. Στις πρωτοβουλίες για την αναζήτηση της τετράχρονης σε όλη την Ευρώπη συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, όπως η ΒΡ, η ΜακΝτόναλντς και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour. Η ισπανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Τelefonica και άλλες εταιρείες του κλάδου βομβαρδίζουν εκατομμύρια χρήστες με το μήνυμα «Βοηθήστε να ξαναβρεθεί η Μάντλιν». Κάτι παρόμοιο κάνει και η διεθνής εταιρεία e-mail Σαντ Αντόνιο στο Ίντερνετ. Αυτή η μεγάλη κινητοποίη- ση βοηθάει σημαντικά τις έρευνες, αλλά την ίδια ώρα τις περιπλέκουν ανακριβείς πληροφορίες που φτάνουν στις Αρχές, όπως στην Κρήτη, όπου η Αστυνομία σταμάτησε ύποπτο φορτηγό, αλλά διαπίστωσε ότι το κοριτσάκι το οποίο επέβαινε δεν ήταν η Μάντλιν μολονότι της έμοιαζε καταπληκτικά. Μέχρι τώρα η πορτογαλική Αστυνομία έχει ανακρίνει τον Άγγλο Ρόμπερτ Μιούρατ, 33 ετών, ο οποίος ζει σε έπαυλη μόλις 150 μέτρα από την τοποθεσία όπου εξαφανίστηκε η Μάντλιν. Ο Άγγλος αφέθηκε ελεύθερος «λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων», αλλά του απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει την Πορτογαλία. Ένας φίλος του, ο Ρώσος Σεργκέι Μαλίνκα ανακρίθηκε και αυτός. Οι κατοικίες τους ερευνήθηκαν και κατασχέθηκε υλικό από τα κομπιούτερ τους, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι σημαντικό. Οι δύο άνδρες αρνούνται κάθε ανάμειξή τους στην υπόθεση.

Συμμορία παιδοφίλων

Η επικρατούσα εκδοχή γι΄ αυτήν την τραγωδία είναι ότι συμμορία παιδοφίλων έχει απαγάγει τη μικρή. Εκείνο που βαραίνει ακόμη περισσότερο τους γονείς της είναι ότι αισθάνονται υπεύθυνοι για τον χαμό της κόρης τους, καθώς εκείνη τη βραδιά την είχαν αφήσει μόνη της να κοιμάται στο μπανγκαλόου τους, ενώ αυτοί δειπνούσαν κοντά στο ξενοδοχείο τους, στο Πράγια ντα Λουζ. Κάθε τόσο πετάγονταν μέχρι το μπανγκαλόου κι έριχναν μια ματιά. Ώσπου είδαν το κρεβάτι της Μάντλιν αδειανό. Τότε άρχισε ο τρόμος.

ΤΑ ΝΕΑ online

Όλη η εκστρατεία για την εύρεση της μικρής Μάντλιν εδώ

«Βρείτε την!»


● ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ: 90 εκατ. άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.

findmadeleine. com, την οποία ίδρυσαν οι γονείς του παιδιού, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναζητήσεις. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται συνεχώς.

● Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ: η μικρή Μάντλιν απήχθη στις 3 Μαΐου στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, όπου με την οικογένειά της έκαναν διακοπές.

● ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ: 150 Πορτογάλοι αστυνομικοί ασχολούνται με την υπόθεση, σε συνεργασία με ειδικούς από το Λονδίνο.

● ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ: στις 4 Μαΐου, οι γονείς της Μάντλιν είχαν απευθύνει έκκληση μέσω του ΒΒC, η οποία αναμεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.

«Το αίσθημα της αδυναμίας»


Η ΙΣΤΟΡΙΑ της μικρής Μάντλιν έχει μια πρωτοφανή και πολύ ισχυρή επικοινωνιακή απήχηση. Για δύο λόγους κυρίως, λέει στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» ο συγγραφέας Νικολό Αμανίτι, που σε μυθιστορήματά του έχει εξερευνήσει τον παιδικό κόσμο· το «Εγώ δεν φοβάμαι» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη), μάλιστα, αφορά την υπόθεση απαγωγής ενός αγοριού. «Ο πρώτος λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα παιδί που χάθηκε σε μια χώρα που δεν είναι η πατρίδα του. Η εξαφάνισή του δεν είναι πλήγμα μόνο για μια οικογένεια, αλλά για μια ολόκληρη χώρα, ένα ολόκληρο έθνος. Ο δεύτερος λόγος είναι ίσως το ότι η Μάντλιν είναι ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. Η ιδέα πως κάποιος την απήγαγε είναι αφόρητη. Η ιστορία της προκαλεί μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση». Πολλές διάσημες προσωπικότητες προσφέρουν πρόθυμα τη βοήθειά τους- με κάπως θεαματικό τρόπο, είναι αλήθεια. «Δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί άλλα γεγονότα τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας και άλλα όχι. Πρόκειται για ένα μαζικό φαινόμενο, στη διάρκεια του οποίου όλοι σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή αισθάνονται το ίδιο πράγμα. Δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι κινητοποιούνται το κάνουν για να προβάλουν μια καλή και φιλάνθρωπη εικόνα του εαυτού τους. Το ενδιαφέρον τους είναι αυθεντικό», λέει ο Νικολό Αμανίτι. «Και έχει να κάνει με ένα αίσθημα αδυναμίας μπροστά σε αυτή την τραγωδία».