Κλείνουν οι πόρτες των ιδιωτικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τους ασθενείς του ΕΣΥ.


Την ώρα που τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία συσσωρεύονται και τα κρεβάτια στις μονάδες κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο λόγω έλλειψης προσωπικού, το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν αναμένεται να διακόψει οριστικά τη συνεργασία του με το ΕΣΥ – και κυρίως με το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός- σταματώντας να παραχωρεί κρεβάτια Εντατικής.

Η απόφαση αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη τη λίστα αναμονής

ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η λίστα αναμονής για μια θέση στην Εντατική

για μια θέση στην Εντατική, η οποία έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα φτάνει σε αριθμούς- ρεκόρ: τους τελευταίους τρεις μήνες ο αριθμός των ανθρώπων που περίμεναν καθημερινά έφτασε και τους 70!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ντυνάν έχει ήδη ανακοινώσει στο υπουργείο Υγείας ότι σταματά να δέχεται ασθενείς από το ΕΣΥ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διακόπτοντας τη σχετική σύμβαση τόσο με το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός με το οποίο κυρίως συνεργαζόταν το Ντυνάν όσο και με το ΕΚΑΒ. Επικαλείται δε αδυναμία υλοποίησης της σύμβασης από την πλευρά των δημόσιων νοσοκομείων. Το Ερρίκος Ντυνάν είχε παραχωρήσει 30 κρεβάτια ΜΕΘ στα οποία μπορούσαν να νοσηλεύονται ασθενείς που παραπέμπονταν από τον Ερυθρό χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Τα έξοδα καλύπτονταν από τα Ταμεία των ασθενών. Σημειώνεται ότι τα 10 κρεβάτια ΜΕΘ και το προσωπικό του Ερυθρού δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς- πρόσφατα μάλιστα ανεστάλη η λειτουργία 4 κλινών αυξημένης φροντίδας λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Μαύρη τρύπα

Υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2005 που τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση ενοικίασης κλινών ΜΕΘ, στο Ντυνάν έχουν νοσηλευθεί περισσότεροι από 650 ασθενείς και το έλλειμμα του νοσοκομείου έχει ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, αφού τα Ταμεία αποζημιώνουν το νοσοκομείο με βάση το κρατικό τιμολόγιο νοσηλείας σε ΜΕΘ, που είναι αρκετά χαμηλότερο από την κανονική τιμή ιδιωτικού νοσοκομείου.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αύριο το διοικητικό συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν, ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο το νοσοκομείο θα διεκδικήσει τις παραπάνω οφειλές.

Η σύμβαση συνεργασίας ιδιωτών- ΕΣΥ προέβλεπε την ενοικίαση συνολικά 73 κρεβατιών ΜΕΘ. Εκτός των 30 του Ντυνάν, τα οποία παραχωρούνταν κατά πλειονότητα στον Ερυθρό Σταυρό, περιελάμβανε και 43 ακόμη κλίνες σε 14 ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής.

«Κλειστόν» λόγω έλλειψης προσωπικού


ΜΕΓΑΛΑ δημόσια νοσοκομεία «ξεμένουν» από κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αφού το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Οκτώ από τα 17 κρεβάτια παραμένουν κλειστά στη μονάδα του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ πάνω από τα μισά στο Σισμανόγλειο έχουν επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας.

Κλειστά είναι και δύο κρεβάτια στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπως και ολόκληρη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), συνολικής δυναμικότητας 8 κρεβατιών! Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» το προσωπικό επαρκεί οριακά για τα 10 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αλλά αδυνατεί να στελεχώσει τις 8 κλίνες ΜΑΦ, οι οποίες θα έδιναν σημαντική ανάσα στο νοσοκομείο.