Ένας σκύλος, ράτσας Γκόλντεν Ριτρίβερ, έσωσε τη ζωή της αφεντικίνας του όταν ένα κομμάτι μήλου τής στάθηκε στον λαιμό, χτυπώντας με ειδικό τρόπο τα πόδια του στον θώρακά της, ώστε να απομακρύνει το κομμάτι του μήλου.


Η 45χρονη Ντέμπι Πάρκχερστ έτρωγε ένα μήλο στο σπίτι της την περασμένη Παρασκευή, όταν ένα κομμάτι του κόλλησε στον λαιμό της. Τότε εκείνη άρχισε να χτυπάει με το χέρι της τον θώρακά της, αλλά το κομμάτι είχε σφηνώσει και δεν κινούνταν. Λίγη ώρα προτού η γυναίκα χάσει τις αισθήσεις της και τη ζωή της, το δίχρονο σκυλί της, ο Τόμπι, ανέλαβε δράση. Έτσι, πριν το καταλάβει καν η γυναίκα, ο Τόμπι είχε σηκωθεί όρθιος, και, με όλο το βάρος του στα πίσω του πόδια, τοποθέτησε τα δύο μπροστινά του πόδια στους ώμους της και την πίεσε προς τα πίσω, ρίχνοντάς την στο έδαφος.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ… ΦΡΟΥΤΟ

Ένα κομμάτι μήλο που έφραξε τον φάρυγγα της Ντέμπι Πάρκχερστ παραλίγο να της στοίχιζε τη ζωή αν δεν επενέβαινε ο σκύλος

Μόλις η Ντέμπι έπεσε κάτω, ανάσκελα, το Γκόλντεν Ριτρίβερ άρχισε κυριολεκτικά να πηδάει πάνω-κάτω στο στήθος της, χτυπώντας τον θώρακα, ώσπου απομάκρυνε το κομματάκι που είχε φράξει τον λαιμό της και της έκοβε την αναπνοή. Ταυτόχρονα, της έγλειφε συνέχεια το πρόσωπο για να μη χάσει τις αισθήσεις της. Οι κινήσεις αυτές είναι μία παραλλαγή του κλασικού ιατρικού χειρισμού Χάιμλιχ που διδάσκεται και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, στο πλαίσιο παροχής των πρώτων βοηθειών για την απόφραξη του φάρυγγα. Οι προσπάθειες διάσωσης της αφεντικίνας του Τόμπι από τον- βέβαιο- πνιγμό, τελικά απέδωσαν καρπούς. Σήμερα, η Ντέμπι και ο Τόμπι είναι περισσότερο από ποτέ αχώριστοι. «Ο γιατρός μού είπε ότι δεν θα ήμουν εδώ σήμερα, εάν δεν ήταν ο Τόμπι», λέει η γυναίκα.

Τα μυστικά του Χάιμλιχ


ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ σε όλο τον κόσμο το όνομα του Χένρι Χάιμλιχ, του 87χρονου σήμερα Αμερικανού χειρουργού θώρακος, ο οποίος επινόησε μία από τις πιο σημαντικές ιατρικές τεχνικές, τον χειρισμό που φέρει το όνομά του για επείγουσα διάσωση από πνιγμό.

Ο Χειρισμός Χάιμλιχ αφορά διαδοχικές κοιλιακές συμπιέσεις που γίνονται με το κάτω μέρος της παλάμης με φορά προς τον θώρακα του παθόντα. Από τότε που πρωτοεισήχθη η τεχνική αυτή το 1974, έχει σώσει εκατομμύρια ζωές- μεταξύ των οποίων τις ζωές των Ρόναλντ Ρίγκαν, Σερ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Γκόλντι Χον, Τζακ Λέμον και άλλων.

Ο χειρισμός αυτός είναι χρήσιμος για απελευθέρωση της τραχείας από ενσφηνωμένα ξένα σώματα, συνήθως κομμάτια φαγητού. Με τον ασθενή όρθιο ή καθιστό, ο διασώστης πλησιάζει από πίσω και τοποθετεί την αριστερή του γροθιά κλειστή στο επιγάστριο αμέσως κάτω από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Με την δεξιά παλάμη πιέζει απότομα την αριστερή γροθιά του ώστε να προκληθεί απότομη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης με ανύψωση του διαφράγματος και απότομη αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης, που έχει σαν αποτέλεσμα την εκβολή του ξένου σώματος από τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς.

Πιστοί σύντροφοι


Άλλες περιπτώσεις κατοικιδίων που έχουν σώσει τη ζωή των αφεντικών τους:

●ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ένα σκυλάκι ονόματι Μπελ έσωσε πέρυσι τη ζωή του αφεντικού του από διαβητική κρίση, τηλεφωνώντας στις πρώτες βοήθειες. Το εκπαιδευμένο λαγωνικό ράτσας μπιγκλ μύρισε τον Κέβιν Γουίβερ για να βεβαιωθεί ότι είχε πάθει διαβητικό σοκ, μετά με το πόδι του χτύπησε το 9 (με αυτό το πλήκτρο είχε προγραμματιστεί για ταχεία κλήση ο αριθμός των πρώτων βοηθειών) στο καντράν του τηλεφώνου ●ΜΙΑ ΓΑΤΑ έσωσε τετραμελή οικογένεια από πυρκαγιά στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας το 2006, όταν ξύπνησε με γρατσουνιές στο πρόσωπό του το αφεντικό της που κοιμόταν βαθιά.

●Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ Σάιμον Στέγκαλ αγαπούσε πάντα το κουνέλι του την Ντόρι. Τελικά είχε δίκιο. Το 2004, το 9,5 κιλών κουνέλι του έσωσε τη ζωή πηδώντας πάνω – κάτω στο στήθος του, όταν εκείνος έχανε τις αισθήσεις του και έπεφτε σε διαβητικό κώμα.