Το πιάνο με το οποίο ο Σοπέν έπαιξε το τελευταίο του κοντσέρτο βρέθηκε σε ένα σπίτι στην Αγγλία. Ο συνθέτης είχε φέρει το πιάνο μαζί του από τη Γαλλία το 1848, όταν έφθασε στη Βρετανία καλεσμένος της Βασίλισσας για να δώσει συναυλίες. Η υγεία του όμως χειροτέρεψε κι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Παρίσι, όπου πέθανε μερικούς μήνες αργότερα.

Το ανακάλυψαν ο Άλεκ Κόμπι, μουσικολόγος και συλλέκτης παλαιών οργάνων και ο καθηγητής Ζαν Ζακ Αϊγκελντίγκερ, από τους πιο διάσημους ειδικούς στον Σοπέν. Διερευνώντας το ταξίδι του συνθέτη στην Αγγλία, ο Κόμπι έφθασε στο σπίτι του Σάρεϊ, όπου είχε καταλήξει το πιάνο, το οποίο είχε αφήσει πίσω του ο Σοπέν. Ο Κόμπι το αγόρασε πριν από 10 χρόνια έναντι 3.500 ευρώ, αλλά μόλις πρόσφατα ο Αϊγκελντίγκερ κατάφερε να πιστοποιήσει ότι πρόκειται για το αυθεντικό πιάνο του Σοπέν, που κατασκευάσθηκε στη Γ αλλία από τον Καμίλ Πλεγιέλ. Ο καθηγητής ανακάλυψε την ταυτότητα του πιάνου βρίσκοντας τον αριθμό πλαισίου του οργάνου στα αρχεία του Πλεγιέλ.

Ο Σοπέν και ο Πλεγιέλ ήταν φίλοι και είχαν συμφωνήσει σε ένα είδος χορηγίας. «Τα πιάνα Πλεγιέλ είναι η τελευταία λέξη της τελειότητας», έλεγε ο Πολωνός συνθέτης. Ο Σοπέν έπαιζε μόνο με πιάνα του Πλεγιέλ, τα οποία προμηθευόταν δωρεάν, διαφημίζοντας το προϊόν του φίλου του. Όταν κάποιος μαθητής ή θαυμαστής του αγόραζε ένα πιάνο Πλεγιέλ, ο συνθέτης αμειβόταν με το 10% του ποσού.

Ακριβές ιστορίες με πλήκτρα


● Το 2001 ο Τζορτζ Μάικλ αγόρασε έναντι 2,4 εκατ. ευρώ το πιάνο που χρησιμοποίησε ο Τζον Λένον για να γράψει το «Ιmagine». ● Ένα λευκό πιάνο που ανήκε στον Έλβις Πρίσλεϊ αγοράστηκε έναντι 800.000 ευρώ για να μπει σε μουσείο του Disney World στη Φλόριντα.

● Το πιάνο στο οποίο ο Έλτον Τζον έγραψε το «Υour song» πωλήθηκε έναντι 146.500

ευρώ.

● Το πιο ακριβό πιάνο στον κόσμο είναι ένα μοντέλο Αlma-Tadema Steinway του 1887, με ζωγραφιές του κατασκευαστή του, που πωλήθηκε έναντι 1,12 εκατ. ευρώ το 1998.