Τη λένε Χόλι Γκολάιτλι, όπως την Όντρεϊ Χέπμπορν , στο «Βreakfast at Τiffany΄s» (Πρόγευμα στο Τίφανις). Τ ραγουδάει με τρόπο που σε κάνει να νιώθεις πως η εποχή του βινυλίου δεν έχει σβήσει ποτέ, ενώ δεν μοιάζει με καμία άλλη που να ξέρουμε. Αυτό είναι και η γοητεία της. Μαζί με τη ΄60s «γκαρνταρόμπα» των τραγουδιών της.

«Ειλικρινά, δεν προσέχω καθόλου τι συμβαίνει στη μουσική βιομηχανία. Δεν χρειάζεται», λέει η Χόλι. «Κάνω αυτό που ξέρω να κάνω, ανεξάρτητα από το τι πουλάει κάθε στιγμή και τι είναι της μόδας», συμπληρώνει. Μόλις βγεις εκτός μόδας, όμως , φτιάχνεις τη δική σου· και η Χόλι σηκώνει την προσωπική σημαία ανεξαρτησίας.

«Είναι δύσκολο να φανταστώ να με καθοδηγεί μια εταιρεία, ένας μάνατζερ ή ένας ατζέντης. Δεν τα χρειάζεται αυτά η μουσική. Ξέρω πολύ κόσμο που βρέθηκε σε αυτήν την άτυχη θέση και δεν φαίνονται και πολύ ευτυχισμένοι με τις εξελίξεις». Οι εξελίξεις ωστόσο ήταν με το μέρος της Χόλι. Η οποία έγινε, εν ολίγοις, ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στους White Stripes και τη Νάνσι Σινάτρα. Με μια αθωότητα α λα Νάνσι βρέθηκε να τραγουδάει στα καυτά μπλουζ- ροκ του Τζακ Γ ουάιτ . Και λίγο πιο κάτω, ο Τζιμ Τζάρμους διαλέγει τραγούδια της για το σάουντρακ της ταινίας του «Βroken Flowers». Διόλου άσχημα δηλαδή για τη Χόλι, που άρχισε να παίζει μουσική με τις Ηeadcoatees, την «garage rock» κοριτσίστικη μπάντα και το ρεπερτόριο του Μπίλι Τσάιλντις, τη σχολή του οποίου η Χόλι εκπροσωπεί και με τις δικές της ροκ εν ρολ- φολκ- μπλουζ συνθέσεις. «Αυτόν τον καιρό», λέει, «ετοιμάζω ένα καινούργιο άλμπουμ, ένα σάιντ-πρότζεκτ με έναν φίλο, που θα κυκλοφορήσει ως «Ηolly Golightly and the Βrokeoffs». Αυτό και πολλές συναυλίες…».

Αν ένας καλός φίλος ερχόταν σπίτι, τι θα έπαιζε η Χόλι; «Μάλλον θα διάλεγα άλμπουμ, για να μην αλλάζω συνέχεια 45άρια. Ίσως κάτι σε γκόσπελ.

Ή κάτι του Φρέντι Κινγκ και του Τζίμι Σμιθ» (και οι δύο σπουδαίοι, αξέχαστοι, μουσικοί, που τα έργα τους εξακολουθούν να επηρεάζουν τις νέες γενιές των μπλουζ και της τζαζ). Ναι, αλλά πού ακριβώς η δεσποινίς Γκολάιτλι συναντά τη μούσα της; «Γ ια να πω την αλήθεια, δεν είμαι σίγουρη πως έχω συναντήσει τη μούσα μου ακόμη».

Στο μεταξύ, λέει, δεν έχει λόγο να βιαστεί. «Γιατί έχουν συμβεί υπέροχα πράγματα. Χάρη στη μουσική, έχω αποκτήσει μια μεγάλη οικογένεια σε όλο τον κόσμο και νιώθω πολύ τυχερή γι΄ αυτό. Όπως επίσης θεωρώ προνόμιο το ότι μπορώ να συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω. Και αυτό ποτέ δεν το ξεχνώ» λέει η Χόλι, που παίζει στην Αθήνα.

Γ ια την ιστορία: Τ ο Χόλι Γ κολάιτλι είναι το αληθινό της όνομα. Γιατί η μαμά της διάβαζε το μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε όταν ήταν έγκυος. Τόσο απλά.

ΙΝFΟ

Η Χόλι Γκολάιτλι, στο «Ρlanet Μusic» (Λεωφόρος Αρδηττού 44, Μετς, τηλ. 21 09237.

1 09) στις 2 και 3 Φεβρουαρίου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00. Εισιτήρια: 30 ευρώ (προπώληση)

και 35 ευρώ (ταμείο).

Με μια ματιά


< Ξεκινά από την Αγγλία με τις μουσικές του Βilly Childish, στα μέσα των ΄90s < Η μουσική της είναι φολκ, ροκ εν ρολ, garage rock και μπλουζ < Έπαιξε με τους White Stripes < Τραγούδια της ακούγονται σε ταινίες του Τζιμ Τζάρμους και της Σοφίας Κόπολα < Επιλογές από τη δισκογραφία της: «Τhe Good Τhings», «Ρainted Οn», «Laugh it Up», «God Don΄t Like it», «Τruly she΄s none other», «Slowly but Surely» < Νέο άλμπουμ «Down the line».

Διασκευάζει τραγούδια των Γουίλι Ντίξον, Λι Χέιζλγουντ, Μπιλ Γουίδερς