Σχέδιο ανατροπής διοικήσεων αθλητικών ομοσπονδιών, που δεν είναι αρεστές στην αθλητική ηγεσία και δεν ανήκουν στον χώρο της Ν.Δ., βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι χθεσινές αποφάσεις της Επιτροπής Φιλάθλου

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων προχώρησε στην κατάληψη των γραφείων του ΣΕΓΑΣ

Πνεύματος (ΕΦΙΠ), η οποία τιμώρησε με 2,5 χρόνια στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας, τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι γνώριζε και συγκάλυψε τον Λάμπρο Παπακώστα για την υπόθεση χρήσης ναρκωτικών στο Γκέτεμποργκ και με 3 χρόνια τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Δημήτρη Δημητρόπουλο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έδωσε ψευδή βεβαίωση το 1999 στην παλιά πρωταθλήτρια Αρετή Συναπίδου (τιμωρήθηκε με τετραετή στέρηση φίλαθλης ιδιότητας), άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου», με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού. Την τύχη των δύο παραγόντων σύντομα, όπως διαφαίνεται, θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ

«Η απόφαση δεν με εξέπληξε, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί εδώ και μέρες. Η κοινοποίηση της απόφασης απλά επιβεβαίωσε την καταρράκωση των θεσμών και των αρχών του δικαίου και του αθλητισμού. Εκφράζω την αγανάκτηση και αηδία μου, γι΄ αυτά που συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στους κόλπους της ΕΟΕ. Θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις για την αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας, που τόσο βάναυσα κακοποιήθηκαν στο πρόσωπό μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα. Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο του στίβου και του αθλητισμού γενικότερα, για την ηθική του συμπαράσταση και να τους διαβεβαιώσω ότι θα παλέψω για να λάμψει η αλήθεια μέχρι την τελική δικαίωση».

Με αυτή τη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, που προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει έφεση στο ΑΣΕΑΔ, αφήνει σαφείς αιχμές για τον πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Κυριακού, για τον τρόπο με τον οποίο επέτρεψε να λειτουργήσει ο επικεφαλής της ΕΦΙΠ κ. Χατζηαθανασίου. Ο τελευταίος, πριν από μερικά χρόνια, είχε τιμωρηθεί από την ΕΦΙ με δεκαετή στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας, ενώ αρχές του 2005, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγοδρομιών προχώρησε στη διάσπασή της, προκειμένου να ιδρυθούν τέσσερις νέες ομοσπονδίες χειμερινών αθλημάτων, τα οποία ουδέποτε καλλιεργήθηκαν στη χώρα μας, προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικούς φίλους του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ορφανού, για να γίνουν μέλη της ΕΟΕ. Οι εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ΕΦΙΠ ήταν ραγδαίες, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ) προχώρησε στην κατάληψη των γραφείων του ΣΕΓΑΣ, οδηγώντας στη ματαίωση του έκτακτου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Στίβου, που ήταν προγραμματισμένο για χθες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΣΥΑΣ, καταφέρεται κατά του προέδρου και των μελών της ΕΦΙΠ, τους οποίους καταγγέλλει για προκλητική συμπεριφορά και αυταρχισμό, και τονίζει ότι η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι να εκπέσει η απόφαση της ΕΦΙΠ για τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, ενώ θα σταματήσουν άμεσα και όλοι οι αγώνες της ομοσπονδίας. Παράλληλα, ο ΠΣΥΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή του και στον πρόεδρο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Δημήτρη Δημητρόπουλο, ενώ κάλεσε τους αθλητές, προπονητές, παράγοντες και όλη την αθλητική οικογένεια, να αγωνιστούν για την ανατροπή στην πράξη αυτής της απόφασης.

ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Αττικής, όπου προαναγγέλλει με τη σειρά του αποχή από τους αγώνες, αρχής γενομένης τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα. Στο μεταξύ, από σήμερα θα αρχίσουν και οι καταλήψεις στα γραφεία της ΕΓΟ, αλλά στο μεταξύ το άθλημα βρίσκεται στον… αέρα μετά τη χθεσινή απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, που αποκλείει τη χώρα μας από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση λόγω παρέμβασης της Πολιτείας στο καταστατικό τής ελληνικής ομοσπονδίας (περίπτωση ΦΙΦΑ- ΕΠΟ).

Η απόφαση θα επικυρωθεί βέβαια τον Σεπτέμβριο στο συμβούλιο της UΕG κι έτσι δεν υπάρχει τουλάχιστον κίνδυνος να χάσουμε το ευρωπαϊκό, τον Απρίλιο. Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αντικατασταθεί και χρέη προέδρου μέχρι νεωτέρας θα εκτελεί η αντιπρόεδρος της ΕΓΟ. Σε χθεσινή του δήλωση, ο ισχυρός άνδρας της Ελληνικής (αλλά και Ευρωπαϊκής, αφού είναι πρόεδρος και της UΕG) Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Δημητρόπουλος, μετά την απόφαση τόνισε:

«Συμπαρίσταμαι, τουλάχιστον, στην πλειοψηφία των μελών της ΕΦΙΠ, γιατί πιστεύω ότι η στιγμή που υπέγραφαν την απόφαση αυτή ήταν γι΄ αυτούς μία από τις πιο θλιβερές της ζωής τους… Τους συμπαραστέκομαι από μακριά, αλλά νοερά, και πέρα από την τελική ετυμηγορία τους, τους ευχαριστώ για το μεγάλο δώρο- εύσημο που μου έδωσαν. Κάτι που ποτέ στη ζωή μου δεν ζήτησα.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα έχει εμπεδωθεί η Δημοκρατία και ένας από τους πυλώνες της είναι η Δικαιοσύνη, στην οποία έχω αμέριστη εμπιστοσύνη και η οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα δώσει την ηθική λύση στο συγκεκριμένο γεγονός».