Με το βλέμμα στην έξοδο


Συνθήκες που υπαγορεύουν αποχώρηση του Νίκου Χατζηνικολάου διαμόρφωσε η απόφαση του Αlpha να του αφαιρεθεί ο αποφασιστικός διοικητικός ρόλος στο κανάλι
Ραγδαίες πλην αναμενόμενες οι εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, καθώς οι «οργανωτικές αλλαγές» που είχαν προαναγγελθεί- με κορυφαία αυτή που ήθελε τον Νίκο Χατζηνικολάου να κρατά, με δική του πρωτοβουλία μάλιστα, μόνο τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του καναλιού αφήνοντας εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου- ολοκληρώθηκαν ένα 24ωρο αργότερα, με τον Νίκο Χατζηνικολάου να μη διατηρεί κανέναν από τους δύο τίτλους. Μάλιστα στην αναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση του Αlpha πρόεδρος του Δ.Σ. εμφανιζόταν να αναλαμβάνει αυτοπροσώπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς, με νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Σουβατζή. Κατόπιν αυτών είναι προφανές ότι οι «οργανωτικές αλλαγές» κάθε άλλο παρά υπό τις υποδείξεις του Νίκου Χατζηνικολάου έγιναν, καθώς ο τελευταίος βρίσκεται από χθες σε εβδομαδιαία άδεια. Το μέλλον υπό τις παρούσες συνθήκες άδηλον, καθώς τις οριστικές αποφάσεις του Νίκου Χατζηνικολάου όσον αφορά τη μορφή των σχέσεών του με το κανάλι τις υπαγορεύουν οι όροι του συμβολαίου, για τους οποίους θα αποφανθούν δικηγόροι. Αυτό σημαίνει πάντως ότι η συνεργασία είναι δύσκολο να συνεχισθεί και ο Νίκος Χατζηνικολάου να παραμείνει στο κανάλι, στο οποίο ήταν διοικητική κεφαλή, ως απλός παρουσιαστής ειδήσεων.

Οι φήμες θέλουν αιτία της κρίσης να είναι η απαίτηση του ιδιοκτήτη του σταθμού για συμμάζεμα των οικονομικών και μείωση προσωπικού. Ωστόσο ο Νίκος Χατζηνικολάου απέστειλε στοιχεία της Μedia Services, σύμφωνα με τα οποία ο Αlpha το 2006 «αύξησε τα έσοδά του κατά 21 ,6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 24 εκατ. ευρώ», ενώ για τις φήμες ότι υπήρξε ενόχληση για τη χαμηλή απόδοση του ελληνικού προγράμματος, το επιχείρημά του είναι ότι οι ελληνικές σειρές σημείωσαν μέσον όρο τηλεθέασης 18,5%, το «υψηλότερο ποσοστό από καταβολής Αlpha», όπως τονίζει στην δήλωσή του ο Νίκος Χατζηνικολάου. Πάντως πληροφορίες θέλουν να άρχισε η κρίση αιφνιδίως, την περασμένη Κυριακή με την ιδιοκτησία του σταθμού να καταλαμβάνει εξαπίνης τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο με τις αποφάσεις της περί αυστηρής οικονομικής πολιτικής.

Στο μεταξύ όμως, οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται είναι πιθανόν να επιφέρουν και νέες αλυσιδωτές εξελίξεις, καθώς τίθεται το ερώτημα αν η Μάρα Ζαχαρέα παραμείνει στο Δελτίο σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Χατζηνικολάου, εφόσον είχε βρεθεί εκεί κατόπιν δικής του πρότασης και με αποκλειστικό ρόλο συμπαρουσιάστριας, αλλά και αν θα παραμείνει στη θέση του διευθυντή Ειδήσεων Ενημέρωσης ο Δημήτρης Μιχαλέλης, επίσης προσωπική επιλογή του.

Ο αέρας «μυρίζει» κι άλλες αλλαγές


Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον τηλεοπτικό χώρο με τις εξελίξεις στον Αlpha κάνει τις φήμες να οργιάζουν για ανακατατάξεις και για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό πιθανόν σημαίνει και περαιτέρω αλλαγές που θα αφορούν το πρόγραμμα πλέον και σε περίπτωση που όντως αποχωρήσει οριστικά ο Νίκος Χατζηνικολάου κυρίως στο Δελτίο Ειδήσεων, του οποίου το μοντέλο είχε την προσωπική σφραγίδα, τόσο ως προς τη σκηνοθεσία όσο και ως προς την επιλογή των προσώπων στον σχολιασμό.

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι στην επίσημη ανακοίνωσή του ο Αlpha τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «στοχεύει σε μια βελτιωμένη ενημερωτική, ψυχαγωγική και κοινωνική εικόνα», φράση που μοιάζει να εκφράζει την πρόθεση αν μη τι άλλο να αλλάξει το σημερινό μοντέλο και η εικόνα του σταθμού.