Στην πηγή του Κακού του Χάνιμπαλ Λέκτερ στρέφεται ο Τόμας Χάρις στο τέταρτο βιβλίο του με ήρωα τον ψυχοπαθή δολοφόνο, που μόλις κυκλοφόρησε. Το βιβλίο, μάλιστα, με τίτλο «Ηannibal Rising» («Η άνοδος του Χάνιμπαλ») ξεκίνησε ως σενάριο για ταινία, η οποία βγαίνει στις αίθουσες τον Φεβρουάριο. Ο συγγραφέας δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις, έχοντας σταματήσει πριν από χρόνια να μιλάει στους δημοσιογράφους, από την ημέρα που ένας ρεπόρτερ έγραψε ότι μόνο ένας ψυχοπαθής μπορεί να γράψει τόσο καλά για έναν όμοιό του. Παρ΄ όλα αυτά, μία από τις ελάχιστες φράσεις που έχει πει δημοσίως για το έργο του είναι διαφωτιστική: «Πρέπει να καταλάβετε ότι, όταν γράφεις ένα μυθιστόρημα, δεν βγάζεις τίποτα από το κεφάλι σου. Βρίσκονται όλα τα στοιχεία στο κείμενο, εσύ απλά πρέπει να τα ανακαλύψεις».

Ο Χάρις είναι ένας από τους πιο πετυχημένους και αναγνωρισμένους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έχει γράψει επτά βιβλία κι έχει υπογράψει συμβόλαιο για ένα ακόμα, στο οποίο θα συνεχίζεται η ιστορία του Λέκτερ. Από τα νιάτα του έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για ανεξιχνίαστα εγκλήματα, σίριαλ κίλερς και οι ιστορίες του έχουν πάντα εκπληκτικές λεπτομέρειες. «Ο Κόκκινος Δράκος» ήταν το πρώτο του- που έγινε ταινία από τον Μάικλ Μαν με τίτλο «Ανθρωποκυνηγός» (το ριμέικ της έγινε πριν από πέντε χρόνια)- ενώ το 1991 η «Σιωπή των Αμνών» απέσπασε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας , σκηνοθεσίας, σεναρίου και ερμηνειών για τον Άντονι Χόπκινς και την Τζόντι Φόστερ. Σ τη μεγάλη οθόνη μεταφέρθηκε και το τρίτο του βιβλίο- «Χάνιμπαλ», το 2001- από τον Ρίντλεϊ Σκοτ , με τους Χόπκινς και Τζούλιαν Μουρ.

Ο Χάρις γεννήθηκε το 1940 στο Τενεσί και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη του Μισισίπι. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την παιδική του ηλικία, όταν ο συγγραφέας ήταν ένα μοναχικό και απομονωμένο παιδί, που διάβαζε ακατάπαυστα.

Αργότερα, έπιασε δουλειά ως αστυνομικός ρεπόρτερ στο πρακτορείο Αssociated Ρress στη Νέα Υόρκη, όπου φανέρωσε το ταλέντο του στην παρατήρηση και την καταγραφή της παραμικρής λεπτομέρειας από τον τόπο του εγκλήματος.

Σήμερα, μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Φλόριντα και το Παρίσι με τη σύντροφό του Πέις Μπαρνς. Έχει μία κόρη από τον μοναδικό του γάμο.

«Παρά τις φήμες, ο Χάρις δεν είναι καθόλου παράξενος στην προσωπική του ζωή», λέει ο Μορτ Τζάνκλοου, ατζέντης και φίλος του. «Είναι αστείος , ευχάριστος στην παρέα και με τρόπους παλιομοδίτικους, όπως συνηθίζεται στον Νότο.

Λατρεύει τη μαγειρική, έχει και πτυχίο, και είναι μεγάλη χαρά να κάθεσαι μαζί του στην κουζίνα όταν ετοιμάζει ένα φαγητό. Εκεί είναι πραγματικά ευτυχισμένος».