Στα θέματα τρομοκρατίας η Ν.Δ. κληρονόμησε ένα τεράστιο κεφάλαιο. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι Αρχές Ασφαλείας γενικότερα βρίσκονταν τρία χρόνια πριν σε εξαιρετικό επιχειρησιακό επίπεδο με θεαματικά αποτελέσματα. Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, η διάχυτη αίσθηση οργάνωσης και τάξης, οι απόλυτα πετυχημένοι και ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες, η ισχυροποίηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελούσαν κατακτήσεις που είχαν επιτευχθεί με συστηματικό σχεδιασμό, αφιέρωση πολύτιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, και πολλή δουλειά.

Δυστυχώς η νέα διακυβέρνηση όχι μόνο δεν προσπάθησε να διαφυλάξει αυτό το εθνικό κεφάλαιο, αλλά έσπευσε να το κατασπαταλήσει. Μήνες τώρα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Οι διωκτικές αρχές και ιδιαίτερα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Κι όμως το τελευταίο διάστημα η Αντιτρομοκρατική έχει κυριολεκτικά αλωθεί από 100 και πλέον απαίδευτους αστυνομικούς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκεί με μόνο κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα.

Έμπειρα στελέχη απομακρύνθηκαν από την ηγεσία και τις γραμμές της. Η συνοχή, η εμπειρία, η σωρευμένη γνώση που διέθεταν έμεινε αναξιοποίητη.

Ο εφιάλτης που βιώνουμε σήμερα ήταν προδιαγεγραμμένος. Η αποδιάρθρωση των υπηρεσιών, εμφανής στα τραγελαφικά γεγονότα και τις εγκληματικές παραλείψεις που συνόδευαν όλα τα πρόσφατα χτυπήματα (στο υπουργείο Απασχόλησης, στο υπουργείο Οικονομίας, στην οικία του κ. Βουλγαράκη), υποδείκνυαν την κλιμάκωση των χτυπημάτων και την αποθράσυνση των δραστών.

Η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης καλά θα κάνει να αφήσει επιτέλους τη γραφική ρητορική και να εργαστεί αποτελεσματικά για την ανασύνταξη των υπηρεσιών ευθύνης της. Η συγκρότηση ειδικής δύναμης υπό τον πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, κ. Σύρο, αποτελεί πανικόβλητη ομολογία της μέχρι σήμερα κυβερνητικής αποτυχίας.