Ηπαραμονή των Χριστουγέννων του 1949 ήταν μια κακή μέρα για την κυρία Π. Ενώ επέστρεφε το βράδυ στο σπίτι της, ένα διαβολικό μαύρο ον με μάτια που έλαμπαν όρμησε πετώντας κατά πάνω της. Η γυναίκα τρομοκρατήθηκε, και έτρεξε να κρυφτεί στο σπίτι της. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν εξήντα χρόνια, και ο εφιάλτης την καταδιώκει ακόμα. Αλλά χάρις στον Γενς Λόρεκ, έχει επιτέλους μια εξήγηση για εκείνη την εμπειρία.

Ο Λόρεκ είναι ένας δικηγόρος από τη Δρέσδη που ειδικευόταν σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικών επιδομάτων για τους ανέργους. Κάποια στιγμή όμως κουράστηκε, χώρια που άρχισε να χάνει τη μια δίκη μετά την άλλη λόγω των μεταρρυθμίσεων του εργατικού δικαίου που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στη Γερμανία. Αποφάσισε λοιπόν να ασχοληθεί με το χόμπι του. Με μια αγγελία στην εφημερίδα Μπιλντ, ενημέρωσε τους αναγνώστες ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τα θύματα επιθέσεων από εξωγήινους. Η αγορά έδειχνε μεγάλη: σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα για λογαριασμό της γερμανικής έκδοσης του Reader΄s Digest, το 37% των Γερμανών (κάπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι) πιστεύουν ότι η Γη έχει δεχθεί στο παρελθόν επίσκεψη από εξωγήινους. Τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί- δείχνει μια άλλη έρευνα- πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής από τέτοια όντα. Δεν δικαιούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάποιας μορφής αποζημίωση;

Η κυρία Τζ. είπε στον Γερμανό δικηγόρο ότι μια μέρα τυφλώθηκε από ένα πράσινο φως, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος την έπιασε από τον ώμο. Όταν την απελευθέρωσε, η πλάτη της είχε γεμίσει με άσπρα στίγματα. Ο Λόρεκ το ΄ψαξε από δω, το ΄ψαξε από κει, αλλά δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει ένα λόγο για να καταθέσει αγωγή, όπως για παράδειγμα ότι κάποιος είχε κακομεταχειριστεί την πελάτισσά του όταν ήταν μικρή. «Κλασική περίπτωση ψύχωσης, χρήζει επειγόντως ιατρικής παρακολούθησης», έγραψε στο τετράδιό του. Για την κυρία Π., τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Το βράδυ που της επιτέθηκε εκείνο το μαύρο ον, η Αφροδίτη βρισκόταν πολύ κοντά στον Δία. Η γυναίκα μπορεί έτσι να εξέλαβε τους δύο πλανήτες για μάτια που έλαμπαν. Αν εκείνη την ώρα πέταξε προς το μέρος της ένα πουλί, όλα εξηγούνται. Και, δυστυχώς, ούτε σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να διεκδικηθεί αποζημίωση από το κράτος.

Ο Λόρεκ δεν έχει κερδίσει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ από το νέο του χόμπι. Αν μάλιστα έχουν δίκιο οι κοινωνιολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους οι συναντήσεις με εξωγήινους είναι στην πραγματικότητα εκδηλώσεις του λεγόμενου «συνδρόμου ψευδούς ανάμνησης», οι ελπίδες του δεν είναι μεγάλες. Μπορεί όμως πάντα να επιστρέψει στους ανέργους, εκείνη η αγορά δεν θα συρρικνωθεί ποτέ.