Μπορεί να μην καταφτάνει πάνω σε άσπρο άλογο, αλλά ο Ιταλός πρίγκιπας Κάρλο Καρακιόλο ντι Καστανιέτο είναι αποφασισμένος να σώσει την αγαπημένη του «Liberation». Γι΄ αυτό και επένδυσε «προσωπικά» πέντε εκατομμύρια ευρώ!

Έγινε έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της γαλλικής εφημερίδας, με ποσοστό 33,3%, μετά τον Εντουάρ ντε Ροτσίλντ που διαθέτει το 38,7%.

Επίτιμος πρόεδρος του εκδοτικού ομίλου «L΄Εspresso- La Repubblica», αυτός ο αριστοκράτης των 81 Μαΐων είναι απόγονος των πριγκίπων του Καστανιέτο και των δουκών του Μελίτο. Όλη του τη ζωή, με φωτεινές εξαιρέσεις τη συμμετοχή του στην Αντίσταση και τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, την έχει αφιερώσει στις εκδόσεις. «Δεν γνωρίζω άλλο επάγγελμα», ομολογεί. Τον Οκτώβριο του 1955, ιδρύει τον όμιλο «L΄Εspresso»- το ομώνυμο εβδομαδιαίο περιοδικό εξελίσσεται γρήγορα σε κόσμημα του ιταλικού Τύπου. Τον Ιανουάριο του 1976, μαζί με τον εκδότη Αρνάλντο Μοντατόρι, ο Καρακιόλο δίνει πνοή στη «Repubblica», μια καθημερινή εφημερίδα τοποθετημένη στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, η οποία θα εγκαινιάσει, υπό την καθοδήγηση του Εουτζένιο Σκάλφαρι, έναν νέο τύπο εφημερίδας, με έμφαση στο ρεπορτάζ.

Η «Repubblica» χρωστάει την επιτυχία της στις «μεγάλες πένες» που «έκλεψε» από άλλες εφημερίδες, κυρίως την «Corriere della Sera». Αλλά όχι μόνο σε αυτό: «Ο τρόπος με τον οποίο ασκούνταν τότε η πολιτική κατέρρεε», θυμάται ο Ιταλός πρίγκιπας. «Η εφημερίδα μας το κατάλαβε γρήγορα και ερμήνευσε αυτή την αλλαγή καλύτερα από άλλους». Η «Repubblica» πουλάει σήμερα 586.000

αντίτυπα καθημερινά και αναμένεται να καταγράψει φέτος «τον καλύτερο ισολογισμό στην ιστορία της». Αντιθέτως, οι καιροί είναι δύσκολοι για τη «Liberation». Από 300.000 αντίτυπα που πουλούσε παλιότερα, σήμερα έχει φτάσει να πουλάει μόλις 70.000. Ο Καρακιόλο, όμως, δηλώνει αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του «προκειμένου να σωθεί αυτή η ιστορική εφημερίδα».

Όταν ο Εντουάρ ντε Ροτσίλντ ζήτησε τη βοήθειά του, πήρε την απόφασή του «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Το μόνο που θέλησε, ήταν να μάθει τι περιθώρια ελιγμών θα έδιναν στη νέα διοίκηση η σύνταξη της εφημερίδας και οι τράπεζες. Επί του παρόντος, περιμένει να δει το σχέδιο ανάκαμψης που καλείται να επεξεργαστεί ο πρόεδρος της «Liberation», Λοράν Ζοφρέν. Δεν αυταπατάται: «Θα χρειαστεί αναμφίβολα τουλάχιστον ένας χρόνος για να ορθοποδήσει η εφημερίδα», εκτιμά. «Έτοιμες συνταγές» δεν υπάρχουν. Και δεν πιστεύει πως η «Repubblica», παρά την πολιτική της εγγύτητα με τη «Liberation», μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο. «Κάθε εφημερίδα έχει τη δική της ιστορία, τη δική της κουλτούρα», λέει. Δηλώνει όμως έτοιμος να θέσει όλες τις τεχνικές υπηρεσίες του ιταλικού «τέκνου» του- στον τομέα της εκτύπωσης, της διανομής, της διαφήμισης- στη διάθεση της «Liberation».