Οι πολυεθνικές είναι κακές, οι ευρωυπάλληλοι είναι γραφειοκράτες, οι οικολόγοι είναι φλύαροι και οι κυβερνήτες μας είναι τυχοδιώκτες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματα του πλανήτη. Κι εμείς;

OΕυρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια ήταν πολύ υπερήφανος προχθές με το σύνθημά του για τη «μεταβιομηχανική επανάσταση», την ίδια ώρα λυνόταν και η ενεργειακή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, είναι φανερό ότι μια νέα εποχή ξημερώνει στην Ευρώπη. Η Γκρηνπής βέβαια γκρινιάζει, θεωρεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν άτολμα, αλλά οι τύποι αυτοί πάντα γκρινιάζουν, όλα τους φταίνε, με τις καταγγελίες βγάζουν το ψωμί τους. Όσο για εμάς, δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τα χασμουρητά μας, αυτή η συζήτηση δεν μας αφορά, χαμογελάμε όταν ακούμε πως αν όλοι οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν χαρτί τουαλέτας σαν κι εμάς θα καταστρεφόταν όλη η Αμαζονία, αλλά ώς εκεί. Η ροή σταθερής, φτηνής και καθαρής ενέργειας είναι χρέος των κυβερνήσεων, γι΄ αυτό τις ψηφίζουμε. Όταν βέβαια καταφεύγουν στους πολέμους για να εξασφαλίσουν αυτή τη ροή, τις καταγγέλλουμε, γιατί κατά βάθος είμαστε ειρηνιστές.

Να σοβαρευτούμε. Όλοι φταίμε για την κακοποίηση του περιβάλλοντος, από τον Μπους που δεν υπογράφει τη συνθήκη τού Κυότο για να μη δυσαρεστήσει τους πετρελαιάδες του Τέξας μέχρι τις πολυεθνικές των φαστφουντ που αυξάνουν τις μερίδες των μπιφτεκιών και τους καταναλωτές που σπεύδουν να αγοράσουν πιο γρήγορα, πιο πολυτελή, πιο ογκώδη αυτοκίνητα. Μας δυσαρεστεί να μην ξέρουμε αν τα Χριστούγεννα θα κάνουμε μπάνιο ή σκι, κατηγορούμε τις πολυεθνικές ότι καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, αλλά το ίδιο κάνουμε όλοι. Η μόνη σωτηρία, γράφει ο Ουμπέρτο Έκο στο περιοδικό Λ΄ Εσπρέσσο, έγκειται σε ειδήσεις σαν εκείνη που μεταδόθηκε τις προάλλες, σύμφωνα με την οποία η μόλυνση της ατμόσφαιρας επηρεάζει το μέγεθος του πέους των νέων. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, οι οποίοι από κάτι τέτοιες μετρήσεις αντλούν το κύρος και την υπερηφάνειά τους. Οι γονείς πρέπει μάλιστα να ανησυχούν ακόμη περισσότερο αφού, σύμφωνα με την ίδια είδηση, οι περιβαλλοντικές αλλαγές πλήττουν και την αναπαραγωγική ικανότητα των νέων, προκαλώντας τη δημιουργία όγκων στα ευαίσθητα όργανά τους.

Ακόμη κι αν η είδηση είναι ψευδής ή υπερβολική- συνεχίζει ο Ιταλός φιλόσοφος- πρέπει να την διαδώσουμε με κάθε τρόπο, με όλα τα μέσα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ακόμη κι ο Μπους θα άλλαζε στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα αν κάποιος τον έπειθε ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι φάλαινες αλλά και τα πουλιά, με τη μεταφορική έννοια της λέξης. Γιατί πάνω από κάθε θρησκευτικό δόγμα και κάθε ιδεαλισμό, η κυρίαρχη ανθρώπινη αξία είναι η σεξουαλική ευρωστία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από