Τύχες βιβλίων ...

Τη σημερινή εποχή, τα περισσότερα βιβλία δημιουργούν- αν δημιουργούν- έναν προσωρινό θόρυβο, γεμίζουν τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων για έναν- δύο μήνες και μετά εξαφανίζονται σαν να μην υπήρξαν. Υπάρχουν βέβαια και κάποια κλασικά βιβλία που τα βρίσκεις πάντα και τα διαβάζουν όλες οι γενιές. Υπάρχουν όμως και μερικά- σπάνια - βιβλία που έχουν μια άλλου είδους παράξενη τύχη: να κάνουν μία έκδοση κάθε 2030 χρόνια, υπενθυμίζοντας διακριτικά την παρουσία τους. Τέτοια περίπτωση είναι «Τ α Παγανά» του Στράτη Μυριβήλη, μια νουβέλα εκατό σελίδων με ξυλογραφίες του Γιάννη Μόραλη, που βγήκε ξανά αυτές τις μέρες, σε 1 .500 αντίτυπα από την Εστία, και σε φωτομηχανική ανατύπωση της πρώτης έκδοσης.

... και το ποτάμι της Ιστορίας
Η πρώτη εκείνη έκδοση ήταν προγραμματισμένη για τα Χριστούγεννα του ΄44- το έργο είχε γραφτεί στην Κατοχή-, και μετατέθηκε κατά έξι μήνες λόγω των Δεκεμβριανών. Τότε το έβγαλαν «Οι Φίλοι του Βιβλίου» σε 3.500 αντίτυπα και δεν ξανακυκλοφόρησε παρά το 1962 από την Εστία, σε 4.1 00 αντίτυπα. Σαράντα πέντε χρόνια μετά το έργο ζει την τρίτη ζωή του. Μάλλον είναι επτάψυχο, ίσως και γιατί δεν υπήρξε επτάψυχο το τοπίο της Αθήνας που περιγράφει: «Το σπίτι του κ. Παρασκευά ήταν πλάι στον Ιλισσό, σε μια μικρήν ανηφοριά του Αρδηττού, ανάμεσα σε παλιά μεγάλα δέντρα από την εποχή της Αμαλίας», λέει κάπου. Μπορεί να βρήκαμε τον αρχαίο Ηριδανό και να θέλουμε- δικαίως- να τον βγάλουμε από τα σκοτάδια αιώνων, τον Ιλισό και τον Κηφισό όμως τους θάψαμε οριστικά. Αν ξαναβγεί το βιβλίο έπειτα από πενήντα χρόνια, μπορεί και κανείς πια να μην τους θυμάται.


Η «Τζοκόντα» αντέχει στον χρόνο

Ποιος είναι ο δίσκος με τις περισσότερες εβδομάδες στο Top-50 της ΙFΡΙ ( Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών Ελλάδας); Είναι το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκι (και όχι κάποιο από τα πλατινένια άλμπουμ του Μιχάλη Χατζηγιάννη). Κατά τον «μαθηματικό» των δίσκων Πέτρο Δραγουμάνο (που βρίσκουμε κάθε μήνα στο περιοδικό «Δίφωνο»), το συγκεκριμένο άλμπουμ έχει συμπληρώσει 265 παρουσίες στον κατάλογο με τα εμπορικότερα ελληνικά CD της εβδομάδας. Πότε κυκλοφόρησε ο δίσκος στην Ελλάδα (και στην Αμερική); Το 1966!!!

Σαράντα χρόνια πριν. Ας κάνουμε τώρα ένα παιχνίδι του μυαλού που αφορά το μέλλον: Ας σκεφτούμε πόσοι δίσκοι που βγήκαν από το 2000 έως σήμερα θα μπορούσαν να έχουν την ίδια θέση με την «Τζοκόντα» 40 χρόνια μετά. (Μακάρι να κάνουμε όλοι λάθος!!) Πάντως, αν πέσει το «Δίφωνο» Ιανουαρίου στα χέρια σας, μη χάσετε τη συνέντευξη του Λευτέρη Παπαδόπουλου. «Η βρισιά με θωρακίζει» λέει κάπου. «Σε μια κοινωνία εχθρική και ανταγωνιστική, για να προασπίσεις τον εαυτό σου, μιλάς με μιαν άλλη γλώσσα...».


Μεθεόρτιες αλήθειες

Πήγαν καλά και ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Αισιόδοξα τα μηνύματα από τη «ντανς» σκηνή των ημερών. Θα πει κανείς, μέρες γιορτινές ήταν , ο κόσμος βγήκε να ακούσει μουσική, να χορέψει, να περάσει καλά, πλήρωσε γερά και το ευχαριστήθηκε το πάρτι των εορτών. Μέσα όμως στη μαυρίλα που είχε σκεπάσει τη ντανς σκηνή και τη χορευτική μουσική τελευταία κάτι έδειξε πως άρχισε να κινείται- μουσικά και δημιουργικά μαζί. Τώρα αν στα αλήθεια παίρνει ξανά τα πάνω της η- αλλαγμένη- σκηνή του κλάμπινγκ που πριν από καιρό γνώριζε μέρες δόξας στα μέρη μας, θα φανεί σε λίγο. Καλές και τονωτικές , δηλαδή, οι γιορτές, αλλά την αλήθεια για την ντανς θα την μάθουμε σίγουρα μεθεόρτια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από