Oι «Financial Τimes» επισημαίνουν τον αέρινο τρόπο με τον οποίο συνδυάζει την ελληνική παραδοσιακή μουσική με την τζαζ και την ποπ. Το δίκτυο ΒΒC αναφέρει πως η μουσική της «έχει το άρωμα της ελληνικής γης και θάλασσας». Ο «Guardian» γράφει ότι θα είναι μέσα στις ανακαλύψεις της νέας χρονιάς. Η «Daily Εxpress» ότι είναι προορισμένη για μεγάλη καριέρα. Η «Daily Μail» μιλάει για φωνή «σπάνιο διαμάντι» και η «Daily Τelegraph» για την απίστευτη ανταπόκριση που είχαν τα λάιβ της και την από στόμα σε στόμα διαφήμιση που έχει γίνει για εκείνη μέσα στο 2006.

Η Ελληνοβρετανή συνθέτιδα και τραγουδίστρια Αθηνά Ανδρεάδη που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται εδώ και τρία χρόνια, αργά και συστηματικά, με βάση το Λονδίνο. Γράφει και ερμηνεύει τα τραγούδια της (στα αγγλικά) και το σχήμα που τη συνοδεύει (ακουστική κιθάρα, μπάσο, κρουστά) είναι… πολυεθνικό.

Κι ενώ στις φλέβες της Αθηνάς κυλάει μπόλικη Ελλάδα, κανείς δεν πρόκειται να την κατηγορήσει για φούρια, να ανέβει δυο δυο τα σκαλιά της αναγνωρισιμότητας. Τα λάιβ της ήταν αρχικά η αιχμή του δόρατός της. Έχει παίξει στα έθνικ φεστιβάλ W omad (του Λονδίνου), έχει συνυπάρξει με την Αμερικανίδα της τζαζ Μαντλέν Περού, έχει κρατήσει την προσοχή του κοινού της στο Χάιντ Παρκ Κόρνερ και στον (ναό) Union Chapel, ενώ μέσα στους σταθμούς των νέων της εμφανίσεών της θα είναι και το περίφημο Queen Εlisabeth Ηall.

Πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε τα δύο πρώτα σινγκλ της- έχει συμπεριλάβει και μία διασκευή του σμυρναίικου «Μινόρε»- και οσονούπω (5 Φεβρουαρίου) θα κυκλοφορήσει το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της με τίτλο «Βreath with me», το οποίο θα βοηθήσει με τον παλιό, ενδεδειγμένο τρόπο, περιοδεύοντας σε όλη τη Βρετανία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Στις επιτυχίες της συγκαταλέγεται το «Θάλασσα μελανιά», ένα λεπτό και ιδιαίτερα δουλεμένο μείγμα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και τζαζ. «Όταν γράφω μουσική σχεδόν μυρίζω τη γη και τη θάλασσα της χώρας μου», είπε στο ΒΒC Radio.

«Η μητέρα μου είχε εκπληκτική φωνή κι έμαθα πολλά απ΄ αυτήν. Μου τραγουδούσε για να κοιμηθώ κι είχε τεράστιο ρεπερτόριο από παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια που μιλούσαν για τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τη γη τους, τη Μικρά Ασία. Σ το σπίτι μου όμως ακούγαμε τα πάντα, από κλασική μουσική και Ρink Floyd μέχρι Κιθ Τζάρετ και Μάνο Χατζιδάκι».

Πού βασίζεται πλέον η μουσική της; «Έχει ρίζες ελληνικές αλλά ο τελικός ήχος διαπνέεται από διάφορα μουσικά στυλ και κουλτούρες. Είναι φυσικό. Ο κιθαρίστας είναι Νορβηγός, ο μπασίστας Εγγλέζος και ο κρουστός Ιρανός. Υπάρχουν και δύο Έλληνες, ο ένας παίζει τσέλο και ο άλλος ποντιακή λύρα».

LΙΝΚ

Εντός ολίγου και η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της που μπορεί κανείς να τη βρει και στο σάιτ της http://www.athena andreadis.com

Περιπλάνηση στις μουσικές


Γ εννημένη στο Λονδίνο και μεγαλωμένη από τυπική ελληνική οικογένεια, ακολουθώντας τις πατρικές συμβουλές επέστρεψε στο Λονδίνο πριν από 10 χρόνια για να σπουδάσει Οικονομικά και Βusiness, με σκοπό να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα της. Αλλά η τύχη αλλού την οδηγούσε. Στην πρακτική της εξάσκηση στη Νέα Υ όρκη είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού στη φημισμένη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ. Και η ενθάρρυνση των δασκάλων της την οδήγησε στο Τrinity College of Μusic στο Λονδίνο, σπουδές που αποδείχτηκαν κομβικές στην εξέλιξή της. «Ήταν τρομερά σημαντικό για μένα», λέει. «Μπορούσα πλέον να γράφω και να ενορχηστρώνω μόνη μου, με άνεση». Έπειτα ήρθε η περιπλάνηση… «Με διάφορα σχήματα, διαφορετικές μουσικές. Τζαζ, ποπ, ελεκτρόνικα.

Ώσπου γνώρισα τα παιδιά με τα οποία είμαστε μαζί σήμερα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε χημεία, κάτι που έκανε τη δουλειά να γίνεται ευχάριστα, με φυσικότητα».