Με διάβρωση απειλούνται ολόκληρες παραλιακές περιοχές λόγω της παράνομης λήψης άμμου και άλλων αδρανών υλικών από τις κοίτες ποταμών. Μόνο στα Χανιά οι παράνομες αμμοληψίες για τις αυξημένες ανάγκες της δόμησης έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας με αποτέλεσμα να απειλείται με διάβρωση η παραλιακή ζώνη του Κόλπου των Χανίων.


Μάλιστα οι κλοπές άμμου από τις όχθες του ποταμού Ταυρωνίτη για τις ανάγκες των οικοδομών είναι καθημερινές πια και το θέμα έχει φτάσει στις εισαγγελικές αρχές.

«Ιδιαίτερα ανήσυχος» δηλώνει ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, που μαζί με τον κ. Αναγνώστου, ειδικό σε θέματα αποκατάστασης ακτών στο Ελληνικό Κέντρο

SΟS ΓΙΑ ΔΙΑΒΡΩΣΗ

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες- Απειλείται με διάβρωση όλη η παραλιακή ζώνη του κόλπου- Στις οικοδομές τα «κλοπιμαία»

Θαλασσίων Ερευνών, επισκέφθηκαν ένα προς ένα τα ποτάμια των Χανίων μελετώντας τις όχθες τους. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Συνολάκης έχει επιστήσει την προσοχή των αρμόδιων φορέων, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του, οι παραλίες της Κρήτης αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως πρόβλημα διάβρωσης. Μάλιστα οι τουριστικές περιοχές της Δυτικής Κρήτης βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή σε περίπτωση που έντονη κακοκαιρία πλήξει την περιοχή.

«Συρρικνώνεται»

«Τη στιγμή που οι θάλασσες των Χανίων έχουν ανάγκη από τα φερτά υλικά (άμμο και πέτρες) που κατεβάζουν οι ποταμοί ώστε να ενισχυθούν τα παράλια, οι παράνομες αμμοληψίες στις όχθες των ποταμών δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη κατάσταση. Όταν όμως αφαιρούνται ή μειώνονται τα φυσικά εμπόδια στις παραλίες, διαταράσσεται η φυσιολογική ροή των νερών. Παράλληλα η παραλία χάνει και το φυσιολογικό της πλάτος, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής κ. Συνολάκης που έχει διατελέσει και διευθυντής του Κέντρου Μελετών για τα Τσουνάμι της Καλιφόρνιας.

Στην ερώτηση πού καταλήγει η άμμος, η απάντηση είναι σαφής: «Στις οικοδομές. Είναι όμως επιτακτική πλέον η ανάγκη να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη ώστε να διαπιστωθούν οι διαθέσιμες ποσότητες άμμου και να διατεθούν αναλόγως για τις εργασίες συντήρησης της παραλιακής ζώνης του Κόλπου των Χανίων. Και εν πάση περιπτώσει, η άμμος είναι περιουσιακό στοιχείο της Κρήτης. Κανείς δεν μπορεί να τη χρησιμοποιεί για δικό του όφελος και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου» καταλήγουν οι ειδικοί.

Εισαγγελέας για τον Ταυρωνίτη


ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ της Δικαιοσύνης έχει πάρει το ζήτημα των παράνομων αμμοληψιών στον ποταμό Ταυρωνίτη, μετά τις δεκάδες καταγγελίες κατοίκων και τοπικών φορέων: «Επί περίπου ενάμιση χρόνο η σχετική δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει να διεξάγει ανακρίσεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Μπομπολάκης, δήμαρχος Βουκολίων. Όπως μάλιστα ο ίδιος συμπληρώνει, τα χωματουργικά μηχανήματα εισβάλλουν παράνομα στις όχθες του ποταμού κατά τις νυχτερινές ώρες, χωρίς να τα ενοχλήσει κανείς. «Δεν μπορούμε να κάνουμε και τους αστυνομικούς. Έχουμε όμως αποστείλει σχετικά ενημερωτικά έγγραφα προς το Τμήμα των Βουκολίων και συνεργαζόμαστε ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση», συμπληρώνει ο δήμαρχος.