ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ έχουν ανακαλύψει το απολίθωμα ενός θηλαστικού που σήμερα δεν υπάρχει, στο μέγεθος μικρού σκίουρου, το οποίο ζούσε στην Κίνα πριν από τουλάχιστον 125 εκατομμύρια χρόνια και «πετούσε» ανάμεσα στα δέντρα. Πρόκειται για το αρχαιότερο απολίθωμα θηλαστικού που είχε την ικανότητα να «πετάει» και οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αυτό δείχνει πως τα θηλαστικά «πειραματίστηκαν» με την εναέρια ζωή περίπου την ίδια εποχή που τα πουλιά πρωτοπέταξαν στον ουρανό- αν όχι νωρίτερα.

Από την ανάλυση ενός απολιθώματος οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το θηλαστικό, που γλιστρούσε στον αέρα από δέντρο σε δέντρο, δεν σχετίζεται με τον σύγχρονο ιπτάμενο σκίουρο και δεν έμοιαζε με κανένα άλλο ζώο του Μεσοζωικού Αιώνα, κατά τον οποίο οι δεινόσαυροι συνυπήρχαν με μικρά θηλαστικά. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι το είδος αυτό των σκίουρων ανήκει σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία θηλαστικών. Στη σκιά των δεινοσαύρων
Ο Ρίτσαρντ Τσιφέλι, παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οκλαχόμας, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα, είπε πως μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι περισσότεροι επιστήμονες είχαν την άποψη ότι τα πρώιμα θηλαστικά, που ήταν απλής δομής και έμοιαζαν με ποντίκια, ζούσαν στη σκιά των κυρίαρχων δεινοσαύρων, και πως αυτές οι νέες ανακαλύψεις «προσθέτουν μια νέα διάσταση στη γνώση μας για τα πρώιμα θηλαστικά». Η ανακάλυψη αυτού του θηλαστικού, που περιγράφεται στο πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Νature», έγινε πέρυσι στην Εσωτερική Μογγολία, μια περιοχή της Βόρειας Κίνας. Οι αγρότες που βρήκαν το εύθραυστο απολίθωμα μέσα σε αμμόλιθο ειδοποίησαν το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου. Σε μια επίσκεψή του εκεί πέρυσι τον χειμώνα, ο Τζιν Μενγκ, αναπληρωτής έφορος Παλαιοντολογίας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μανχάταν, εξέτασε το απολίθωμα. Είδε τα αιχμηρά και ποικιλόμορφα δόντια ενός ζώου που τρώει έντομα. Μετά εντόπισε στο απολίθωμα καθαρά ίχνη τριχώματος που κάλυπτε μια μεμβράνη η οποία απλώνονταν από τα μπροστινά έως τα πίσω πόδια του ζώου. Αυτή η μεμβράνη έδινε στο ζώο την απαραίτητη υποστήριξη για να «πετάξει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από