Μια παρανόηση...



... όπως την εντόπισε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο Πίτερ Ρόσετ, διευθυντής
του Ινστιτούτου για τα Τρόφιμα και την Ανάπτυξη. Για τα γενετικώς μεταλλαγμένα
τρόφιμα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως είναι απαραίτητα για να
χορτάσει κάθε πεινασμένος. Πιστεύουν πως ο κόσμος πεινάει εξαιτίας του
υπερπληθυσμού και πως τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι ο καλύτερος ή ο μοναδικός
τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές ανάγκες.


H πείνα...








... όμως που ενσκήπτει σε μια συγκεκριμένη χώρα φαίνεται πως είναι μάλλον
άσχετη με τον πληθυσμό της. Γιατί σε κάθε πυκνοκατοικημένη και πεινασμένη χώρα
σαν το Μπανγκλαντές αντιστοιχεί και μια αραιοκατοικημένη και πεινασμένη χώρα
σαν τη Βραζιλία. Ποτέ άλλοτε ο κόσμος δεν παρήγε τόσο πολλά τρόφιμα όσο
σήμερα. Σε κάθε κάτοικο της Γης αντιστοιχούν παραπάνω από ένα κιλό δημητριακά,
όσπρια και ξηροί καρποί την ημέρα, περίπου μισό κιλό κρέας, γάλα και αυγά και
άλλο μισό κιλό φρούτα και λαχανικά - ποσότητες που φτάνουν και περισσεύουν για
ένα άτομο, λέει ο Ρόσετ, που έχει γράψει το βιβλίο «H πείνα στον κόσμο: δώδεκα
μύθοι». Το πραγματικό πρόβλημα, λοιπόν, είναι η φτώχεια και η ανισότητα στην
κατανομή. Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι πάρα πολύ φτωχοί για να αγοράσουν τα
διαθέσιμα τρόφιμα ή δεν διαθέτουν την απαραίτητη γη για καλλιέργεια. H
λεγόμενη «πράσινη επανάσταση» στη Λατινική Αμερική, λέει η οργάνωση
Χριστιανική Βοήθεια, αύξησε την παραγωγή τροφίμων 8% κατά κεφαλήν, αλλά στο
ίδιο διάστημα ο υποσιτισμός αυξήθηκε 19%. Μολονότι κάθε χρόνο παράγει
πλεονάσματα, η περιοχή Καλαχάντι της Ινδίας υποφέρει από αλλεπάλληλους λιμούς,
που οφείλονται στην ολιγαρχική ιδιοκτησία της τροφικής αλυσίδας.


Σε εκείνους...



... που υποστηρίζουν πως η τεχνολογία των μεταλλαγμένων είναι ουδέτερη, κάτι
έχει να πει ο δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν» Τζορτζ Μόνμπιοτ: στην
πραγματικότητα, η γενετική μηχανική είναι αναπόσπαστη από την ιδιοκτησία της.
Κανένα γενετικώς μεταλλαγμένο προϊόν δεν φτάνει στην αγορά χωρίς πατέντα της
εταιρείας παραγωγής. Έτσι απαγορεύεται στον αγρότη να αποταμιεύσει σπόρους για
μελλοντική σπορά. Για κάθε νέα σπορά πρέπει να αγοράζει άλλους σπόρους από την
εταιρεία. Ο έλεγχος της τροφικής αλυσίδας παραμένει στην εταιρεία σε όλα τα
στάδια της παραγωγής.


H σημαντικότερη...



... έρευνα που έγινε ποτέ στη Βρετανία για τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα
κατέληξε στα οριστικά συμπεράσματά της για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων:
βλάπτουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Για διάστημα τεσσάρων ετών, Βρετανοί
επιστήμονες που συνέκριναν χωράφια με παραδοσιακές καλλιέργειες με χωράφια
όπου υπήρχαν καλλιέργειες γενετικώς τροποποιημένων φυτών, παρατήρησαν ότι στα
δεύτερα είχε μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των μελισσών, των πεταλούδων και
άλλων εντόμων. Έτσι και αλλιώς, οι περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές δεν
γοητεύτηκαν ποτέ από τα τρόφιμα του δοκιμαστικού σωλήνα. Τώρα, οι Βρετανοί
οικολόγοι ζητούν με το δίκιο τους την απαγόρευσή τους στη χώρα, αφού
αποδείχτηκε ότι προκαλούν βλάβες στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ