Γιατί η ποσότητα τροφής που καταναλώνει ένα αγόρι λίγο πριν από την εφηβεία,

σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη στα… εγγόνια του! Αυτό

προκύπτει από έρευνα Σουηδών επιστημόνων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 300 ανθρώπους που είχαν γεννηθεί

τα έτη 1890, 1905 και 1920 και μελέτησαν συγχρόνως τις γεωργικές καλλιέργειες

της περιοχής όπου έζησαν. Ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν ζήσει σε περιοχές

με περίσσευμα τροφών, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν εγγόνια που θα

πέθαιναν από διαβήτη, σε αντίθεση με αυτούς που είχαν πεινάσει όταν ήταν

παιδιά. Η υπερτροφία την περίοδο «βραδείας ανάπτυξης» πριν από την εφηβεία,

πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες η δεύτερη γενιά να εμφανίσει διαβήτη, τονίζει ο

επικεφαλής της έρευνας. Πάντως, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τα

γονίδια, αλλάζοντας τις βάσεις του DNA. Η κληρονομικότητα στις διατροφικές

συνήθειες, μάλλον περνά στις επόμενες γενιές μ’ αυτόν τον τρόπο.

Και, απ’ ό,τι φαίνεται, μόνο ο παππούς επηρεάζει την υγεία των εγγονιών,

παρόλο που αρσενικά και θηλυκά εγγόνια επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό.